Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αβεβαιότητα για τις εξελίξεις

ΜΟΣΧΑ.-

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, δήλωσε, χωρίς να μπορεί όμως να πείσει, ότι η οικονομία της Ρωσίας είναι υπό έλεγχο και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μια σειρά αποφάσεις για να σταματήσει η πτώση του ρουβλιού... Ανέφερε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Μόσχα έχουν την υποστήριξη του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Μισέλ Καμντεσί, με τον οποίο είχε μακρά συνάντηση την Τετάρτη στην Κριμαία. Ο Τσερνομίρντιν ανέφερε πως ελπίζει στην κατανόηση από μέρους των οικονομικών δομών και των τραπεζών για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών, Σεργκέι Στεπάτσιν, περιλαμβάνει σειρά μέτρων απαγόρευσης της μεταβίβασης ρωσικών κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Προτάσεις της Κρατικής Δούμας

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), Γκενάντι Σελεζνιόφ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο της Δούμας, το οποίο απαρτίζεται από τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αποφάσισε προχτές να διεξαχθεί τη Δευτέρα η ψηφοφορία για την επικύρωση της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Χτες το απόγευμα επαναλήφτηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δούμας. Το Συμβούλιο της Δούμας επεξεργάστηκε τις προτάσεις για το πολιτικό έγγραφο που θα υποβάλει η Δούμα στον Μπορίς Γιέλτσιν, αναπτύσσοντας τα πολιτικά και οικονομικά αιτήματα της Κάτω Βουλής.

Σχετικά μ' αυτές τις προτάσεις, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Δούμας, Βλαντίμιρ Ριζκόφ (του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία", σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΤΒ ότι τα πολιτικά αιτήματα του εγγράφου που πρόκειται να παρουσιαστεί στον Γιέλτσιν δε θα υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομία της αγοράς. Από τη μεριά τους, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επιδιώκουν την αύξηση του κεντρικού ελέγχου στην οικονομία και τη συνταγματική κατοχύρωση μεγαλύτερων εξουσιών για την Κρατική Δούμα, για να εγκρίνουν την πρόταση του Γιέλτσιν για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Τσερνομίρντιν. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΡΟ, της μεγαλύτερης στη Δούμα, Μιχαήλ Μπελιάτ, ο Τσερνομίρντιν κατέληξε σε συμβιβαστική λύση για την ακολουθούμενη πολιτικοοικονομική στρατηγική με την ηγεσία της κυριαρχούμενης από την αντιπολίτευση Κάτω Βουλής. Χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, ο Μπελιάτ είπε, επίσης, στους δημοσιογράφους ότι ο εκπρόσωπος του Γιέλτσιν στη Δούμα, Κοτενκόφ, συμφώνησε στους κύριους άξονες αυτής της πολιτικής.

Διαβουλεύσεις του Τσερνομίρντιν

Από την άλλη μεριά, ο Τσερνομίρντιν δήλωσε ότι, μετά τις συναντήσεις του, χτες, με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλής), Γεγκόρ Στρόγεφ, και τον δήμαρχο της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, έχει εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξή τους για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα εφαρμόσει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι δυο τελευταίοι ισχυροί πολιτικοί παράγοντες της χώρας θα μπορούσαν να είναι αντίπαλοί του στην κούρσα για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Ενώ αυτά δήλωνε ο Τσερνομίρντιν, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, επισήμανε ότι υποψήφιες για τη θέση του πρωθυπουργού μπορούν να είναι και άλλες προσωπικότητες εκτός του Τσερνομίρντιν και κατονόμασε τους Στρόγεφ Λουζκόφ, καθώς και τον πρώην κομμουνιστή βουλευτή Γιούρι Μασλιουκόφ, απερχόμενο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Επιστροφή, συναντήσεις και δηλώσεις του Γιέλτσιν

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν επέστρεψε χτες στο Κρεμλίνο και το πρωί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

Επίσης, ο Γιέλτσιν συναντήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, και συζήτησαν για τις προετοιμασίες ενόψει της συνόδου κορυφής με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα την άλλη βδομάδα. Ο Κλίντον, που είχε χτες σύσκεψη με τους ανώτερους συμβούλους του σχετικά με την κρίση της Ρωσίας, επανέλαβε την πρόθεσή του να επισκεφτεί τη Μόσχα την πρώτη και δεύτερη μέρα του Σεπτέμβρη, όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ΡΤΡ. "Επιθυμώ να σας πω ότι δεν πρόκειται να πάω πουθενά, δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Πρόκειται να εργαστώ στη θέση αυτή μέχρι το τέλος της συνταγματικής μου θητείας και το έτος 2000 ένας νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί. ". Φήμες που κυκλοφόρησαν τις δύο τελευταίες μέρες τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι ο Γιέλτσιν είναι έτοιμος να παραιτηθεί, όπως είχε μεταδώσει και επέμενε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Η Κρατική Δούμα έχει ήδη ζητήσει από τον Γιέλτσιν να παραιτηθεί "οικειοθελώς". Από τη μεριά του, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι το κόμμα του "θα επιμείνει στη Δούμα για την αποπομπή του Προέδρου". Πάντως, όπως ανακοινώθηκε χτες, ο Γιέλτσιν απάλλαξε τον Α. Τσουμπάις από τα καθήκοντά του των σχέσεων με τους διεθνείς οργανισμούς και κύρια με το ΔΝΤ.

Συγχωνεύσεις τραπεζών

Πέντε μεγάλες ρωσικές τράπεζες ανακοίνωσαν, την Πέμπτη, τη συγχώνευσή τους σ' έναν όμιλο. Πρόκειται για τις NRB, Inkombank, AvtoBank, MejkomBank και Alfa - bank. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες NRB και Incombank συγχωνεύθηκαν την Τετάρτη. Η δεύτερη έχει το 2ο μεγαλύτερο ενεργητικό από κάθε άλλη εμπορική τράπεζα της χώρας, ενώ η Alfa - bank το 9ο μεγαλύτερο, η NRB το 14ο μεγαλύτερο και τέλος η AvtoBank το 15ο. Μόνον η MejkomBank δεν ανήκει στις 20 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Ρωσίας. Η κάθε τράπεζα θα λειτουργήσει ξεχωριστά με το σημερινό νομικό καθεστώς της. Προ ημερών συγχωνεύθηκαν οι τράπεζες Most - bank, Menatep και Onexim.

Εξωτερικές αντιδράσεις

Οι δυτικοί ηγέτες πιέζουν τη Ρωσία να συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική των μεταρρυθμίσεων, που οδήγησε τη χώρα στην οικονομική κρίση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Τέο Βάιγκελ, επανέλαβε χτες ότι εναπόκειται στη Ρωσία να επιλύσει την πολιτική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει και έκανε έκκληση στη Μόσχα να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις - "κλειδιά". Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης στο Μόναχο, ο Βάιγκελ επισήμανε ότι η Γερμανία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο συντονισμό των προσπαθειών που καταβάλλονται διεθνώς για μια απάντηση στη ρωσική κρίση. Είπε, επίσης, ότι τόσο ό ίδιος όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας εξακολουθούν να θέλουν να συνεργαστούν στενά με τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν για να βοηθήσουν τη Ρωσία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Από τη μεριά του, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος σε δηλώσεις στο ΒΒC, τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να προχωρήσει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί για να ξεπεράσει επιτυχώς τη νομισματική κρίση. Πρόσθεσε δε ότι επικοινώνησε σχετικά με την κρίση στη Ρωσία με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Σε επιστολή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, τονίζεται ότι η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψει η Ρωσία στη σταθερότητα και την ανάπτυξη. "Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών χρηματαγορών", προστίθεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org