Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου...

Φτώχεια και εξαθλίωση για τις χώρες στις οποίες ξεσπούν πολεμικές συρράξεις, πλούτος για τις αναπτυγμένες που παράγουν τα όπλα

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε πολέμους τον 20ό αιώνα. Αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων του Α Παγκοσμίου Πολέμου έφτασε τα 17 εκατομμύρια, μέχρι το Β Παγκόσμιο Πόλεμο ο αριθμός αυτός έφθασε τα 60 εκατομμύρια. Αυτά τα στοιχεία δε συμπεριλαμβάνουν τους εξαφανισμένους, τους ακρωτηριασμένους ή τους μη ιάσιμους σωματικά και ψυχικά ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερες από 150 ένοπλες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει από το 1945, ωστόσο, είναι δύσκολο κανείς να βγάλει συγκεκριμένο αριθμό, μια και ο τρόπος που ο ΟΗΕ τους προσδιορίζει είναι μάλλον ασαφής. Για παράδειγμα, ένας πόλεμος, για να θεωρηθεί τέτοιος, πρέπει να μετρήσει 1.000 θανάτους το χρόνο.

Οι άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ η βιομηχανία όπλων ανθεί. Μετά από πολέμους, στο έδαφος των χωρών όπου αυτοί έγιναν, υπάρχει ολική καταστροφή και οι λαοί ζουν κάτω από συνθήκες φοβερής φτώχειας, ενώ, σε αντίθεση, οι αναπτυγμένες χώρες πλουτίζουν όταν παίρνουν μέρος σε τέτοιες διαμάχες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στην αρχή του αιώνα, από τα 100 θύματα του πολέμου, οι 90 ήταν στρατιώτες, ενώ σήμερα το ίδιο ποσοστό ισχύει, μόνο που αυτή τη φορά αναφέρεται στον άμαχο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τη "Γιούνισεφ", τα παιδιά είναι τα κύρια θύματα του πολέμου τα τελευταία 10 χρόνια. Δύο εκατομμύρια παιδιά πέθαναν, 5 εκατομμύρια ακρωτηριάστηκαν, 12 εκατομμύρια εξαφανίστηκαν, ένα εκατομμύριο παιδιά έμειναν ορφανά και άλλα 10 εκατομμύρια τραυματίστηκαν. Σύνολο: 30 εκατομμύρια. Περίπου 200.000 παιδιά κάτω των 16 ετών σε 25 χώρες έχουν χειριστεί όπλο. Οπλο που τους το έδωσαν ενήλικες.

Περίπου 115 εκατομμύρια νάρκες σε 68 χώρες έχουν "ξεχαστεί" και "περιμένουν" κάποιους ανυποψίαστους ανθρώπους, κυρίως παιδιά, να τις πατήσουν. Κάθε νάρκη στοιχίζει 3 - 10 δολάρια. Ωστόσο, μόνο με 8 σεντς, είναι δυνατή η απόκτηση πακέτου με μεταλλικά άλατα και με 7 σεντς τρεις βιταμίνες Α. Ενα δολάριο θα ήταν αρκετό για 200 γραμμάρια σπόρους, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν κήπο. Απ' ό,τι φαίνεται, το να σκοτώνεις είναι μια πολύ ακριβή "δουλιά".

Το 1900, 10 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν για πολέμους. Μέχρι το 2000, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 583,5 δισεκατομμύρια, μόνο για όπλα, βλήματα, εξοπλισμό και συντήρηση των στρατευμάτων. Το κόστος της ζωής δε συμπεριλαμβάνεται, μια και κανείς δεν έχει σκεφτεί να αξιολογήσει το κόστος του ανθρώπινου δέρματος. Ο υπολογισμός αυτός δε συμπεριλαμβάνει τη γενικότερη καταστροφή.

Κάθε πόλεμος μπορεί να ονομαστεί εθνικός, θρησκευτικός, φυλετικός, με οικονομικά ή ιδεολογικά κίνητρα. Υπάρχουν πόλεμοι, που αφορούν τις εθνικές μειονότητες, τον αγώνα για ανεξαρτησία, εδαφικές ή συνοριακές διενέξεις. Υπάρχουν, όμως, και πόλεμοι που γίνονται κάτω από το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, της προληπτικής διπλωματίας, ενώ άλλοι αναφέρονται σαν επιχειρήσεις για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση και τη σταθεροποίηση της ειρήνης.

Παράλληλα, ο ρόλος του δημοσιογράφου που καλύπτει πολέμους και διενέξεις είναι πολύ επικίνδυνος. Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν ρισκάρει τη ζωή τους καθημερινά. Αυτοί, όπως και τα μέλη του "Ερυθρού Σταυρού", θεωρούνται από τους διεθνείς νόμους ως ουδέτεροι. Ωστόσο, ούτε οι βόμβες, ούτε οι σφαίρες δεν"καταλαβαίνουν" τους νόμους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον πόλεμο του Κόλπου σκοτώθηκαν 68 Ιρακινοί δημοσιογράφοι. Στην Αγκόλα, 40. Στα δύο χρόνια του πολέμου στην Τσετσενία, 16 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους. Από το 1950 - την αρχή του κορεάτικου πολέμου - μέχρι το 1984, 250 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ