Τη διαφωνία του ΚΚΕ στην εισήγηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θεσμικό πλαίσιο της ψηφιακής τηλεόρασης εξέφρασε στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής ο βουλευτής του Κόμματος Μπ. Αγγουράκης.Υπενθύμισε δε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει και γραπτή εισήγηση (δημοσιεύτηκε ολόκληρη το περασμένο Σάββατο στο "Ρ") η οποία ζήτησε να ενσωματωθεί στην εισήγηση και να διανεμηθεί στους βουλευτές και τον πρόεδρο της Βουλής.
Ο Μπ. Αγγουράκης είπε ότι το θέμα της ψηφιακής είναι αρκούντως σοβαρό και γι' αυτό δεν πρέπει να συζητηθεί στο θερινό Τμήμα της Βουλής (αρχίζει σήμερα η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή), αλλά να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Σώματος τον Οκτώβρη. Με τη θέση αυτή συμφώνησαν βουλευτές από όλα τα κόμματα, ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Καψής, είπε ότι ως βουλευτής συμφωνεί, αλλά ως πρόεδρος εφαρμόζει τον κανονισμό της Βουλής.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι από όλες τις συζητήσεις στην Επιτροπή φάνηκε ότι με τη λειτουργία της ψηφιακής απειλούνται όχι μόνο η πληροφόρηση και η ενημέρωση, αλλά ακόμα πιο σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δημοκρατικά και τα προσωπικά δικαιώματα.
Ολα δείχνουν, είπε, ότι με τη διαδικασία χορήγησης των αδειών θα δεσμεύεται ο συνδρομητής από τα προσφερόμενα "πακέτα" που θα επιλέγει, χωρίς δικαίωμα επιλογής καναλιού από διαφορετικό "πακέτο".
Εξέφρασε δε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη μετάδοση κωδικοποιημένου σήματος και το ρόλο της ΕΡΤ. Πρέπει, τόνισε, να υπάρχει ισχυρή δημόσια ψηφιακή τηλεόραση που θα αποτελεί το παράδειγμα για όλους και όχι να εξαφανιστεί παντελώς η ΕΡΤ από τη διαδικασία, όπως προωθείται σήμερα. Ζήτησε τέλος το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να έχει διακομματικό χαρακτήρα, αλλά παράλληλα να ενισχυθεί με αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Στη συζήτηση βουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να ελέγξει τα προγράμματα της ψηφιακής, ενώ ζητήθηκε να αναλάβει ο ΟΤΕ, με τους μηχανισμούς που διαθέτει, τις μετρήσεις τηλεθέασης.
Στην εισήγηση της Επιτροπής, που συνυπογράφουν οι βουλευτές Η. Παπαδόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Π. Παυλόπουλος (ΝΔ) και Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ) προτείνεται μεταξύ άλλων η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που καθιερώνει το μονοπώλιο της ΕΡΤ στην εκπομπή ψηφιακού σήματος. Το επιχείρημα που επιστρατεύεται είναι πως "μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγεί στη διαμόρφωση δεσπόζουσας θέσης στο χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης, η οποία έρχεται σε αντίθεση προς το ευρωπαϊκό κοινοτικό Δίκαιο". Επίσης ότι "καθιερώνει καθεστώς θεσμικής και ουσιαστικής παντοδυναμίας της ΕΡΤ η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μορφές άσκησης της σχετικής αρμοδιότητας υπό συνθήκες αδιαφάνειας και χωρίς παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης".
Σε ό,τι αφορά τη σχετική άδεια για την οργάνωση και λειτουργία ψηφιακής τηλεόρασης από ιδιώτες, αυτή "θα πρέπει να παραχωρείται με ταυτόχρονη σύναψη σύμβασης παραχώρησης δημόσιας υπηρεσίας από τον υπουργό Τύπου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης". Ζητείται επίσης μετατροπή του ΕΣΡ από "διακομματική" σε "υπερκομματική αρχή".