Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Ιούλη 1998

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η ελπίδα
στην
υπερψήφιση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων

Την άλλη μέρα των εκλογών πρέπει να είναι πιο δυνατή και αποτελεσματική η φωνή που θα ξεσκεπάζει και θα προσπαθεί να βάλει φρένο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα

"Η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν αφορά κάποια ειδικά προβλήματα, αλλά τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα και πάνω απ' όλα το ζήτημα ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τις περίφημες αναδιαρθρώσεις". Αυτό τονίζεται σε άρθρο, στο σημερινό "Ρ", της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,για την εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Οκτώβρη.

Μπορεί οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση να μην είναι πανομοιότυπες με τις εθνικές εκλογές, ωστόσο το κριτήριο της ψήφου τείνει πια να ταυτιστεί με το κριτήριο της ψήφου για το Κοινοβούλιο. Επομένως, η ψήφος καθορίζει και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Οι επικείμενες εκλογές αναδεικνύονται σε ένα σημαντικό κρίκο στην προσπάθεια να τσακιστεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα, να προληφθεί μια νέα αφύπνιση που μπορεί να αμφισβητήσει τη συνολική πολιτική πορεία των πραγμάτων στη χώρα μας. Ταυτόχρονα όμως, η κατάσταση δεν είναι όπως ήταν το 1996, ή το 1994. Η φτώχεια και η ανεργία, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, ο προκλητικός πλούτος που αυξάνεται, όλα αυτά προβληματίζουν πλατύτερες λαϊκές μάζες. Οι αγώνες που έγιναν αφυπνίζουν, δίνουν πολύτιμη πείρα. Βεβαίως, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ρίχνουν μπόλικο νερό στο μύλο της συσκότισης των πραγματικών προβλημάτων και εκφέρουν σκόπιμα έναν αποσπασματικό και αντιφατικό πολιτικό λόγο, ώστε να μη τους πάρουν χαμπάρι οι ψηφοφόροι, τα μέλη και οι οπαδοί τους που ανήκουν σε λαϊκά στρώματα. Επίσης, η συμμαχία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, στο Δήμο της Αθήνας - στο χώρου όπου η εκλογική μάχη είναι κατ' εξοχήν πολιτική - δείχνει τις κοινές προγραμματικές θέσεις, την πλήρη σύμπνοια και συμπόρευση στο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οσο πλησιάζει η μάχη των εκλογών και, ιδιαίτερα, όσο επικεντρώνεται η συζήτηση στο βασικό πυρήνα των προβλημάτων, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις, τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα, η κατάσταση της εργατικής τάξης, των επαγγελματοβιοτεχνών, της φτωχής αγροτιάς και της νεολαίας, θα γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη η ανάγκη καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και η υπερψήφιση των αγωνιστικών ενωτικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ, μαζί με όλους εκείνους που ελπίζουν στους αγώνες και στη λαϊκή αντίσταση.


ΣΕΛ.  4   -   5

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ για την Αθήνα

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα", η Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική παράταξη, που θα διεκδικήσει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές τη δημαρχία της Αθήνας, με υποψήφιο δήμαρχο τον Λεων. Αυδή,είναι πλέον ένα γεγονός κι έχει ανοίξει ήδη, στους δρόμους, στις γειτονιές, στους συλλόγους, έναν ουσιαστικό διάλογο, για το σήμερα και το αύριο της πρωτεύουσας.

Ο "Ρ" συζήτησε με τρία στελέχη της "Συμπαράταξης" - ένα από κάθε δημοτική κίνηση που τη συναποτελούν - για τις θέσεις και τις προτάσεις της: με τηνΑλέκα Ζορμπαλά,από την "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία",τον Στέλιο Λάμπρου,από την "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" και τον Γιάννη Σχίζα από την "Αθήνα - Πράσινη Πόλη".


ΣΕΛ.  24   -   25

Προσφορά

Στη μνήμη του καπετάνιου του Α Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας ΣΠΥΡΟΥ ΚΩΤΣΑΚΗ ο Μ. Η. πρόσφερε στο ΚΚΕ 1.000.000 δρχ.




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ