"Μου επιτρέπετε να αρχίσω επενδυτικές δραστηριότητες στην Κούβα ή μήπως πρόκειται για τις "παράνομα απαλλοτριωμένες" περιουσίες Αμερικανών πολιτών; ". Κάπως έτσι προβλέπεται να είναι αναγκασμένοι οι διάφοροι επιχειρηματίες, Ευρωπαίοι και μη, να ζητούν την άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν καταλήξουν να επενδύσουν στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και αλλού, ύστερα από την υπογραφή της "Ερμηνευτικής Οδηγίας σχετικά με τις Αρχές για την Ενίσχυση της Προστασίας των Επενδύσεων", στην οποία κατέληξαν στις 18 Μάη οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οπως συγκεκριμένα αναφέρεται: "...Και οι δύο πλευρές (ΗΠΑ, ΕΕ) συμφώνησαν να ενισχύουν την προστασία της επένδυσης και να εμποδίζουν και να αναστέλλουν μελλοντικές επενδύσεις σε παράνομες απαλλοτριωμένες περιουσίες στην Κούβα".
Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τοποθέτησή της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, εκτός του ότι παρουσίασε τη συγκεκριμένη υπογραφή ως σοβαρή επιτυχία και βήμα, που συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της πολιτικής των ΗΠΑ στο θέμα της Κούβας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, υποστήριξε πως θα χρειάζεται και η συμβουλή (δηλαδή έγκριση) των ΗΠΑ...
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "σε χώρες σαν την Κούβα, όπου έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένες απαλλοτριώσεις, παραβιάζοντας το διεθνή νόμο, η συμφωνία εγκαθιστά ένα ειδικό φίλτρο που θα εγγυηθεί πως καμιά βοήθεια ή υποστήριξη δε θα διατεθεί για επενδύσεις σε περιουσίες που έχουν παράνομα απαλλοτριωθεί. Μόλις ενημερώσουμε την ΕΕ πως κάτι τέτοιο ισχύει, όπως ήδη έχουμε κάνει στην περίπτωση της Κούβας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το ειδικό φίλτρο και να μας συμβουλευτεί. (...) Τότε εμείς θα της διαθέτουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, δηλαδή, αν η περιουσία, για την οποία γίνεται κουβέντα, ήταν παράνομα απαλλοτριωμένη. Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτές τις πληροφορίες πριν αποφασίσει να διαθέσει βοήθεια ή υποστήριξη. Αν διαπιστωθεί πως πράγματι η συγκεκριμένη περιουσία έχει παράνομα απαλλοτριωθεί, τότε δε θα πρέπει να διαθέσει βοήθεια ή υποστήριξη. Μια και οι Ευρωπαίοι έχουν δεχτεί πως υπάρχουν παράνομα απαλλοτριωμένες περιουσίες στην Κούβα, είμαστε σίγουροι πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αρνηθούν αιτήσεις για βοήθεια και υποστήριξη επενδύσεων σε τέτοιες περιουσίες".
Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα πάντα με την Ολμπράιτ, έχουν υποσχεθεί να προωθήσουν την κοινή τους πολιτική μέσω δημοσίων δηλώσεων σε ανεξάρτητα κράτη. Θα στηρίξουν την πολιτική αυτή ενάντια στις επενδύσεις σε παράνομες απαλλοτριωμένες περιουσίες στην Κούβα μέσω της άρνησής τους για κυβερνητική εμπορική υποστήριξη και βοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί στις επενδυτικές δραστηριότητες θα αφορούν δάνεια, επιχορηγήσεις, επιδόματα, οικονομικά πλεονεκτήματα, ενώ δε θα παρέχονται σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν εξασφαλίσει την εξουσιοδότηση από τις αρχές των ΗΠΑ, εγγυήσεις, ασφάλιση, κοινές μετοχές, εμπορική προστασία και διπλωματική στήριξη.
Πάντως, οφείλουμε να τονίσουμε ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας δε θα αργήσει να γίνει. Πρόσφατα μια ειδική επιτροπή της ΕΕ επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, όπου επιθεώρησε την εργασία μιας ειδικής επιτροπής που ασχολείται με τις παράνομες απαλλοτριώσεις περιουσιών. Στη βάση αυτή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι πράγματι οι απαλλοτριώσεις των περιουσιών των Αμερικανών πολιτών (αντικαθεστωτικών Κουβανών) ήταν παράνομες και άρα οι όροι της συμφωνίες ισχύουν για την Κούβα...
Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ