Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Στο 5,1% ο επίσημος τιμάριθμος

Ανησυχίες από την Τράπεζα Ελλάδας για την εξέλιξη που θα παρουσιάσει ο δείκτης μέχρι το τέλος του χρόνου

Μικρή μείωση από το 5,2% στο 5,1% παρουσίασε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός τον Ιούλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας(ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η μείωση του πληθωρισμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούνη, οφείλεται στη μείωση των τιμών που σημειώθηκε στα οπωρολαχανικά καθώς και σε μειώσεις τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης, λόγω των καλοκαιρινών εκπτώσεων. Αντίθετα αύξηση παρουσίασαν οι τιμές των ενοικίων κατοικιών, του ηλεκτρικού ρεύματος, της βενζίνης, του κομίστρου του ταξί κλπ.

Μετρούμενος σε μέσα επίπεδα (δηλαδή Γενάρης - Ιούλης 1998, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα), ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 4,9% έναντι αύξησης 6,7% που σημειώθηκε το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα.

Οι παράγοντες της ΕΣΥΕ που παρουσίασαν χτες τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι οι επιπτώσεις που είχε στον τιμάριθμο η υποτίμηση της δραχμής ολοκληρώθηκαν τον προηγούμενο Μάρτη και κρίνουν πως η αποκλιμάκωση που ξεκίνησε τον Μάη θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, λιγότερο αισιόδοξη για την πτωτική πορεία του πληθωρισμού παρουσιάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία με τα νομισματικά μέτρα που εφαρμόζει (διατήρηση υψηλών επιτοκίων κλπ.) καθώς και με τη σχετική ανατίμηση της δραχμής σε σχέση με τα επίπεδα ισοτιμιών που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο Μάρτη με την υποτίμηση, επιδιώκει να συγκρατήσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού, οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους εμπόρων και βιομηχάνων που ελέγχουν τις τιμές της αγοράς, έχουν οδηγηθεί σε αποτυχία. Οι τελευταίοι δε συγκινούνται από τις κυβερνητικές εκκλήσεις για την... εθνική προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, αφού θεωρούν σημαντικότερη την αύξηση των κερδών τους. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορίου για συμφωνία με τους εκπροσώπους των Σούπερ Μάρκετ για μειώσεις μέχρι και 10% στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, θεωρούνται ως μη γενόμενες, μετά τις αντιδράσεις των βιομηχάνων οι οποίοι αρνήθηκαν να συναινέσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων χονδρικής, γεγονός που αποτέλεσε πρόφαση και για τους ιδιοκτήτες των Σούπερ Μάρκετ να αθετήσουν τις δεσμεύσεις που υποτίθεται πως είχαν αναλάβει πριν από ένα δεκαήμερο περίπου.

Οι χονδρικές τιμές

Μείωση 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρουσίασε ο δείκτης τιμών Χονδρικής τον Ιούνη του 1998. Σε δωδεκάμηνη βάση Ιούνης 98/97 ο δείκτης χονδρικής παρουσίασε αύξηση 4,5% έναντι αύξησης 4,2% το αντίστοιχο διάστημα του 1997 προς το 1996. Τέλος σε μέσα επίπεδα (Γενάρης - Ιούνης 1998/97) παρατηρήθηκε αύξηση 4,2% έναντι αύξησης 3,1% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ