Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΣΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΟΣ
Ευθύνες σε ΑΓΕΤ - Νηογνώμονα

Το πόρισμα κατατέθηκε χτες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και επιβεβαιώνει ότι η ναυτική τραγωδία ήταν ένα έγκλημα και υπεύθυνοι γι' αυτό είναι η ΑΓΕΤ και ο Ελληνικός Νηογνώμονας

Βαρύτατες ευθύνες για το πολύνεκρο ναυάγιο του τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ,που τουμπάρισε στις 28 Δεκέμβρη 1996, στα ανοιχτά της Κύμης Εύβοιας, αποδίδει το πόρισμα του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ), το οποίο κατατέθηκε χτες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και διαβιβάζεται ήδη στον αρμόδιο εισαγγελέα. Πρόκειται για ένα δισέλιδο συμπερασματικό κείμενο, σύμφωνα με το οποίο ομόφωνα το ΑΣΝΑ αποφαίνεται - με βάση σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας - ότι η ναυτική τραγωδία οφείλεται:

1. Σε παραλείψεις των υπευθύνων της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ,διότι δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα διατηρήσεως επαρκούς ευστάθειας του πλοίου και καλής συντηρήσεως ώστε να διατηρείται ουσιαστικά αξιόπλοο.

2. Σε παραλείψεις του παρακολουθούντα το πλοίο Ελληνικού Νηογνώμονα διότι: α) Δεν έκανε επιθεωρήσεις στην έκταση που θα έπρεπε, σύμφωνα με την ηλικία του πλοίου, την κατάστασή του μετά τη μετασκευή και τη φύση του φορτίου. β) Δεν υπεδείκνυε τις απαιτούμενες σε έκταση και είδος επισκευές και γ) Απεδέχθη κατά καιρούς αποτελέσματα παχυμετρήσεων των ελασμάτων, τα οποία δεν ανταποκρίνοντο στην πραγματικότητα και ενέκρινε εγχειρίδιο ευστάθειας του πλοίου χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

3. Ευθύνες αποδίδονται και στον πλοίαρχο, "διότι δεν εκτίμησε σωστά τις καιρικές συνθήκες πριν αποπλεύσει από το αγκυροβόλιο της Σκιάθου".

Το περιεχόμενο του πορίσματος, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, είναι πιο κατηγορηματικό για τις εγκληματικές ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ,που είχε εν πλω αυτό το σαπιοκάραβο, και της ιδιωτικής εταιρίας "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ",από το απαντητικό κείμενο των 4 πραγματογνωμόνων, που κατατέθηκε στην 4η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, Μαριάνθη Παγουτέλη.Το τελευταίο ως μία από τις αιτίες αναδεικνύει τις καιρικές συνθήκες, ενώ συνολικά κινείται στη λογική του "ναι μεν αλλά...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ