Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Χρησιμοποιούν" το ΕΣΡ σαν δεκανίκι
  • Δήλωση - καταγγελία του Μ. Κοψίδη, εκπροσώπου του ΚΚΕ στο ΕΣΡ
  • Καταγγελίες κομμάτων για επιχείρηση φίμωσης των ΜΜΕ

Η κυβέρνηση, φαίνεται, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, προκειμένου να επιβάλει τη σιωπή για τις τεράστιες ευθύνες της, όσον αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ετσι, λίγο μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για "υπερβολές" στην παρουσίαση της καταστροφής από τα ΜΜΕ και με φανερό στόχο να την υποβαθμίσει και, συνακόλουθα, τις κυβερνητικές ευθύνες, μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας - σα να έλαβαν το μήνυμα... - έσπευσαν να ζητήσουν από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα βιντεοκασέτες με τα δελτία ειδήσεων. Κι αυτό, χωρίς προηγούμενη συνεδρίαση και απόφαση του ΕΣΡ ή και απλή ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου, όπως, π.χ., των εκπροσώπων του ΚΚΕ Μ. Κοψίδη και Π. Αλέπη και ενώ μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές. Εύλογα, λοιπόν, η μεθόδευση και η ενέργεια αυτή των συγκεκριμένων μελών του ΕΣΡ - στην οποία πρωτοστάτησε ο Ν. Καϊμάκης, εκπρόσωπος του ΣΥΝ - μπορεί να ερμηνευτεί ως προσπάθεια να επιβληθεί η σιωπή στα ΜΜΕ ή, τουλάχιστον, να περιορίσει την ενημέρωση για το μείζον πρόβλημα των πυρκαγιών στα όρια που η κυβέρνηση επιδιώκει. Κι αυτό, με το φόβο των υπευθύνων των ΜΜΕ, ότι, διαφορετικά, μπορεί να κατηγορηθούν για "υπερβολές" στην παρουσίαση των καταστροφών και των κυβερνητικών ευθυνών...

Το ΚΚΕ καταγγέλλει

Σχετικά μ' αυτήν την ενέργεια των συγκεκριμένων μελών του ΕΣΡ, ο Μ. Κοψίδης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή πρόβαλε ερωτηματικά, χτες, με δήλωσή του, αποκαλύπτει τους στόχους και τονίζει τις ευθύνες αυτών που πήραν την πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, ο Μ. Κοψίδης υπογραμμίζει:

"Είναι προφανές ότι μαζί με την κυβέρνηση, ορισμένα μέλη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου - πρωτοστατούντος του εκπροσώπου του ΣΥΝ Ν. Καϊμάκη - επιδιώκουν να μετατρέψουν το ΕΣΡ σε κυβερνητικό παραμάγαζο".

Μια μόλις μέρα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για δήθεν υπερβολές των ΜΜ Ενημέρωσης στην κάλυψη των πυρκαγιών, 2 - 3 μέλη του ΕΣΡ, που έχουν προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ,χωρίς να γίνει καμιά συνεδρίαση και χωρίς έστω να ειδοποιηθούν άλλα μέλη του ΕΣΡ, βάλθηκαν να βάλουν πλάτη στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια που κάνουν να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές.

Η κυβέρνηση, ο ΣΥΝ και συγκεκριμένα αυτά τα μέλη του ΕΣΡ αυταπατώνται, αν νομίζουν ότι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις μπορούν να προωθήσουν ανενόχλητοι τη μετατροπή του ΕΣΡ σε δεκανίκι της οδού Ζαλοκώστα".

Ανακοινώσεις άλλων κομμάτων

Να σημειωθεί ότι ο γγ Ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ Γ. Νικολάου, που εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, προσπάθησε να δικαιολογήσει την ενέργεια των μελών του ΕΣΡ, λέγοντας πως είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Προς επίρρωση των παραπάνω, μάλιστα, επικαλέστηκε το γεγονός ότι τη σχετική πρόσκληση - αίτημα προς τα ΜΜΕ για να προσκομίσουν στο Συμβούλιο τις σχετικές βιντεοκασέτες, υπογράφει ο Ν. Καϊμάκης, εκπρόσωπος του ΣΥΝ στο ΕΣΡ. Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να φιμώσει τα ΜΜΕ, για να μη φανούν οι πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής και των κυβερνητικών ευθυνών. Σχετική ανακοίνωση έβγαλε και το ΔΗΚΚΙ, που τονίζει ότι "η παρέμβαση αυτή, που θυμίζει άλλες εποχές και σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με θέματα δεοντολογίας, αποκαλύπτει σαφώς τον πραγματικό του ρόλο". Ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, χτες, μιλώντας σχετικά με την πρωτοβουλία του ΕΣΡ, τόνισε κατηγορηματικά πως "ούτε είδα ούτε άκουσα τίποτε αντιδεοντολογικό από πλευράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης", αφήνοντας μ' αυτό τον τρόπο έκθετο το Ν. Καϊμάκη, στέλεχος του ΣΥΝ, που πρωτοστάτησε για την παρέμβαση του ΕΣΡ στα ΜΜΕ. Ο τελευταίος, αντίθετα, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, προσπάθησε να δικαιολογήσει την ενέργεια αυτή, υποστηρίζοντας πως, τάχα, "είναι μια πάγια αρχή αυτή στο ΕΣΡ"!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ