Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εμμένει στο "όχι στους πυραύλους" η Βρετανία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η Βρετανία εμμένει στη θέση της, για μη εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο και υποστηρίζει ότι, όσο πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα συσσωρεύονται στο νησί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για στρατιωτική δράση και αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο αντιπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ και απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ,σε συνέντευξή του στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου ''Ελ - Τζι - Αρ'' κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να συλλογιστεί, κατά την έκφρασή του, στο θέμα της αγοράς των πυραύλων.

Υποστήριξε δε ότι οι χώρες που αντιτίθενται στην εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος, δε συμμερίζονται την άποψη πως συνεισφέρει στο συνολικό στόχο για ασφαλή, επανενωμένη, δικοινοτική και ομόσπονδη Κύπρο.

"Ο σωστός τρόπος", πρόσθεσε ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, "για αύξηση της ασφάλειας της Κύπρου, είναι να προσέλθουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" και υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αφορούν το καθεστώς της κάθε πλευράς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την άποψη ότι ένα μορατόριουμ πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο θα αποτελούσε βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η διαδικασία στο παρόν στάδιο προχωρεί πολύ ομαλά και ότι αναμένεται προς το δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ