ΚΙΝΣΑΣΑ.-
Στους δρόμους των προαστίων της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, Κινσάσα, μεταφέρθηκαν, χτες, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις του Προέδρου Λοράν Καμπίλα και των ανταρτών, οι οποίοι χαίρουν της υποστήριξης τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας, που τηρούν σιγή ιχθύος για την κατάσταση και επιμένουν να τη χαρακτηρίζουν "εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης Καμπίλα". Η τροπή των εχθροπραξιών προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της πρωτεύουσας, ενώ η κατάσταση φαίνεται ότι βαίνει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση.
Υπό τις κλαγγές των όπλων και των οβίδων κύλησε η νύχτα στην Κινσάσα, την οποία το πρωί βρήκε να έχει γίνει πεδίο μαχών, τουλάχιστον, στα ανατολικά της προάστια. Μια ημέρα μετά την ενθουσιώδη υποδοχή από χιλιάδες διαδηλωτές του Προέδρου Λοράν Καμπίλα στην πόλη, οι δρόμοι, χτες, ήταν έρημοι και μόνο οι ήχοι πυροβολισμών, αλλά και βαρέων όπλων αντηχούσαν μέχρι το απόγευμα. Πολεμικά ελικόπτερα χτένιζαν από αέρος την πόλη ακατάπαυστα ενώ, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών προαστίων είχε εκκενωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες. Οπως υποστηρίζουν, πάντα, οι ίδιες πηγές οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώνονταν στα προάστια Κιγκασάνι και Κινμπανσέκε, 20 χλμ. ανατολικά του κέντρου της πρωτεύουσας, πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Κινσάσα.
Στην πόλη επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη Δύση μέχρι την Ανατολή του ηλίου, ενώ εκατοντάδες στρατιώτες έχουν στήσει οδικά μπλόκα και διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους στους ελάχιστους πεζούς. Μάλιστα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης έχουν μεταφερθεί τραυματίες και νεκροί στρατιώτες, των οποίων, όμως, ο ακριβής αριθμός δεν έγινε γνωστός.
Σε ζωντανό μήνυμά του προς τον κογκολέζικο λαό μέσω του κρατικού ραδιοφώνου "Φωνή του Λαού", ο υπουργός Πληροφοριών Ντιντιέ Μουμενγκί υπογράμμισε, με κατηγορηματικότητα, ότι "η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο". Ο Μουμενγκί υποστήριξε ότι οι συγκρούσεις που μαίνονται στην πόλη δεν είναι τίποτε άλλο "παρά μια επιχείρηση απομάκρυνσης των δυνάμεων των ανταρτών, από τα δάση που βρίσκονται γύρω από τα ανατολικά προάστια της πόλης, την οποία εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες τα κυβερνητικά στρατεύματα". Ταυτόχρονα, κάλεσε τους κατοίκους της Κινσάσα να επιδείξουν ψυχραιμία και να καταγγείλουν στις αρχές τον οποιονδήποτε υποψιάζονται ότι συνεργάζεται με τους αντάρτες. "Θα είναι ένας μακρύς λαϊκός πόλεμος", κατέληξε ο Ντιντιέ Μουμενγκί, μιλώντας στη "Φωνή του Λαού", η οποία κατήγγειλε όλη την υπόλοιπη ημέρα τη σύμπραξη της Ρουάντα και της Ουγκάντα με τους αντάρτες. Από την άλλη πλευρά, το "Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων" μετέδωσε ότι ο ηγέτης των ανταρτών Μπιζίμα Καράχα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν μέρος της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στο επίκεντρο των μαχών έχουν βρεθεί και τα στρατεύματα της Ζιμπάμπουε και της Αγκόλα που έχουν σπεύσει σε υποστήριξη του Προέδρου Λοράν Καμπίλα, τα οποία υποστηρίζονται από αέρος από πολεμικά αεροσκάφη των χωρών τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αγκόλα, Σαντάνα Πίτρα, δήλωσε, χθες, κατηγορηματικά ότι η χώρα του θα υποστηρίξει με όλα τα δυνατά μέσα την παραμονή στην εξουσία του Λοράν Καμπίλα καθώς αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια των βορείων συνόρων της, αλλά και για τη μη παροχή βοήθειας στην οργάνωση UNITA.
Λαμβάνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ του "αντίπαλου στρατοπέδου", ο υπουργός Προεδρίας της Ρουάντα Πατρίκ Μαζιμπάκα υπογράμμιζε, χθες, από το Κινγκάλι ότι τα στρατεύματα της χώρας του είναι έτοιμα να εισβάλουν στη ΛΔ του Κογκό, προκειμένου να "προστατεύσουν μέλη της φυλής των Τούτσι της Ρουάντα που αποτελούν το στόχο των κυβερνητικών στρατευμάτων" και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει αποστείλει επιστολή σχετικού ενημερωτικού περιεχομένου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Παρά την επικίνδυνη τροπή των εχθροπραξιών, στις οποίες, πλέον, εμπλέκονται όλο και περισσότερες αφρικανικές χώρες, τόσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που έχουν στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή, όσο και ο ΟΗΕ αρκούνται σε ευχές για επίτευξη πολιτικής λύσης επιμένοντας να χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως "εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης Καμπίλα". Η στάση αυτή επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Κινσάσα ότι οι αντάρτες υποστηρίζονται, εκτός από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα, και από πολύ ισχυρότερες δυνάμεις όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία, οι οποίες επιθυμούν, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Λοράν Καμπίλα, να "επαναποικιοποιήσουν τη ΛΔ του Κονγκό και να συνεχίσουν την εκμετάλλευση των πόρων του ανενόχλητοι, όπως έκαναν και υποστηρίζοντας επί χρόνια τον δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο".