Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ετσι "θα χτυπήσουν" την ... ακρίβεια

Οι χτεσινές αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Με αποφάσεις που αφορούν τον - έτσι κι αλλιώς - ανεξέλεγκτο τρόπο έκδοσης τιμολογίων επιχειρεί η κυβέρνηση να δείξει πως την απασχολεί το θέμα της ακρίβειας στην αγορά, ενώ είναι γνωστό ότι οι αναγραφόμενες στα τιμολόγια τιμές τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα συμφωνιών "στο μιλητό". Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης,ανακοινώνοντας χτες σχετική αγορανομική διάταξη, υποστήριξε ότι η προοπτική αναγραφής των εκπτώσεων της βιομηχανίας προς τα σούπερ μάρκετ πάνω στα τιμολόγια θα ελαχιστοποιήσει τη βάση των τιμών επί των οποίων θα υπολογίζονται τα ποσοστά κέρδους των εμπλεκόμενων στη διακίνηση των εμπορευμάτων κλάδων.

Στην πραγματικότητα, η αγορανομική διάταξη σκοπεύει στο να "εκτονώσει" τη διαμάχη που κατά καιρούς εμφανίζεται ανάμεσα σε μεγάλους επιχειρηματίες της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, και σε κάθε περίπτωση, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, όποτε επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν παρόμοιες ρυθμίσεις, καμία σχέση δεν έχει με την ασυδοσία στη διαμόρφωση των τιμών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, η αγορανομική διάταξη (ΑΔ), εκτός από την αναγραφή πάνω στα τιμολόγια των εκπτώσεων που παρέχονται προς τα σούπερ μάρκετ, προβλέπει ότι τέτοιου είδους συμφωνίες θα πρέπει να γνωστοποιούνται στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα σε δεκαπέντε μέρες από τη σύναψή τους. Επίσης, σύμφωνα με την ΑΔ, τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να καταρτίζουν τιμοκαταλόγους για το κόστος των ιδιαίτερων προωθητικών ενεργειών που παρέχουν στις βιομηχανίες (π.χ. ράφι, προβολή σε περίοπτη θέση του καταστήματος κλπ.) και να τους γνωστοποιούν σ' αυτές μέσα σε οκτώ μέρες από την έκδοσή τους.

Παράλληλα, για τον κλάδο των ανταλλακτικών όλων των κατηγοριών οχημάτων η κυβέρνηση "ανακάλυψε" την ακριβώς αντίθετη μέθοδο απ' αυτή που είχε αποφασίσει πέρσι για ορισμένα τυποποιημένα προϊόντα. Δηλαδή, ευελπιστεί στη συγκράτηση - μέχρι και για μείωση έκανε χτες λόγο ο Μ. Χρυσοχοϊδης - των τιμών μέσω της κατάργησης των ενδεικτικών τιμοκαταλόγων που δίνουν οι επίσημες αντιπροσωπείες στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Η διακίνηση των ειδών αυτών, σύμφωνα με την ΑΔ, θα πρέπει να γίνεται μόνο με βάση τις τιμές χονδρικής πάνω στις οποίες θα προστίθεται το ποσοστό κέρδους και ο ΦΠΑ. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η "πρωτοβουλία" που πήρε η κυβέρνηση για "απαγόρευση" ενδεικτικών τιμοκαταλόγων αποτελεί εναρμόνιση με κοινοτικό κανονισμό που ισχύει εδώ και τρία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ