Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Αφθονη καύσιμη ύλη"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι βίαιες σκηνές που όλοι νόμιζαν - ή ξόρκιζαν - ότι μετά την ειρηνευτική συμφωνία της 10ης Απριλίου ανήκουν στο παρελθόν, αναβιώνουν και πάλι στους πολύπαθους δρόμους του Ωλστερ, ενώ...

... σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας που μπόρεσαν να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική συμφωνία που κυοφορούσε την "ελπίδα", προειδοποίησαν χθες μετά λύπης και τρόμου ότι το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στο νησί βρίσκεται σε κίνδυνο από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση προτεσταντών, μελών του Τάγματος της Οράγγης, και ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι έκρυθμη, παρά την κίνηση εκτόνωσης της έντασης την Ανεξάρτητης Επιτροπής Παρελάσεων να δώσουν τελικά το πράσινο φως για τη μερική πραγματοποίηση της πορείας.

Στην αντιπαλότητα που κυριαρχεί και φαίνεται να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην παράδοξη ειρήνη, το ρόλο του "πυροσβέστη" έπαιξε χθες και ο νεόκοπος πρόεδρος της βορειοϊρλανδικής Εθνοσυνέλευσης, άτυπος πρωθυπουργός, και ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος, Ντέιβιντ Τριμπλ."Γνωρίζουμε όλοι ότι εάν η κατάσταση εξελιχτεί άσχημα υπάρχει πιθανότητα να καταστραφεί όλη η πολιτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία. Ελπίζουμε ότι αυτό δε θα συμβεί", δήλωσε ο Τριμπλ, τονίζοντας συνάμα: "Ο κίνδυνος είναι μεγάλος τώρα... ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι απεριόριστος και δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο τα μέλη των κοινοτήτων να παρελαύνουν...".

Ενας από τους πρώτους ενδιαφερόμενους, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,που από τις πρώτες μέρες έχει καταβάλει προσπάθειες να "πέσουν οι τόνοι", συμφώνησε χθες κατ' αρχήν να συναντηθεί με εκπροσώπους του Τάγματος της Οράγγης σε προσπάθειά του να βρεθεί ειρηνική λύση στην αντιπαράθεση. Η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και δε θα αποσκοπεί στην τροποποίηση της απόφασης της Ανεξάρτητης Επιτροπής Παρελάσεων να μη γίνουν οι πορείες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού. Παράλληλα επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται για αντιμετώπιση πιθανής εξάπλωσης των ταραχών και χθες ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 800 στρατιωτών, οι οποίοι θα ενισχύσουν τους 17.000 που βρίσκονται ήδη στη Βόρεια Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ