Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ"
Διακήρυξη αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων

Την εκλογική διακήρυξη και ένα πρώτο μέρος ονομάτων αυτών που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού παρουσίασε χτες στη Λάρισα ο υποψήφιος νομάρχης Γιάννης Παττάκης

Την εκλογική διακήρυξή του προς το λαό του νομού Λάρισας παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και μέρος των υποψήφιων νομαρχιακών συμβούλων. Ο χώρος όπου δινόταν η συνέντευξη γέμισε ασφυκτικά από εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχους, νέους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες μέλη διοικήσεων συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων .

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, υποψήφιος νομάρχης Γιάννης Παττάκης,αναφέρθηκε στον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή ψήφο ως επιδοκιμασία της πολιτικής της, σε μια περίοδο έντασης της επίθεσής της στο λαϊκό εισόδημα, στα εργασιακά δικαιώματα, για το ξεκλήρισμα αγροτών και ΕΒΕ, για την παραπέρα υποβάθμιση της παιδείας και της υγείας και τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε μηχανισμό στήριξης και υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών της ίδιας και της ΕΕ.

Επομένως - τόνισε - στις ερχόμενες εκλογές δεν κρίνεται απλώς το ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης στη Νομαρχία, μόνο ποια πρόσωπα θα εκλεγούν, αλλά, κυρίως, ποιες πολιτικές θα επικροτηθούν ή θα αποδοκιμαστούν. Ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί υποψήφιοι δεν υπάρχουν, ο καθένας υποψήφιος έχει συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση και για τα γενικότερα ζητήματα και με βάση αυτή ενεργεί.

Ψήφος καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής

"O λαός - υπογράμμισε ο Γ. Παττάκης - δεν πρέπει να επιτρέψει σ' αυτούς που υποστηρίζουν τη σημερινή κατάσταση, να στρέψουν τη συζήτηση μακριά απ' τα πραγματικά προβλήματα, τις αιτίες που τα δημιουργούν, την πολιτική που εφαρμόζει ή υποστηρίζει κάθε υποψήφιος ή κάθε συνδυασμός.

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι γυναίκες, οι νέοι, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ασφυκτικά προβλήματα, έχουν κάθε λόγο με την ψήφο τους, στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, να αποδοκιμάσουν όσους εφαρμόζουν και όσους στηρίζουν αυτή την πολιτική, εκείνους που ήταν μακριά απ' τους αγώνες τους. Με την ψήφο τους, πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική εκείνη που μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε φορομπηχτικό μηχανισμό και επιχείρηση που επέβαλε τις αναγκαστικές συνενώσεις και όσους τη στηρίζουν. Πρέπει να δώσουν και με την ψήφο τους, ώθηση στην παραπέρα ανάπτυξη της πάλης του λαϊκού κινήματος και δύναμη στις δυνάμεις που πρωτοστατούν γι' αυτό. Είναι συμφέρον για τους κατοίκους του νομού, να εκλέξουν μια νομαρχιακή αρχή που δε θα είναι υποταγμένη στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και τη λογική της ΕΕ, αλλά αγωνιστική, με προοδευτική αντίληψη για το θεσμό, που θα αντιπαλεύει κάθε αντιλαϊκή πολιτική, θα διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα του νομού, αλλά και για τα γενικότερα λαϊκά προβλήματα, που θα στηρίζει τους λαϊκούς αγώνες.

Εγγύηση για μια τέτοια νομαρχιακή αρχή, είναι η υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της ΝΑΣ, που ως σύνολο και ως πρόσωπα, δίνουν επί χρόνια μέσα από τα κινήματα και τους αγώνες δείγματα γραφής για το πώς υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα".

Παραγωγική ανασυγκρότηση

Στη συνέχεια ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και παρουσίασε προτάσεις για την αναβάθμισή του, υπογραμμίζοντας ότι η αντίληψη της ΝΑΣ δε χωρά στα πλαίσια μιας απλής διοικητικής μεταρρύθμισης του θεσμού, στη λογική της "καλής διαχείρισης".

Επισημαίνοντας, στη συνέχεια, ότι η ΝΑΣ αγωνίζεται εναντίον της πολιτικής που οδηγεί στο κλείσιμο των βιομηχανιών του νομού και στην αύξηση της ανεργίας και παλεύει, με σύμμαχο τους εργαζόμενους, για μια ανάπτυξη σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στάθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για μια σχεδιασμένη παραγωγική ανασυγκρότηση στους τομείς της βιομηχανίας - βιοτεχνίας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού,αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως, π.χ., η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρενέργειας στο Δομένικο, η λειτουργία του εργοστασίου φίλτρων τεχνητού νεφρού από δημόσιο οργανισμό, η εφαρμογή κλαδικών πολιτικών για ένδυμα, υφαντουργία, μέταλλο, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.ά. Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη κατασκευής των μεγάλων έργων, όπως εκτροπή Αχελώου, Ταμιευτήρα της Κάρλας, κατασκευή φραγμάτων στον Πηνειό, τον Τιταρήσιο και τον Ενιππέα, ολοκληρωμένη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας, αξιοποίηση των παραλιών, του Ολύμπου και της Οσσας για τουρισμό κ.ά.

Οι άλλοι συνδυασμοί

Αναφερόμενος στη στάση και τις θέσεις των άλλων συνδυασμών, ο Γ. Παττάκης υπογράμμισε:

  • Για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλώρο, ότι δεν έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο, αποδείχτηκε ως νομάρχης πολύτιμο στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ η Νομαρχία χρησιμοποίησε το ρουσφέτι, τις πελατειακές σχέσεις και την εξυπηρέτηση των ημετέρων ως βασική πρακτική, κάτι που, το διάστημα προ των εκλογών, γνωρίζει ιδιαίτερη ένταση και έκταση.
  • Για τον υποψήφιο της ΝΔ Λ. Κατσαρό, ότι η παράταξή του λειτούργησε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ως "συμπολίτευση", αφού δεν έχει να δείξει ουσιαστικές διαφορές απ' αυτή του ΠΑΣΟΚ και τώρα μόνο θυμήθηκε να κάνει αντιπολίτευση με "άσφαιρα πυρά" για προεκλογικούς λόγους.
  • Για τον υποψήφιο του ΣΥΝ Δ. Κουγιώνη, ότι τα τελευταία χρόνια ήταν "απών" από κάθε κοινωνικό αγώνα και "παρών" στις διάφορες συζητήσεις για την προώθηση της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΝ, με κύρια επιδίωξη να λειτουργήσει ως "ανάχωμα" για τη συγκράτηση δυσαρεστημένων πολιτών από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Φλώρου,ελπίζοντας να έχει κάποια δύναμη για να τη χρησιμοποιήσει στο β' γύρο των εκλογών, υπέρ του ΠΑΣΟΚ διεκδικώντας κάποια ανταλλάγματα.
  • Για τον υποψήφιο του ΔΗΚΚΙ Δ. Αρχοντή, ότι δεν προβάλλει μια διαφορετική πρόταση για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και απλώς θα προσπαθήσει να καταγράψει τα κομματικά ποσοστά.

Καταλήγοντας ο Γ. Παττάκης τόνισε: "Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες, οι νέοι και οι γυναίκες του νομού, χρειάζονται ένα νομάρχη και μια πλειοψηφία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που θα αγωνίζεται μαζί τους ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του νομού, για την υπεράσπιση της ειρήνης, για μια πραγματική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού.

Γι' αυτό στις νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη πρέπει να ψηφίσουν με σιγουριά και αποφασιστικότητα το ψηφοδέλτιο που αξίζει. Το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ