Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Στο στόχαστρο εγκληματιών

Από καιρό τώρα, είναι διαπιστωμένο ότι η ζωή των δημοσιογράφων στη γειτονική μας Βουλγαρία διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Πρόκειται, δηλαδή, για ρεπόρτερ, οι οποίοι ευσυνείδητα και τολμηρά αποκαλύπτουν τη διαφθορά και τα σκάνδαλα, τα οποία από την πρώτη στιγμή, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος, έχουν προσλάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις...

Μερικά μόνο παραδείγματα είναι ικανά να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση αυτή: Η δημοσιογράφος Αννα Τσάρκοβα,μια μέρα, λίγο πριν απομακρυνθεί από το σπίτι της, που βρίσκεται στη συνοικία Μιάνταστ της Σόφιας, από έναν άγνωστο εγκληματία δέχτηκε στο πρόσωπό της σημαντική ποσότητα θειικού οξέος. Ο θεράπων ιατρός της, καθηγητής Τσβετάν Μάρκοφ, δήλωσε ότι, εκτός από τα πολύ σοβαρά εγκαύματα, που έχει στο πρόσωπό της, το αριστερό της μάτι έχει πάθει πολύ σοβαρή βλάβη.

Πάντως, οι γιατροί δεν ήταν σε θέση να κάνουν καμιά συγκεκριμένη πρόγνωση, σχετικά με το αν και κατά πόσο η δημοσιογράφος αυτή θα μπορέσει να διατηρήσει την όρασή της. Το δωμάτιο του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται, βρίσκεται κάτω από αυστηρή αστυνομική επιτήρηση. Συνάδελφοι της Τσάρκοβα εκφράζουν σοβαρές υποψίες ότι ο δολοφόνος πολύ πιθανό να είναι ένας γνωστός εγκληματίας, ο οποίος είχε απολυθεί πρόσφατα από τη φυλακή. Πριν καιρό, η Τσάρκοβα, με σχετικά της ρεπορτάζ, είχε κάνει συγκλονιστικές αποκαλύψεις, αναφορικά με τις εγκληματικές δραστηριότητες του παραπάνω κακοποιού.

Θα πρέπει επίσης ν' αναφερθεί ότι η θαρραλέα αυτή δημοσιογράφος είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και ρεπορτάζ, με βασικό θέμα το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, που κυριολεκτικά ανθούν στην πρώην αυτή σοσιαλιστική χώρα. Ακόμα και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας έχει παραδεχτεί ότι απλά ένα και μόνο δημοσίευμα είναι δυνατόν ν' αποτελέσει αιτία για μια τρομοκρατική πράξη. Η ίδια δημοσιογράφος δήλωσε ότι, λίγο πριν την επίθεση ενάντιά της, είχε δεχτεί από άγνωστο ένα απειλητικό τηλεφώνημα: "Ούτε η ίδια θα είσαι σε θέση ν' αναγνωρίσεις τον εαυτό σου...".

Η δολοφονική αυτή απόπειρα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στη δημόσια κοινή γνώμη της Βουλγαρίας. Ταυτόχρονα, η εγκληματική αυτή ενέργεια αποτελεί μια περίτρανη μαρτυρία, σχετικά με τις ανοιχτές τρομοκρατικές πράξεις, που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

Η περίπτωση, βέβαια, της Τσάρκοβα δεν αποτελεί κάποιο μεμονωμένο περιστατικό. Η δημοσιογράφος Τεμενούνγκα Γιότσοβα δέχτηκε σοβαρές απειλές κατά της ζωής των παιδιών της. Ακόμα, έχει γίνει διάρρηξη στο γραφείο της, απ' όπου έχουν κλαπεί κείμενα, με αποκαλύψεις σχετικά με τις δραστηριότητες μιας ομάδας εγκληματιών στην παραοικονομία της περιοχής. Πριν ένα μήνα περίπου, η Γιότσοβα, ενώ ανέβαινε τα σκαλιά του σπιτιού της, είχε δεχτεί μια δυνατή σπρωξιά, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει με πολλούς, όμως, μώλωπες...

Στο μεταξύ, εδώ και δυο χρόνια περίπου, διαρκεί η δίκη ενάντια σε πέντε φρουρούς στη Σόφια. Αυτοί το 1995 είχαν σπάσει την πόρτα του σπιτιού της ανταποκρίτριας της εφημερίδας "24 Ωρες", Σβετλάνας Μπατάλοβα,και την ξυλοκόπησαν τόσο άγρια, που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της. Η δημοσιογράφος αυτή είχε κάνει μια πολύ αποκαλυπτική έρευνα σχετικά με τα σκάνδαλα ενός τραπεζίτη.

Τέλος, η ρεπόρτερ του Ραδιοφώνου Βεσελίνα Σεντελάρσκα βρισκόταν πάνω από δυο βδομάδες στο νοσοκομείο. Κάποιοι Τσιγγάνοι την είχαν χτυπήσει με πέτρες στο κεφάλι. Η δημοσιογράφος αυτή με τα ρεπορτάζ της είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ των μειονοτήτων, που υπάρχουν στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων των Ρόμα και των Σίντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ