Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργο για το λαό με το λαό

Συνέντευξη στο "Ρ" του δημάρχου Βύρωνα, Νίκου Ρογκάκου

Η αντίληψη ξεκάθαρη: "Παλεύουμε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) αγωνιστική, διεκδικητική, ανθρωποκεντρική. Μια Αυτοδιοίκηση που θα αντιστέκεται στη λογική της υπερφορολόγησης των δημοτών και της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών",μας λέει ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος.Και προϋπόθεση στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνει, αποτελεί η σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, που μετατρέπει τους δήμους σε απλούς διοικητικούς μηχανισμούς - εκτελεστές των επιλογών τους. Που τους κάνει συνεργούς στην καταστρατήγηση κοινωνικών και εργασιακών κεκτημένων.

Και η εμπειρία του Βύρωνα δείχνει πως η αντίληψη αυτή, της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική, που έχει σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη της συμμετοχής του λαϊκού παράγοντα, παράγει έργο. Εργο που αφορά όλο το λαό και όχι κάποιους εκλεκτούς. "Για το έργο αυτό, θα μας πει ο Ν. Ρογκάκος, απολογούμαστε ξανά στον βυρωνιώτικο λαό. Η συμπόρευση με τους δημότες και η διάφανη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα. Ο δήμος δεν έχει "κόκκινο" και το καταφέραμε αυτό χωρίς να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, τα τελευταία δύο χρόνια".

"Πόσο "εύκολη" είναι αυτή η επιλογή, τη στιγμή που οι δήμοι επιχορηγούνται πενιχρά και μάλιστα επιβαρύνονται με αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους;", ρωτάμε. "Δε θεωρούμε ότι τα δημοτικά τέλη, γενικά, μπορούν να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει η κυρίαρχη πολιτική και η σημερινή κυβέρνηση",μας απαντά ο δήμαρχος. Αυτή, άλλωστε, είναι μια διαχειριστική λογική, που συντελεί στην κυβερνητική προσπάθεια να απολέσει ο θεσμός τα όποια λαϊκά χαρακτηριστικά του.

Και συνεχίζει λέγοντας, πως η κάθε δραχμή που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης, πρέπει, να επιστρέφεται στους δημότες, σε υπηρεσίες, κυρίως κοινωνικές. Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση καθημερινά ψαλιδίζει τις, έτσι κι αλλιώς, φτωχές επιδοτήσεις προς την ΤΑ. Παρακρατεί τους θεσμοθετημένους υπέρ της, πόρους. Γιατί; "Προκειμένου να μετατρέψει τους δήμους σε μηχανισμούς εφαρμογής της αντιλαϊκής της πολιτικής. Να αποδεχτεί έτσι ο κόσμος - και δεν είναι προς τιμήν όσων δημάρχων προωθούν αυτή τη λογική - να πληρώνει για κάθε υπηρεσία που το κράτος είναι υποχρεωμένο να του παρέχει. Αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική, όπως κάναμε όλα τα χρόνια",σημειώνει ο δήμαρχος Βύρωνα.

"Ο λαός καταλαβαίνει τα παιχνίδια πίσω από την πλάτη του",τονίζει ο Ν. Ρογκάκος, αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο. Στόχος τους - συνεχίζει - να φιμώσουν την "άλλη" φωνή και να περάσουν έτσι τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Οι δικές μας "συμφωνίες" δε μοιράζουν θέσεις. Στηρίζονται στην ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων, των δημοτών για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά τους, για μια καλύτερη ζωή.Γι' αυτή την καλύτερη ζωή, μας λέει ο δήμαρχος Βύρωνα, πρέπει να ενισχυθούν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί. Να εκλεγούν Δημοτικές Αρχές μπροστάρηδες στους αγώνες του λαού για τα προβλήματα της πόλης τους και γενικότερα της χώρας. Γιατί δεν αρκεί ένας δήμος να δραστηριοποιείται μόνο στα τοπικά προβλήματα. "Είμαστε σίγουροι ότι ο λαός του Βύρωνα συμφωνεί σε αυτό και θα δώσει την απάντησή του".

Ποιες είναι οι ανάγκες του δήμου; ρωτάμε τον Ν. Ρογκάκο. Η αλήθεια είναι πως δρομολογείται η λύση και των τελευταίων "εκκρεμοτήτων", μας απαντά. Ο ίδιος, μάς λέει πως η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, ώστε να γίνουν νέα σχολεία, ενώ πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή των νέων αιθουσών του ενός και μόνο σχολείου που λειτουργεί με βάρδιες πρωί - απόγευμα, γιατί όλα τα άλλα λειτουργούν μόνο πρωί. Είναι το 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Νέες αίθουσες δημιουργήθηκαν και στο συγκρότημα σχολείων της Αγίας Τριάδας. Ολα τα σχολεία φυλάσσονται σε 24ωρη βάση. "Ο δήμος δαπανούσε 80 εκατομμύρια το χρόνο για αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία. Με το μέτρο της φύλαξής τους, το ποσό αυτό μηδενίστηκε", μας λέει ο Ν. Ρογκάκος. Επίσης, προς υλοποίηση βρίσκεται κυκλοφοριακή μελέτη του δήμου, που προβλέπει μονοδρομήσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και υπόγεια πάρκινγκ - 1.000 τον αριθμό - σε απαλλοτριωμένους χώρους. Ενώ σε τρεις περίπου μήνες θα λειτουργεί δημοτική συγκοινωνία.

Μεγάλη σημασία έχει δώσει ο δήμος και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Ολοκληρώνεται η κατασκευή εκτεταμένου δικτύου αντιπλημμυρικών έργων. Για τη φροντίδα του περιαστικού πρασίνου, ο δήμος προχώρησε σε έντεκα γεωτρήσεις, ενώ ήδη τοποθετούνται πυροσβεστικοί κρουνοί στο άλσος του Κουταλά.

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ