ΧΑΡΤΟΥΜ - ΚΕΪΠΤΑΟΥΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-
Ανοιχτά συνεχίζουν να παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί τεχνηέντως, για να δικαιολογήσει τον "ανοιχτό και διαρκή πόλεμο" κατά της τρομοκρατίας, τροφοδοτείται συνεχώς, ενώ η οικουμένη συνεχίζει να παραμένει εμβρόντητη, αλλά παθητική.
Οι πρώτες απειλές ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι εκατέρωθεν. Χθες ίσως υπήρξαν και τα πρώτα "αντίποινα". Λόγος; Η έκρηξη στο αμερικανικών συμφερόντων εστιατόριο "Πλάνετ Χόλιγουντ" την Τρίτη το βράδυ, με τρεις νεκρούς και 28 τραυματίες ήρθε να "ταράξει" και πάλι τα νερά που μόλις είχαν αρχίσει να λιμνάζουν. Λίγη ώρα μετά την έκρηξη η ισλαμική οργάνωση "Μουσουλμάνοι ενάντια στην Παγκόσμια Καταπίεση", με τηλεφώνημα σε τοπικό ραδιοσταθμό ανέλαβε την ευθύνη, όμως χτες ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι καμία σχέση δεν έχουν με αυτή την επίθεση. Ακόμα και Αμερικανοί αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον δήλωσαν αυτή η οργάνωση δε φαίνεται να έχει διασυνδέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν,όμως η οργάνωση είχε πραγματοποιήσει διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον στη Νότια Αφρική το Μάρτιο.
Ο υπουργός Ασφαλείας της Νοτίου Αφρικής Σίδνεϊ Μουφαμάντι,αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της χώρας Νέλσον Μαντέλα, Παρκς Μανκαλάνα,σε δηλώσεις προς το Μοτιοαφρικανικό κρατικό ραδιόφωνο, θεωρούν ότι η προχτεσινή έκρηξη συνδέεται πιθανά με τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις στο Σουδάν και το Αφγανιστάν και σύμφωνα με τα ευρήματα της αστυνομίας "δεν υπάρχει άμεση, γνωστή σχέση με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, αφού μάλλον να πρόκειται για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Οργανώσεις σαν αυτή του Μπιν Λάντεν δε δρουν μ' αυτό τον τρόπο. Δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, αλλά θα μπορούσε να είναι μια ομάδα που έδρασε μονομερώς", ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Πράκτορες του αμερικανικού FBI αναμένονταν χτες στο Κεϊπτάουν, από το Ναϊρόμπι, για να βοηθήσουν τους Νοτιοαφρικανούς αστυνομικούς που ερευνούν την προχθεσινή επίθεση, ανακοίνωσε ο αρχηγός της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας Τζορτζ Φιβάζ.
Ομως και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη τέθηκε σε συναγερμό χτες το πρωί όταν δέχτηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας. Τελικά το τηλεφώνημα αποδείχτηκε μάλλον φάρσα καθώς οι Αμερικανοί μετά από εξονυχιστικό έλεγχο δεν ανακάλυψαν το παραμικρό.
Ενώ οι αντιδράσεις στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον επισήμως, είναι πολύ δύσκολο να αποσαφηνιστούν ή να δημοσιοποιηθούν, στο Σουδάν κυριαρχεί εντελώς αντίθετο κλίμα. Μετά τις προσφυγές της χώρες εναντίον των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και την απέλαση των Αμερικανών και Βρετανών διπλωματών, χτες ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Αλί αλ - Ζακί ανακοίνωσε ότι θα δικάσει ερήμην τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για το βομβαρδισμό, στις 20 Αυγούστου, του εργοστασίου αλ-Σιφάα στο Χαρτούμ. Ο αλ-Ζακί διευκρίνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα του Ομάρ αλ-Μουχτάρ, στο Βόρειο Χαρτούμ, όπου ανήκει το βομβαρδισμένο εργοστάσιο, εναντίον του Κλίντον, επειδή "παραβίασε το σουδανικό ποινικό κώδικα, δίνοντας την εντολή να βομβαρδιστεί το εργοστάσιο φαρμάκων του αλ-Σιφάα". Σύμφωνα με τον αλ-Ζακί, οι κατηγορίες κατά του Αμερικανού προέδρου αναφέρονται επίσης στο γεγονός ότι "προκάλεσε ζημιές σε περιουσίες, τραυμάτισε ψυχικά και σωματικά αμάχους και χρησιμοποίησε βία και εγκληματική δύναμη εναντίον του κράτους".
Πάντως, προχθεσινό ρεπορτάζ των "Τάιμς" από Ουάσιγκτον ανακατεύει και το Ιράκ στη διαμάχη, αφού αναφέρει ότι, σύμφωνα με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, εξέχοντες Ιρακινοί επιστήμονες βοήθησαν στην παραγωγή του χημικού υγρού VX, που προκαλεί ακαριαίο θάνατο, από το εργοστάσιο στο Χαρτούμ, που οι πύραυλοι Κρουζ κατέστρεψαν την περασμένη εβδομάδα. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ιράκ στην ανάπτυξη του χημικού οπλοστασίου του Σουδάν, επισημαίνεται σαν ένας από τους κύριους λόγους, που οι ΗΠΑ αποφάσισαν την επιδρομή. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, σε ανύποπτο χρόνο, ο Πρόεδρος Σαντάμ είχε υποβάλει στην Επιτροπή του ΟΗΕ, που επιβλέπει το πρόγραμμα "Πετρέλαιο για Τρόφιμα" - που επιτρέπει στο Ιράκ να διαθέτει ορισμένες ποσότητες πετρελαίου για την αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης - αίτημα για την προμήθεια φαρμάκων από "το αμαρτωλό" εργοστάσιο του Χαρτούμ, που η κυβέρνηση του Σουδάν εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι παρήγαγε μόνο φάρμακα.