Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός τροχιάς ο πληθωρισμός και τον Ιούνη

Αν η κυβέρνηση δεν είχε "παγώσει" ή επιβάλει μικρές αυξήσεις σε ορισμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, αν δεν είχαν μειωθεί οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και αν δεν είχε "σκληρύνει" η δραχμή (κέρδισε περίπου το 7% από το 14% της υποτίμησης) ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος

Εκτός τροχιάς κινήθηκε και τον περασμένο μήνα Ιούνη, ο τιμάριθμος λιανικής (επίσημος πληθωρισμός) που σε δωδεκάμηνη βάση έτρεχεμε ρυθμό 5,2%, έναντι ρυθμού 5,5% πέρσι τον Ιούνη. Πολύ χειρότερη πορεία ακολουθεί ο τιμάριθμος χονδρικής, που φέτος το Μάη - συγκριτικά με το Μάη του 1997 - έτρεχε με ρυθμό 5,3%, έναντι 2,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα για την εξέλιξη του τιμαρίθμου λιανικής και χονδρικής. Θα πρέπει μάλιστα να επισημανθεί, πως ο τιμάριθμος χονδρικής και λιανικής θα ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, αν η κυβέρνηση δεν έκανε τις τεχνητές ενέσεις συγκράτησης του πληθωρισμού, με το "πάγωμα" των τιμών ή τις χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια των, ελεγχόμενων από το δημόσιο επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΤΑ και τις δημόσιες αστικές(ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ), σιδηροδρομικές (ΟΣΕ) και αεροπορικές (Ολυμπιακή) συγκοινωνίες.

Αναλυτικότερα, οι σημαντικότερες μεταβολές στις τιμές λιανικής, που φέτος τον Ιούνη - μόνο οι μεταβολές τιμών των ειδών και υπηρεσιών όπως τις καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΣΥΕ που καταρτίζουν τον τιμάριθμο λιανικής - είναι οι ακόλουθες:

  • αυξήθηκαν 0,3% μέσα στο μήνα (σύγκριση τιμών Ιούνη με τον προηγούμενο μήνα Μάη), έναντι αύξησης 0,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • αυξήθηκαν 5,2%, στο δωδεκάμηνο (σύγκριση Ιούνη 1998 με τον Ιούνη του 1997), έναντι αύξησης 5,5% το προηγούμενό δωδεκάμηνο 1997 - 1996.
  • αυξήθηκε, σε μέσα επίπεδα (στο δωδεκάμηνο Ιούλης 1997 - Ιούνης 1998 συγκριτικά με το προηγούμενο δωδεκάμηνο) κατά 5%, έναντι αύξησης 6,9% την προηγούμενη περίοδο.

Η μεγάλη έξαρση - που έχει αναστατώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αναζητά σπασμωδικά μέτρα για να περιορίσουν την αναζωπύρωση του πληθωρισμού - σημειώθηκε φέτος στις τιμές χονδρικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τον Μάη του 1998, ο τιμάριθμος χονδρικής:

  • αυξήθηκε κατά 0,3% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης 0,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • αυξήθηκε 5,3% συγκριτικά με το Μάη του 1997, έναντι αύξησης 2,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • αυξήθηκε 4,1% σε μέσα επίπεδα (σύγκριση Γενάρη - Μάη 1998 με την αντίστοιχη περσινή περίοδο), έναντι αύξησης 2,8% πέρσι.
  • αυξήθηκε 4,7% στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 1998 (σύγκριση Μάη 1998 με Δεκέμβρη 1997), έναντι αύξησης 2,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μεγάλη αύξηση, οφείλεται, εν μέρει στις επιπτώσεις που προκάλεσε η υποτίμηση της δραχμής.

Η δυσμενής εξέλιξη που είχαν μέχρι τώρα ο τιμάριθμος λιανικής (ο ρυθμός αύξησης παραμένει στάσιμος περίπου στα περσινά επίπεδα) και ο τιμάριθμος χονδρικής (είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρσι), δείχνουν με σαφήνεια ότι ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση Σημίτη με το πρόγραμμα "σύγκλισης" να περιορίσει φέτος τον πληθωρισμό στο 2,5%, είναι ανέφικτος και εξωπραγματικός! Και θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού πυροδοτήθηκε από την ίδια την κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα την απόφασή της να προχωρήσει τον περασμένο Μάρτη σε εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 14%.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι η άνοδος του πληθωρισμού - όπως αυτή εκφράζεται με τα επίσημα στοιχεία του τιμαρίθμου λιανικής και χονδρικής που καταρτίζει η ΕΣΥΕ - θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν;

Πρώτον, δεν είχαν μειωθεί οι διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Δεύτερον, δεν είχε "σκληρύνει" η δραχμή, που έχασε ήδη το μισό της πρόσφατης υποτίμησης, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο έχει ήδη ανατιμηθεί γύρω στο 7%, απέναντι στο ECU και το δολάριο.

Τρίτον, αν η κυβέρνηση δεν επέβαλε "πάγωμα" ή μικρές αυξήσεις στις τιμές των ειδών και υπηρεσιών που παρέχουν οι επιχειρήσεις και οργανισμοί του δημοσίου, που ακόμη ελέγχονται από το δημόσιο και δεν έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους. Γιατί, αν είχε γίνει το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης, τότε θα είχαμε τσουχτερές ανατιμήσεις, ανάλογες με εκείνες που επέβαλε ο ΟΤΕ από το 1994, που έγινε το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ