Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Στον κάλαθο οι αγορανομικές διατάξεις

Εμείς τα είπαμε εξ αρχής: Η ελεύθερη αγορά δε σηκώνει ίχνος παρεμβάσεων και ό,τι κι αν επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Αυτό δηλώνει με δυο λόγια ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) με εγκύκλιό του προς τα μέλη του ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ την οποία κοινοποιεί και στον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, αναφορικά με την πρόσφατη αγορανομική διάταξη, που όλο υπερηφάνεια έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός, διακηρύσσοντας ότι... επιβάλλει διαφάνεια στην αγορά! Πρόκειται για τη διάταξη με την οποία τα σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται - υποτίθεται - να αναγράφουν στα τιμολόγιά τους τις εκπτώσεις που τους παρέχει η βιομηχανία. Με τη χτεσινή εγκύκλιο προς τα μέλη του ο ΣΕΣΜΕ ουσιαστικά καλεί τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ να μην εφαρμόσουν την αγορανομική διάταξη. Επιχειρηματολογώντας υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες μεταξύ σούπερ μάρκετ και βιομηχανιών είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών που βασίζεται σε πολλούς παράγοντες - στην ουσία από το βαθμό, στον οποίο το κάθε σούπερ μάρκετ μπορεί από τη θέση που βρίσκεται να ασκήσει πιέσεις στον κάθε προμηθευτή - και επαναλαμβάνει το γνωστό ότι τέτοιες τακτικές νοθεύουν την "ελεύθερη αγορά", υποστηρίζοντας μάλιστα ότι "με βεβαιότητα" η γνωστοποίηση των συμφωνιών μεταξύ σούπερ μάρκετ και βιομηχανίας θα οδηγήσει σε "μη νομότυπες πρακτικές".

Κλείνοντας την εγκύκλιό του - που για ευνόητους λόγους φρόντισε να γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης - ο ΣΕΣΜΕ δεν παραλείπει να "θυμίσει" στον υφυπουργό την "καλή τη πίστη" "συμφωνία" τους ότι τα σούπερ μάρκετ "παρά την έλλειψη θετικών αποτελεσμάτων" θα στηρίξουν την προσπάθειά του για έλεγχο του πληθωρισμού. Δεν είναι άσχετο ότι η "συμφωνία" για μειώσεις στις τιμές κάποιων προϊόντων έγινε μετά την έκδοση της επίμαχης αγορανομικής διάταξης την οποία, όπως διαρρέεται ευρέως, χρησιμοποίησε σαν "όπλο" η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υποσχόμενη να κάνει τα στραβά μάτια στη (μη) εφαρμογή της, προκειμένου να πετύχει τον ουσιαστικό της στόχο που είναι η συγκράτηση των τιμών σε κάποια είδη ευρείας κατανάλωσης που επιβαρύνουν τον πληθωρισμό.

Στο μεταξύ, οι "συμφωνίες κυρίων" μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και κλάδων της αγοράς επεκτείνονται - στα λόγια - καθώς χτες ανακοινώθηκε ότι η συμφωνία για μειώσεις στις τιμές των ανταλλακτικών εκτός από τα αυτοκίνητα επεκτείνεται και σε μοτοσικλέτες, μοτοποδήλατα, γεωργικά μηχανήματα, αλυσοπρίονα, οδοποιητικά, χωματουργικά και άλλα μηχανήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ