Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ
Τη χόρεψε βαλς

Η Εθνική βόλεϊ κέρδισε στην Ουκρανία και πλησίασε στην πρόκριση στα τελικά της Αυστρίας

Μια ανάσα από την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βόλεϊ 1999 και τις 8 καλύτερες ομάδες της "γηραιάς ηπείρου" βρίσκεται πλέον η Εθνική βόλεϊ. Μετά τη νίκη της το Σάββατο εκτός έδρας επί της Ουκρανίας, η ομάδα του Στέλιου Καζάζη απέχει μία νίκη από την... Αυστρία όπου θα διεξαχθούν το Σεπτέμβρη του 1999 τα τελικά.

Στο Τσερκάζι της Ουκρανίας η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα αλλά κατάφερε να φτάσει στη νίκη μετά από συναρπαστικό παιχνίδι με 3 - 2 (15 - 13, 6 - 15, 10 - 15, 15 - 9, 15 - 11). Στη συσσωρευμένη κούραση, αφού η Εθνική έδωσε 7 παιχνίδια σε έναν μήνα, εκ των οποίων τα τέσσερα εκτός έδρας, ήρθαν να προστεθούν η απουσία του Κυριαζή που δεν ταξίδεψε καν στην Ουκρανία, αφού τραυματίστηκε στην προπόνηση της Παρασκευής, και η ασθένεια του Χριστοφιδέλη και του Μποζίδη. Ο νεαρός ακραίος αναγκάστηκε να αγωνιστεί με 39 πυρετό και ο πασαδόρος με ίωση. Επιπλέον, οι Ουκρανοί έπαιζαν ένα από τα τελευταία τους χαρτιά για να γλιτώσουν από τον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία του ευρωπαϊκού βόλεϊ.

Το ματς

Ολα αυτά τα εμπόδια όμως δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την "πεινασμένη" για διάκριση εθνική ομάδα, που κατάφερε να φτάσει στη δεύτερη εκτός έδρας νίκη της. Οι διεθνείς ξεκίνησαν δυνατά και προηγήθηκαν με 11 - 0, όμως στη συνέχεια τα λάθη έδωσαν την ευκαιρία στους Ουκρανούς να μειώσουν σε 11 - 7. Η νέα αντίδραση της Εθνικής έφερε το σκορ στο 14 - 9 και μετά από 15 (!) σετ μπολ στο 15 - 13. Στο δεύτερο σετ η εικόνα άλλαξε με τους Ουκρανούς μετά το αρχικό 6 - 6 να κυριαρχούν απόλυτα και να κερδίζουν το σετ με 15 - 6. Η κατάκτηση του σετ ανέβασε ψυχολογικά τους Ουκρανούς που πήραν το τρίτο σετ με 15 - 10. Στο τέταρτο σετ οι οικοδεσπότες προηγήθηκαν με 8 - 4. Στο σημείο αυτό όμως η Εθνική "ξύπνησε" και με ένα σερί 11 - 1 έφτασε στην κατάκτηση του σετ και στην ισοφάριση. Στο τάι - μπρέικ η Εθνική πήρε από την αρχή προβάδισμα και έφτασε να προηγείται μέχρι και 8 - 4. Οι Ουκρανοί πλησίασαν στο 9 - 8 και στο 11 - 10 αλλά ένας άσος του Κοβάτσεφ και ένα μπλοκ των Μποζίδη - Τσακιρόπουλου έκανε το 15 - 13.

ΕΛΛΑΔΑ: Χριστοφιδέλης, Γκιούρδας, Χατζηαντωνίου, Μποζίδης, Τσακιρόπουλος, Κοβάτσεφ (Κουρνέτας, Γραμματικόπουλος, Μιχαλόπουλος, Μητρούδης).

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ποπόφ, Ντερεβιατσένκο, Γκουντίμα, Φιλίποφ, Γκάτιν, Λοσάκοφ (Σιντορένκο, Σολόιντ, Μπερεσούτσακ, Σαβίνσκι, Μουσένκο).

Τα σενάρια της πρόκρισης

Για τον ομοσπονδιακό προπονητή Στ. Καζάζη η νίκη στην Ουκρανία "ήταν πιο σημαντική ακόμα κι απ' αυτή στη Γαλλία. Δεν πρέπει τώρα να επαναπαυτούμε γιατί η πρόκριση δεν έχει κατακτηθεί οριστικά".

Η Εθνική μετά τη νίκη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13 βαθμούς σε 8 αγώνες αλλά καταδιώκεται από τη Γαλλία, που έχει 7 αγώνες και 11 β. Οι "τρικολόρ" κατάφεραν να κερδίσουν εκτός έδρας την Πολωνία με 3 - 1 και είναι οι μόνοι που εποφθαλμιούν τη δεύτερη προνομιούχο θέση της Εθνικής. Οι Γάλλοι παίζουν αύριο στην Ουκρανία (Τσερκάζι). Η παρέα του Γιούρι Φιλίποφ θέλει οπωσδήποτε τη νίκη για να διατηρήσει ελπίδες σωτηρίας. Αν οι Γάλλοι χάσουν τότε θα θέλουν νίκη επί της Ιταλίας για να διεκδικήσουν την πρόκριση στο τελευταίο παιχνίδι που θα δώσουν με την Εθνική μας στην Ελλάδα στις 28 Ιούλη 1999. Η ελληνική ομάδα τέσσερις μέρες νωρίτερα θα έχει αντιμετωπίσει την Πολωνία εκτός έδρας. Αν καταφέρει να νικήσει θα έχει σφραγίσει την πρόκριση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα με τη Γαλλία. Προς το παρόν πάντως οι διεθνείς ξεκουράζονται μέχρι τις αρχές Οκτώβρη οπότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας (13 - 29 Νοέμβρη). Η προετοιμασία θα ξεκινήσει στις 5 Οκτώβρη. Η Εθνική ενδέχεται να συμμετάσχει σε τουρνουά που θα γίνει στην Τουρκία από 26 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ