Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συγκρούσεις, και ενόψει "παζάρια"...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις που μάχονται τους Κοσσοβάρους Αλβανούς του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" κέρδισαν έδαφος σε μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, ανέφεραν χθες γιουγκοσλαβικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες δόθηκαν στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι μάχες κοντά στη νοτιοδυτική πόλη Πεκ της σερβικής επαρχίας εμφανίζονταν να συνεχίζονται χθες. Δεν ήταν δυνατό όμως - λόγω των κομμένων τηλεφωνικών γραμμών και των κλεισμένων δρόμων - να διασταυρωθούν και να επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές.

Το "Κέντρο Πληροφοριών του Κοσσόβου", που ελέγχεται από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, ανέφερε ότι τη Δευτέρα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών βαρέως πυροβολικού στο χωριό Λότζα, κοντά στο Πεκ. Από την πλευρά του το "Κέντρο Τύπου" της Σερβικής πλευράς διατεινόταν πως οι Αλβανοί άνοιξαν πυρ κατά Σέρβων πολιτών, αναγκάζοντας τους Σέρβους αστυνομικούς να αντεπιτεθούν. Κατά την ίδια πηγή δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και έξι πολίτες τραυματίστηκαν.

Κοντύτερα στην επαρχιακή πρωτεύουσα Πρίστινα, δημιουργήθηκε ένταση λόγω της κηδείας τριών Αλβανών στο Πίρανε, ένα χωριό 3.000 κατοίκων. Οι σερβικές πηγές ισχυρίστηκαν πως δολοφονήθηκαν από "δικούς" τους, επειδή "πρόδωσαν", ενώ οι αλβανικές, ότι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τη σερβική αστυνομία - ένα δείγμα της αμφικείμενης ρητορικής των δύο πλευρών...

Γκέλμπαρτ: "Ευθύνη της σερβικής κυβέρνησης"

Στο μεταξύ κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης επέρριψε ευθύνες στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για την "άνοδο" του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Μιλώντας από τη βοσνιακή πόλη της Μπάνια Λούκα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, είπε πως η κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "κακοδιαχειρίστηκε" την κρίση. Η πολιτική καταστολής που ακολούθησε από το Μάρτη, εκτίμησε, "πιθανώς ώθησε περισσότερους να ενταχθούν στις τάξεις του KLA από ό,τι η προπαγάνδα της ίδιας της οργάνωσης".

Ο Γκέλμπαρτ επανέλαβε την απειλή της ΝΑΤΟικής επέμβασης, λέγοντας μάλιστα πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο "επιταχύνει" τις προετοιμασίες του, αλλά τήρησε τη ρητορική που οι ΗΠΑ τηρούν για την ώρα: αυτή που λέει ότι "δεν πρέπει" να υπάρξουν αλλαγές στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας.

Αλβανικές κατηγορίες...

Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει, πολύ περισσότερο αφού η γειτονική Αλβανία συνεχίζει να κατηγορεί τον γιουγκοσλαβικό στρατό ότι "εισβάλλει" στο έδαφός της. Οπως μετέδιδε χθες το "Ρόιτερς", το υπουργείο Εξωτερικών στα Τίρανα ανακοίνωσε πως περίπου 20 Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες, από μονάδα που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, εισήλθαν και έλαβαν θέση μάχης την Κυριακή για περίπου μία ώρα μέσα σε αλβανικό έδαφος, γεγονός που συνιστά "τη σοβαρότερη παραβίαση των συνόρων" το τελευταίο διάστημα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αρτάν Μπίζγκα, είπε ότι η μονάδα των Γιουγκοσλάβων πέρασε τα σύνορα από την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και μπήκε σε βάθος 80 μέτρων μέσα στο αλβανικό έδαφος, στην περιοχή Χας, 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Τιράνων. "Οι Αλβανοί στρατιώτες παρέμειναν ήρεμοι, καθώς δεν ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδιο με σοβαρές συνέπειες και λαμβάνοντας υπόψη την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή", πρόσθεσε.

Η Αλβανία έχει ζητήσει κατ' επανάληψη από το ΝΑΤΟ να στείλει στρατιώτες στα βόρεια σύνορά της για να "αποτρέψει την επέκταση των συγκρούσεων μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Κοσσοβάρων ανταρτών". Αλλά μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις...

Η Ομάδα Επαφής

Στο μεταξύ σήμερα στη Βόννη, όπου η "Ομάδα Επαφής" για την πρώην Γιουγκοσλαβία συνεδριάζει, αναμένεται να "επισημοποιηθεί" η θέση που πρότειναν οι ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή να ζητηθεί όχι η απόσυρση των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά "απλώς" η σύναψη εκεχειρίας για να αρχίσει διμερής διάλογος.

Διπλωμάτες στη Βόννη και την Ουάσινγκτον έχουν υπονοήσει αυτή τη "μετακίνηση" της Ομάδας Επαφής από την "πρωταρχική" απαίτηση που είχε διατυπωθεί την 12η του Ιούνη στο Λονδίνο, να αποσυρθούν δηλαδή οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας από την... επαρχία της, το Κοσσυφοπέδιο. Κατά τις πηγές αυτές η απαίτηση δε θα αρθεί, αλλά θα υποβαθμιστεί, με πρώτιστη σημασία να δίνεται πλέον στην εκεχειρία.

Επίσης αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών οι πρόσφατες αμερικανικές επαφές με μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", οργάνωση την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήριζε μέχρι πρότινος..."τρομοκρατική", αλλά πλέον θεωρεί ως συνομιλητή, ο οποίος πρέπει να λάβει μέρος στη διαπραγμάτευση για το μέλλον του Κοσσόβου...

Πάντως η Ομάδα Επαφής - ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία - αναμένεται να επαναβεβαιώσει ότι θεωρεί το "μετριοπαθή" Κοσσοβάρο Αλβανό ηγέτη, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, τον "προσφορότερο συνομιλητή". Ο Ρουγκόβα, βέβαια, παρά τη θέση της "μη βίας" που πρεσβεύει, τον περασμένο μήνα μετακινήθηκε σαφώς προς τις θέσεις του KLA ζητώντας ανεξαρτησία...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ