Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να θυμάσαι τον Ιούλη

Ενδιαφέρον αναμένεται να είναι το ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ, που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Τρίτη, στις 23.30, από την ΕΤ 1. Μια εκπομπή που είναι αφιερωμένη στην τραγωδία της Κύπρου, μια τραγωδία που συμπληρώνει αύριο 24 χρόνια. Ενα χρονικό βασισμένο σε σπάνια οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα, που θα μας γυρίσουν σ' εκείνο το πρωινό της 15ης Ιούλη του 1974, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου ως τον Δεκέμβρη του 1974. Πρόκειται για μια εκπομπή που είναι παραγωγή της Δημόσιας Τηλεόρασης της Κύπρου, η οποία έγινε το 1975 με αφορμή την πρώτη επέτειο της εισβολής. Η ταινία διασώθηκε και συντηρήθηκε από τη Διεύθυνση Μουσείου και Αρχείου της ΕΡΤ ΑΕ και παραχωρήθηκε από το ΡΙΚ για να προβληθεί από την ΕΤ 1.

Θα γυρίσουμε λοιπόν πίσω, σ' εκείνον το καυτό Ιούλη και θα δούμε τις περισσότερες διπλωματικές ενέργειες και πολιτικές δραστηριότητες του Μακαρίου (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, ΟΗΕ κλπ.) ως την επιστροφή στην Κύπρο στις 7 του Δεκέμβρη του 1974. Σκηνές μάχης από την 1η και τη 2η εισβολή που ακολούθησαν το χουντικό πραξικόπημα. Επίσης θα ακούσουμε τα διαγγέλματα των Καραμανλή και Κληρίδη - διάσκεψη Γενεύης - διπλωματικές επαφές - εκδήλωση σοβιετικού ενδιαφέροντος - προέλαση τούρκικου στρατού, αφηγήσεις αιχμαλώτων - εγκλωβισμένοι Ελληνες που παραμένουν στα σπίτια τους - κατάληψη της Αμμόχωστου - πράξεις βίας σε αμάχους - Διάγγελμα Καραμανλή προς τους Ελληνοκύπριους - επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βαλτχάιμ - κινητοποίηση αδεσμεύτων - απόπειρα δολοφονίας Βάσου Λυσσαρίδη και δολοφονία Δώρου Λοϊζου - ομιλία Μακάριου στον ΟΗΕ και τέλος επιστροφή. Αφήγηση: Ανδρέας Χριστοφίδης. Μουσική Μίκης Θεοδωράκης.

Ακόμη ένα ντοκιμαντέρ, εντελώς διαφορετικό θα παρουσιαστεί από την ΕΤ 1 την Τετάρτη στις 20.20. Με αφορμή τα "Πενήντα χρόνια ζωγραφικής",που οργανώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση στο "Εσπάς ντες αρτ", θα προβληθεί η εκπομπή που είναι αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Βυζάντιο.Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιος ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Η πρώτη του έκθεση το 1951 στην γκαλερί "Αριέλ", "ενώ η επόμενη μεγάλη ατομική του έκθεση εγινε στην γκαλερί "Γκαλέρια", την οποία είχε προλογίσει ο Ευγένιος Ιονέσκο. Ο Βυζάντιος επί έξι χρόνια σταμάτησε να ζωγραφίζει και να ασχολείται αποκλειστικά με το σχέδιο. Ο ζωγράφος έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν στο Παρίσι και την εκπομπή παρουσιάζει η Ολίνα Ξενοπούλου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Εμιρζά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ