Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Φιέστα εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής

Στη χτεσινή ημερίδα με θέμα "αναδιάρθρωση του τομέα της οικονομίας - χρηματοπιστωτικό σύστημα", από την οποία παρέλασε η... αφρόκρεμα των στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώθηκε ότι, "εκσυγχρονιστές" και μη, συμφωνούν στην πολιτική του λιγότερου κράτους και περισσότερης ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Σε βήμα προπαγάνδισης και εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης αναδείχτηκε η χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ σε ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα "Αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα της οικονομίας - Χρηματοπιστωτικό σύστημα". Από το βήμα της συγκεκριμένης ημερίδας, όπου παρέλασαν και μίλησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, διαφάνηκε, με μικροπαραλλαγές, η ταυτότητα απόψεων "εκσυγχρονιστών" και μη, στην προώθηση της πολιτικής του "λιγότερου κράτους" και στις τράπεζες. Στο παραπάνω πνεύμα κινήθηκαν τόσο οι ομιλίες των στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (όπως των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υφυπουργού Εργασίας), όσο και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ κλπ.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με την ομιλία του επιδίωξε να προσδώσει "κοινωνικό" περιεχόμενο στην ασκούμενη οικονομική πολιτική των ανεξέλεγκτων ιδιωτικοποιήσεων, της κατάλυσης κάθε έννοιας κράτους - πρόνοιας και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Στα πλαίσια αυτά:

  • Μίλησε για ανάγκη ύπαρξης διαλόγου στο κόμμα και στην κοινωνία, ενόψει της... "εθνικής προσπάθειας" για ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.
  • Αφού επανέλαβε ότι φέτος η Ελλάδα θα ικανοποιεί τα 4 από τα 5 κριτήρια που απαιτούνται για τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ, δεν παρέλειψε - προς αποφυγήν παρεξηγήσεων - να επισημάνει ότι η... "αδιαμφισβήτητη αυτή επιτυχία δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, διότι δεν αρκεί η πορεία των οικονομικών δεικτών για να πετύχει η ένταξη", προσθέτοντας ότι "χρειάζεται μία ακόμη πρόσθετη προσπάθεια". Προσπάθεια που ο ίδιος την επικέντρωσε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί. "Η σταθερότητα συμβάλλει, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται μία πρόσθετη διάσταση, αυτή τη διαρθρωτικών αλλαγών. Τώρα επιταχύνουμε τους ρυθμούς για να πετύχουμε σ' αυτές", τόνισε χαρακτηριστικά. Λόγος γίνεται βέβαια - όπως προέκυψε και από τη συνέχεια της ομιλίας του - για τις προωθούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις εξαγγελθείσες ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών και ΔΕΚΟ, την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, καθώς και την άλωση των δημοσίων επενδύσεων και των μεγάλων έργων από ιδιώτες επιχειρηματίες.
  • Ομολόγησε την ταμειακή λογική των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας πως από το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση θα εισρεύσουν ιδιωτικά κεφάλαια που προσεγγίζουν το 1,5 τρισ. δρχ. Ως τελικό στόχο της πολιτικής αυτής, ο ίδιος ανέφερε την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 5%-6% στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει λόγο για ελληνική πρωτοτυπία στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτή υλοποιείται... "με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων", παραβλέποντας το κύμα μαζικών αντιδράσεων που προκαλεί κάθε βήμα ιδιωτικοποίησης από τους εργαζόμενους των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Στην ίδια ημερίδα, μίλησαν επίσης:

  • Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,η οποία υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του "εκσυγχρονισμού" των εργασιακών σχέσεων του "λιγότερου κράτους" και του ξηλώματος του κράτους πρόνοιας, που προωθείται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών στα πλαίσια της "παγκοσμιοποίησης" της οικονομίας. Η υπουργός, δεν παρέλειψε να υποδείξει στους εργαζόμενους ότι πρέπει να ταυτίζουν τα "δικαιώματά τους" και τα συμφέροντά τους με την ευημερία και την κερδοφορία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
  • Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο πλάνο που έχει τεθεί από τη διοίκηση, το οποίο επικεντρώνει ιδιαίτερα στη δημιουργία ικανών στελεχών, που θα συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της τράπεζας.
  • Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τάσος Γιαννίτσης,που έθεσε μια σειρά προβληματισμούς για να καταλήξει στην επισήμανση ότι "σήμερα υπάρχει μια ασάφεια στα σύνορα μεταξύ προοδευτικού και συντηρητικού στοιχείου, μεταξύ σοσιαλισμού και δεξιού" όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ευρύτερη κλίμακα και να υπογραμμίσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την "ενιαία σκέψη".
  • Ο πρόεδρος του ΔΣ της Γενικής Τράπεζας Γ. Δασκαλάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να επισημανθεί και η πολιτική - πέρα από την οικονομική - σημασία των κινήσεων που έχουν λάβει χώρα στον τραπεζικό τομέα το τελευταίο διάστημα, όπως αυτή της συγχώνευσης της Εθνικής με την Κτηματική, καθώς και οι πρωτοβουλίες του ομίλου Λάτση.

Ακόμα, στην ημερίδα μίλησαν, οι διοικητές των τραπεζών ΑΤΕ Π. Λάμπρου, Πειραιώς και Μακεδονίας - Θράκης Μ. Σάλλας, Αττικής Σ. Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, καθώς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αξιοποίηση» το ξεπούλημα... (2003-10-24 00:00:00.0)
Τα πάντα στους ιδιώτες (2000-11-23 00:00:00.0)
Ιδεολογική εκστρατεία για τις ιδιωτικοποιήσεις (1998-05-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-10-03 00:00:00.0)
Ερίζουν για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος (1997-01-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ