ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-
Δεν πρόλαβε να περάσει πολύς καιρός από τις ατέλειωτες συνεδριάσεις της Κρατικής Δούμας, η οποία απέρριψε τελικά το έκτακτο πακέτο νομοσχεδίων, που έφερε η κυβέρνηση για διέξοδο από την κρίση και οι προσπάθειες συνεχίζονται με τη μορφή μέτρων. Προσπάθειες, όμως, που είναι αντισυνταγματικές.
Η παράφορη παραβίαση του άρθρου 75 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δε φαίνεται να πτοεί ούτε το κυβερνητικό επιτελείο ούτε και τον Πρόεδρο Γιέλτσιν, που στη μέση του θέρους προωθούν μια σειρά διαταγμάτων, ώστε να περάσουν κατ' αυτόν τον τρόπο τα απορριφθέντα νομοσχέδια για την οικονομική μεταρρύθμιση και τις δραστικές περικοπές που αυτή απαιτεί και θα φέρει σε δυσμενέστερη θέση το ρωσικό λαό και κυρίως τον εργαζόμενο. Τα αντισυνταγματικά μέτρα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουν αποτέλεσμα τη μείωση της εθνικής παραγωγής, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση του κράτους πρόνοιας και τη διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ των ελάχιστων κατεχόντων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μη - εχόντων.
Οι περικοπές που προωθούνται αφορούν το ύψος των συντάξεων, αλλά και την ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας ορισμένων εγχώριων προϊόντων, που θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής βασικών ειδών διατροφής, όπως η ζάχαρη, ενώ, αντίθετα, μελετάται η άρση της φορολογίας των εισαγόμενων προϊόντων. Το αιτιολογικό της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει τα μέτρα για να μπορέσει να εισπράξει το δάνειο που χορηγείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, μια και οι δύο αυτοί οικονομικοί οργανισμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι η διάθεση των κεφαλαίων θα είναι συνάρτηση της πορείας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ανέφεραν ότι τα χρήματα εγκρίθηκαν για μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα και των υπηρεσιών συλλογής φόρων.