Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επέμβαση ζητά πάλι ο Ρουγκόβα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Γι' άλλη μια φορά ο "πρόεδρος" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα ζήτησε χτες "επείγουσα διεθνή επέμβαση για να σταματήσει η βία" που "ασκούν οι σερβικές δυνάμεις" στην επαρχία.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει γρήγορα για να "προστατεύσει τον πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου που υφίσταται τη βία που έχει στόχο την εθνική αποκάθαρση", δήλωσε ο Ρουγκόβα στην "καθιερωμένη" του συνέντευξη Τύπου.

Οι πρόσφυγες, κατά τον ίδιο, πρέπει να μπορέσουν "να επιστρέψουν στις εστίες τους με πλήρη διεθνή εγγύηση της ασφάλειάς τους".

Ο Ρουγκόβα ζήτησε από τις σερβικές αρχές να μην εμποδίζουν τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και να ανοίξουν το αεροδρόμιο της Πρίστινας για αερογέφυρες βοήθειας. Πρόσθεσε ότι "ετοιμάζονται συνομιλίες" Κοσσοβάρων και Σερβικών αρχών.

Κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι "η καλύτερη λύση" για τους Αλβανούς θα ήταν "ένα ουδέτερο και ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θα τεθεί υπό διεθνές προτεκτοράτο για μια μεταβατική περίοδο".

Ο Μπουλάτοβιτς

Ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Μομίρ Μπουλάτοβιτς εν τω μεταξύ είπε χθες ότι η Αλβανία φιλοξενεί την "υλική βάση" των ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου.

Μιλώντας στο πρακτορείο Τανγιούγκ, ο Μπουλάτοβιτς εκτίμησε πως "είναι απολύτως σαφές ότι η υλική βάση για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες (στο Κοσσυφοπέδιο) έχει την πηγή της στην Αλβανία, αν και δε θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι πρόκειται για επίσημη πολιτική της χώρας αυτής".

Ενα τρίτο του αλβανικού εδάφους διαφεύγει του ελέγχου των αρχών των Τιράνων, άρα "η Αλβανία είναι ένας παράγοντας αστάθειας στην περιοχή", συνέχισε.

Η Αλβανία, "ήταν για καιρό η ευνοούμενη (χώρα) των Ηνωμένων Πολιτειών" στα Βαλκάνια και ο πρώην πρόεδρός της Σαλί Μπερίσα "χαρακτηριζόταν σωτήρας που θα εισήγαγε τη δημοκρατία (... ) αλλά τα πράγματα άλλαξαν".

Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, "να παραμείνει οπωσδήποτε αναπόσπαστο κομμάτι της Σερβίας", ως επαρχία όπου "θα γίνεται σεβαστό το νόμιμο δικαίωμα όλων των πολιτών της, περιλαμβανομένων των μελών της αλβανικής μειονότητας, να εκφράζουν τις ιδιαιτερότητές τους".

"Αλλιώς θα ήταν σαν να ξεχνούσαμε ότι το Μαυροβούνιο έχει κι αυτό το Κοσσυφοπέδιό του, μια περιοχή κατοικημένη από μια συμπαγή αλβανική μειονότητα, και ότι η Μακεδονία (ΠΓΔΜ) δε θα μπορούσε να διατηρήσει την κρατική υπόσταση και την εδαφική ακεραιότητά της, γεγονός που θα προκαλούσε (... ) γενική αποσταθεροποίηση της περιοχής", πρόσθεσε ο Μπουλάτοβιτς.

"Ο αγώνας κατά της (αλβανικής) τρομοκρατίας είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου για τη ρύθμιση των θεμελιωδών προβλημάτων" της επαρχίας, είπε ακόμη ο Μπουλάτοβιτς.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διεθνής κοινότητα είναι "έτοιμη να αλλάξει στάση υπέρ της Γιουγκοσλαβίας".

Το Βελιγράδι θεωρεί "απαραίτητο να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάζεται γι' αυτό", κατά τον Μπουλάτοβιτς, "αλλά οι δραστηριότητές της περιορίζονται από την ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων μας".

Ο Μπουλάτοβιτς κατέληξε επικρίνοντας τις ΗΠΑ "οι οποίες εκτόξευσαν εκατό πυραύλους Κρουζ για να εξοντώσουν μερικούς τρομοκράτες (... ) και ταυτόχρονα κατηγορούν τη Σερβία ότι χρησιμοποιεί δήθεν υπερβολική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ