Περισσότερες από σαράντα χιλιάδες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο διάστημα του περασμένου Ιούνη σε ελεύθερους επαγγελματίες (καλλιτέχνες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς), αλλά και διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, συνολικά μέσα στον Ιούλη έγιναν 7.474 έλεγχοι στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Κατά τους ελέγχους αυτούς σε 3.107 επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 41,57%,διαπιστώθηκαν 40.025 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Αναλυτικότερα:
- Με κριτήριο ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων να είναι μεγαλύτερος από 2 δισ. δρχ. για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αττικής και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερος από 300 εκατ. δρχ. για τις επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στην κορυφή των φοροφυγάδων. Συγκεκριμένα, ελέγχτηκαν συνολικά 449 επιχειρήσεις, υπέπεσαν σε παραβάσεις 231 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 2.658 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Δηλαδή το ποσοστό των επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας που υπέπεσαν σε παράβαση ήταν 51,45%.Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων ήταν ουσιαστικές και καθιστούν τα βιβλία των περισσότερων επιχειρήσεων ανεπαρκή ή ανακριβή!
- Εγιναν συνολικά 4.532 έλεγχοι κατά τη διακίνηση των αγαθών, αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, φορτηγών διεθνών μεταφορών σε οδικούς κόμβους, λιμάνια και στις εισόδους και εξόδους των αστικών κέντρων. Κατά τους ελέγχους αυτούς, σε 235 περιπτώσεις (ποσοστό 5,19%) διαπιστώθηκαν 290 παραβάσεις διακίνησης αγαθών χωρίς ή μη ακριβή φορολογικά στοιχεία, παράνομη κυκλοφορία αυτοκινήτων, λαθρεμπόριο οινοπνεύματος, τσιγάρων και καυσίμων.
- Επίσης τον Ιούνη συνεχίστηκαν σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση οι κλαδικοί έλεγχοι. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 49 επιχειρήσεις των κλάδων που έχουν επιλεγεί και σε 36 επιχειρήσεις από αυτές, ποσοστό 73,46%,διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες.
- Πραγματοποιήθηκαν 266 έλεγχοι ελεύθερων επαγγελματιών και σε 158 (ποσοστό 59,39%) από αυτούς διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.
- Τέλος, τον Ιούνη ελέγχτηκαν 275 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε 102 από αυτές, δηλαδή ποσοστό 37,09%,διαπιστώθηκαν 862 φορολογικές παραβάσεις, που αφορούσαν μη ενημέρωση του βιβλίου πόρτας, μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κλπ.