Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Να πάρει απάντηση η κυβέρνηση στις εκλογές

Περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή στο εργοστάσιο ΜΠΑΡΚΟ

"Την επόμενη μέρα των εκλογών η κυβέρνηση πρέπει να μετρήσει λιγότερους νομάρχες και δημάρχους, που εφαρμόζουν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική της". Με τη φράση αυτή, ο Σπύρος Χαλβατζής,υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά με τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", κάλεσε τις εργαζόμενες στο εργοστάσιο ενδυμάτων "Μπάρκο" να ενισχύσουν τη ΝΑΣ και τις δημοτικές κινήσεις που στηρίζονται από το ΚΚΕ, προκειμένου μέσα από τις εκλογές του Οκτώβρη να βγει ένα μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης.

Στον πρώτο όροφο του εργοστασίου "Μπάρκο", οι τριάντα γυναίκες άκουσαν με προσοχή τον Σπ. Χαλβατζή, ο οποίος επικεφαλής κλιμακίου της ΝΑΣ περιόδευσε στο χώρο και μίλησε στις εργαζόμενες για τις επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. "Για να ανατραπεί η αρνητική κατάσταση, που επικρατεί χρειάζεται αντίσταση και πάλη από τους εργαζόμενους, ώστε να εκλεγούν δήμαρχοι και νομάρχες που θα βρίσκονται κοντά στο λαό και στα προβλήματά του, που δε θα αποδέχονται τις εντολές και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δε θα είναι προέκταση του κρατικού μηχανισμού", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής.

Επίσης, ο επικεφαλής της ΝΑΣ επισήμανε ότι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στη ΝΑΣ και στις άλλες παρατάξεις είναι ότι καταδεικνύει τις αιτίες των προβλημάτων των εργαζομένων. "Την πρώτη ευθύνη για την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα έχει η κυβέρνηση, η οποία στο όνομα των οικονομικών δεικτών και της πορείας της χώρας προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση επιδιώκει να στραγγίσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας πιστά τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, περιορίζει ακόμα περισσότερο την εθνική βιομηχανία και βιοτεχνία, την αγροτική παραγωγή. Μέσα σ' αυτά τα χρόνια χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία, ενώ έχουμε περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων στην αγροτική οικονομία".

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τις εργαζόμενες, ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στην εμφάνιση "ανταρτών" στις δημοτικές εκλογές, που, όπως σημείωσε, δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές με τους επίσημους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος. "Ολοι οι "αντάρτες" δέχονται πλήρως της κυβερνητική πολιτική και διαφωνούν μόνο στα πρόσωπα, και παρ' όλο ότι παριστάνουν τους διαφοροποιημένους, ενισχύονται από τα μεγάλα κόμματα για να απορροφήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Μπέη στην Αθήνα, όπου "πριμοδοτήθηκε" για να απορροφήσει αυτούς που δεν ήθελαν να ψηφίσουν ούτε τον "δημοφιλή" κ. Αβραμόπουλο, ούτε και την κ. Δαμανάκη που έχει το "προσόν" να μεταπηδάει εύκολα από τον ένα πολιτικό χώρο στον άλλο". Καταλήγοντας, ο Σπ. Χαλβατζής σχολίασε το νομοσχέδιο για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών. "Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να εναρμονίσει τη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τη δική της δημοσιονομική πολιτική. Δίνεται το εξευτελιστικό ποσό 0,68% του κρατικού προϋπολογισμού, με το οποίο δε θα μπορέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει ούτε καν ως ένας διοικητικός μηχανισμός".

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στη σημασία του νομοσχεδίου που σπρώχνει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να επιβάλλει φόρους και τέλη για κάθε δραστηριότητα η οποία θα εξυπηρετεί τους δημότες. "Και οι προηγούμενοι νόμοι 2218, 2240 έδιναν αυτή τη δυνατότητα, σήμερα όμως επισημοποιείται και προωθείται γοργά η λογική του φοροεισπράκτορα για τους νομάρχες και τα Νομαρχιακά Συμβούλια - πολιτική που ορισμένοι εφάρμοζαν και σήμερα. Τώρα, μέσω του νομοσχεδίου, δίνεται το "πράσινο φως" ώστε όλοι οι νομάρχες να ακολουθήσουν αυτήν ακριβώς την πολιτική".

"Θεωρούμε ότι και για αυτό το νόμο οι εργαζόμενοι, ο λαός, οι ψηφοφόροι πρέπει να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική, να στείλουν ένα αγωνιστικό μήνυμα, να ενισχύσουν αποφασιστικά σε όλη τη χώρα τις δυνάμεις της ΝΑΣ", κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ