Γενικεύονται οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο "σκούπα" του Ε. Γιαννόπουλου και όλοι οι φορείς που ασχολούνται με τη Δικαιοσύνη είναι αντίθετοι με τις επιλογές του υπουργού. Εκτός από τους δικηγόρους που αντέδρασαν αμέσως για τις αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο, αντίθετοι είναι ακόμη και οι δικαστικοί λειτουργοί με τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Την έκπληξή τους διατύπωναν οι δικαστές για το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα για τα άρθρα 5, 6, και 8 βάσει των οποίων διευρύνονται οι αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε το δικαίωμα να παραγγέλλει ποινική δίωξη κάθε αξιόποινης πράξης, τώρα θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει με τις αρμοδιότητες που του παρέχει η παράγραφος 1 του άρθρου 5. Επίσης, οι δικαστές είναι αντίθετοι και με το άρθρο 8 όπου υπάρχει ρύθμιση με την οποία καρατομούνται οι γενικοί διευθυντές Γραμματειών όλων σχεδόν των ανωτάτων και ανωτέρων δικαστηρίων.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι αντιδρούν με τη μετατροπή των Ειρηνοδικείων σε Μονομελή Πρωτοδικεία και ισχυρίζονται ότι υπάρχει πληθώρα ασαφειών σχετικά με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και πλήθος ρουσφετολογικών και φωτογραφικών διατάξεων που ανοίγουν το δρόμο να γίνουν ακόμη και παραβιάσεις του νόμου 2190/1994 για τις προσλήψεις.
Οι δικηγόροι ήταν αντίθετοι από την πρώτη στιγμή με το νομοσχέδιο "σκούπα", ιδιαίτερα με τις αλλαγές στα Ειρηνοδικεία, που ως θεσμός είχαν θετική προσφορά στην απονομή της Δικαιοσύνης, γιατί τα δικαστήρια αυτά ήταν κοντά στους πολίτες, με αποφάσεις τις περισσότερες φορές αποδεκτές από την πλειοψηφία των πολιτών και ο θεσμός του ειρηνοδίκη καταξιωμένος στη συνείδηση του λαού.