Σάββατο 18 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στη μάχη για την απεργία

Στην τελική ευθεία, οι προετοιμασίες για την πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη, με αίτημα την απόσυρση του τερατουργήματος

Σε φάση αποφασιστικής κλιμάκωσης μπαίνει η πάλη των εργαζομένων για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, με την πανεργατική πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Ιούλη.H κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 9 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος,ενώ προσυγκέντρωση οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας στις 8.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Στη μάχη της προετοιμασίας της κινητοποίησης έχουν ριχθεί εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και αποκρούοντας τον αποπροσανατολισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αλλά και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στις κορυφές, που προχτές - στα πλαίσια της διαβόητης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής - επαναβεβαίωσαν τη συμφωνία τους στην ουσία του αντεργατικού τερατουργήματος.

Περιοδείες σε ΔΕΚΟ - τράπεζες

Να συγκροτήσουν μεικτά κλιμάκια συνδικαλιστικών στελεχών, τα οποία θα περιοδεύουν σε χώρους δουλιάς, αποφάσισαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες,ενόψει της πανεργατικής απεργίας και εκτιμώντας την ανάγκη άμεσης απάντησης στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη δημοσιοποίηση του αντεργατικού νομοσχεδίου, ενημέρωσης των εργαζομένων και ανάπτυξης συντονισμού και κοινής δράσης από τα κάτω.

Στην παραπάνω απόφαση, συντέλεσε και η στάση των πλειοψηφιών στα Συνδικάτα των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, που αρνούνται την κοινή δράση, την ανάπτυξη και τον συντονισμό των αγώνων των εργαζομένων.

Χτες πραγματοποιήθηκε η πρώτη περιοδεία μεικτού κλιμακίου στον ΟΤΕ στην οδό Τροίας και Σπετσών. Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστών και συμμετείχαν μαζικά σε συγκέντρωση που έγινε στο χώρο, στην οποία μίλησαν ο Ν. Σιτζάνης από την ΠΕΤ - ΟΤΕ, ο Σ. Μανούσος από το σωματείο του Διοικητικού Προσωπικού "Ολυμπιακής", η Αλεξάνδρα Μπαλλού από το Σωματείο Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας, ο Σ. Ματζουράνης από την ΟΣΠΑ και ο Τ. Κλάδης από την ΟΜΕ - ΟΤΕ.

Οι συνδικαλιστές ανέλυσαν τις επιπτώσεις του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης, τόνισαν ότι ιδιωτικοποιήσεις - ανατροπή εργασιακών σχέσεων πάνε "πακέτο" και μετέφεραν τη σημαντική πείρα από τους αγώνες σε "Ολυμπιακή", Ιονική Τράπεζα. Από τη συζήτηση για τους αγώνες που αναπτύχθηκαν στις παραπάνω επιχειρήσεις, αναδείχτηκε η σπουδαιότητα της δράσης "από τα κάτω" και έγινε καθαρό ότι η αντιμετώπιση αυτής της σφοδρής επίθεσης δεν μπορεί να γίνει χωρίς κοινή δράση, με αποσπασματικούς αγώνες.

Οι συνδικαλιστές, απαντώντας στην αποπροσανατολιστική, διαιρετική κυβερνητική προπαγάνδα για "προνομιούχους" τραπεζοϋπάλληλους, υπάλληλους της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ κ.ά., προέβαλαν έντονα την ανάγκη κοινής δράσης μέσα και από μεικτές επιτροπές αγώνα εργαζομένων σε διαφορετικά τμήματα του δημοσίου τομέα, μια ανάγκη που φάνηκε να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των εργαζομένων του χώρου.

Τέλος, στις ομιλίες τους όλοι οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στη μάχη των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, τονίζοντας ότι είναι καθήκον των εργαζομένων να καταδικάσουν τους υποψηφίους που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Επίσης, κάλεσαν τους εργαζόμενους να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με τους κυβερνητικούς αντεργατικούς σχεδιασμούς, παίρνοντας μαζικά μέρος στην πανεργατική απεργία στις 23 του Ιούλη.

Ενημερωτική καμπάνια

Καμπάνια για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά και κάλεσμα να συμμετάσχουν μαζικά στη 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 23 Ιούλη, ξεκινά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ - ΝΠΔΔ Θριασίου Πεδίου.

Με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την κατάργηση του 8ωρου και των άλλων εργασιακών δικαιωμάτων και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συντονίσουν τον αγώνα τους για την απόσυρση αυτού του αντεργατικού νομοσχεδίου. Επίσης καλεί και την ΠΟΕ - ΟΤΑ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μπει μπροστά στους αγώνες.

- Να πάρουν μαζικά μέρος στην πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη καλεί τους λογιστές και τους βοηθούς, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης.Για την καλύτερη επιτυχία της απεργίας, η Ενωση Λογιστών συγκαλεί σύσκεψη, η οποία θα γίνει την Τρίτη στις 7.30 στα γραφεία της.

Συγκέντρωση και στον Πύργο

Την ίδια ώρα, που, προχτές το βράδυ, οι εργαζόμενοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιούσαν μαζικά συλλαλητήρια για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, παρόμοια κινητοποίηση εξελισσόταν και στον Πύργο Ηλείας.Οικοδόμοι και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ένα ιδιαίτερα δυναμικό, για τα δεδομένα της πόλης, συλλαλητήριο και αξίωσαν την πλήρη απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Στο μεταξύ, στη μάχη για την ενημέρωση των εργαζομένων, αλλά και για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, στις 23 Ιούλη, έχουν "ριχθεί" συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ