Η Θράκη δεν αποτέλεσε μόνο τον τόπο απ' όπου ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, "εξαπέλυσε επίθεση" κατά του Κλίντον αλλά και το έδαφος στο οποίο εξελίχθηκε η τελευταία ελληνοτουρκική διπλωματική αντιπαράθεση.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά την περιοδεία του στην περιοχή, ο Θ. Πάγκαλος προχώρησε σε επισημάνσεις για τον τρόπο που λειτουργεί σε βάρος της Ελλάδας το τουρκικό προξενείο. Επισημάνσεις, οι οποίες προκάλεσαν την περασμένη Τρίτη την απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο "προειδοποίησε" την Ελλάδα πως οποιαδήποτε - διπλωματική - ενέργεια από τις ελληνικές αρχές κατά του τουρκικού προξενείου ή του προσωπικού του θα απαντηθεί με ανάλογο τρόπο στα προξενεία που διατηρεί η χώρα μας στην Τουρκία.
Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, που χτες ρωτήθηκε για αυτό το θέμα, υπογράμμισε πως τα όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος στη Θράκη για το θέμα του προξενείου ισχύουν κατά απόλυτο τρόπο. "Μετά τη δήλωση που έκανε ο κ. Τζεμ, είπε ο Δ. Ρέππας, με αναφορά και σ' αυτό το θέμα, μπορώ να πω ότι ο κ. Πάγκαλος ήταν πολύ σαφής. Ασφαλώς τα προξενεία έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο και προσδιορισμένο ρόλο. Οι αρμοδιότητές τους είναι δεδομένες. Δεν μπορούν να ασκούν αρμοδιότητες που δεν τους ανήκουν. Η Τουρκία, άλλωστε, σε ό,τι αφορά τη Θράκη, έχει τη σχέση εκείνη που έχει και οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν έχει κάποια ειδική σχέση, ούτε της αναγνωρίζονται εξαιρετικά προνόμια, ώστε να μιλά με αυτό τον τρόπο ο εκπρόσωπός της. Αυτά τα οποία είπε ο κ. Πάγκαλος στη Θράκη ισχύουν απολύτως".
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι "δεν έχει κάποια ειδική δικαιοδοσία το τουρκικό προξενείο στη Θράκη (...) και συμπλήρωσε ότι η δραστηριότητα των διπλωματικών αρχών στη χώρα μας πρέπει να αναπτύσσεται, αφ' ενός, στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και, αφ' ετέρου, στο πλαίσιο που υπαγορεύεται από τις καλές σχέσεις που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι χώρες. Οταν υπάρχει κάτι το οποίο εκφεύγει αυτού του πλαισίου, η αντίδραση της κυβέρνησης είναι ανάλογη".