Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συγκρούσεις, απαιτήσεις, απειλές...

ΜΠΕΛΑΣΕΒΑΤΣ.- Εν μέσω "συγκεχυμένων πληροφοριών", για τη σύγκρουση, οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν πως ανακατέλαβαν αυτήν της κρίσιμης σημασίας περιοχή, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινα, που βρισκόταν εδώ και μια βδομάδα στα χέρια του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK/KLA). Η συνέχιση των συγκρούσεων και άλλη μια αφορμή (η συζήτηση περί της ανάγκης συμμετοχής των εκφραζόντων αποσχιστικές θέσεις Αλβανών σε συνομιλίες για το Κόσσοβο) ενίσχυαν την εντύπωση ότι προωθείται περαιτέρω η επιλογή μιας "στρατιωτικού τύπου" λύσης - η επέμβαση...

Η σύγκρουση...

Κατά τις σερβικές πηγές, οι δυνάμεις ασφαλείας του Βελιγραδίου, που άρχισαν την επιχείρηση προχτές το πρωί, "εξουδετέρωσαν" στο χωριό Αντε, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ορυχείο της περιοχής, ελεύθερους σκοπευτές και οχυρές θέσεις απ' όπου οι μαχητές του UCK άνοιγαν πυρ εναντίον των αστυνομικών.

Υπεύθυνοι της σερβικής επιχείρησης ηλεκτρισμού "Ελεκτροπριβρέντα" δήλωναν ότι η ανακατάληψη του ορυχείου θα επιτρέψει επανάληψη της εξόρυξης άνθρακα, που τροφοδοτεί το σταθμό ηλεκτρικής ενεργείας του Ομπιλιτς, από τον οποίο ηλεκτροδοτείται όλο το Κοσσυφοπέδιο.

Δεν έγιναν γνωστές απώλειες από καμία πλευρά.

Προσπάθεια "νομιμοποίησης"του UCK από ...τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, και παρά τις ("χλιαρές", εξάλλου...) ευρωπαϊκές επικρίσεις, η Ουάσιγκτον υπεραμύνθηκε των συναντήσεων Αμερικανών "επώνυμων" διπλωματών με εκπροσώπους των ανταρτών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", υποστηρίζοντας ότι οι αυτονομιστές αντάρτες πρέπει να περιληφθούν στη διαδικασία εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στη σερβική αυτή επαρχία (!).

"Πρόκειται για μια αναγνώριση της πραγματικότητας, της κατάστασης που επικρατεί επί σκηνής", έλεγε σχετικά χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Λι Μακ Κλίνι.

"Ο Απελευθερωτικός Στρατός έχει επιρροή στο Κοσσυφοπέδιο και συνομιλώντας μαζί τους, με τη συμμετοχή τους στην ειρηνευτική διαδικασία, πιστεύουμε ότι βελτιώνουμε τις δυνατότητες για την επιτυχία της διπλωματικής διαδικασίας", πρόσθεσε.

Ο Μακ Κλίνι σημείωσε, πάντως, ότι η Ουάσιγκτον δεν εγκαταλείπει τον Αλβανό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα. "Συνεργαζόμαστε στενά με την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, της οποίας ηγείται ο δρ. Ρουγκόβα, για να φέρουμε τον Απελευθερωτικό Στρατό στην ειρηνευτική διαδικασία. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να αποκλειστεί ο ένας ή ο άλλος"...

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε ότι "θα πρέπει" οι ένοπλοι του Κοσσυφοπεδίου να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, ο Σέρβος υπουργός Πληροφοριών, Αλεξάντερ Βούτσιτς, κατέστησε σαφές, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον UCK, τον οποίο θεωρεί "τρομοκρατική οργάνωση". "Ο διάλογος θα γίνει μόνο με τους πολιτικούς εκπροσώπους της αλβανικής εθνικής μειονότητας", τόνισε.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μαντλίν Ολμπράιτ καθ' οδόν προς την Κίνα, όπου θα λάβει μέρος στην αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Μπιλ Κλίντον που πραγματοποιεί εκεί επίσκεψη, αποκάλεσε τη βία στο Κόσσοβο "απαράδεκτη" και απαίτησε ξανά απόσυρση των σερβικών ειδικών δυνάμεων από την επαρχία.

"Ο (Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν) Μιλόσεβιτς θάβει τον εαυτό του όλο και βαθύτερα σε όρους αύξησης του επιπέδου της βίας, και η βία πρέπει να σταματήσει", είπε.

Η Γαλλία

Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν εντάχθηκε στην ομάδα εκείνων που επισείουν την απειλή στρατιωτικής επέμβασης, λέγοντας χτες πως δεν μπορεί να παρακαμφθεί, "αν θεωρηθεί αναγκαία για την εξεύρεση λύσης": "Θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (...). Μπορούμε να επέμβουμε στρατιωτικά. Είναι μια επιλογή στο τραπέζι", έφερε τον Βεντρίν ότι δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Europe 1" το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Βεντρίν συντάχθηκε πλήρως με την αμερικανική θέση: Υπέρ της χορήγησης στο Κοσσυφοπέδιο ενός καθεστώτος "μεγαλύτερης δυνατής, ουσιαστικής και πραγματικής αυτονομίας", αλλά "κατά" της ιδέας της ανεξαρτησίας - σε φραστικό επίπεδο τουλάχιστον.

"Η ανεξαρτησία μπορεί να επαναφέρει ένα κίνημα αποσταθεροποίησης στην περιοχή αυτή των Βαλκανίων (...δεν αποτελεί σωστή λύση) η συνεχής διάσπαση της Βαλκανικής σε μικρά κρατίδια".

"Ανθρωπιστική βοήθεια"

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 429.000 δολαρίων θα προσφέρει η Ολλανδία στο Κοσσυφοπέδιο για τα θύματα των συγκρούσεων στην περιοχή, ανακοίνωσε χτες το ολλανδικό υπουργείο Ανάπτυξης και Συνεργασίας.

Τα χρήματα από διάφορες οργανώσεις θα δοθούν για τους πρόσφυγες που έφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο με προορισμό τη βόρεια Αλβανία και για τους πρόσφυγες που παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο, στις γύρω πόλεις (συνολικά περίπου 8.000 ανθρώπων).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σποραδική βία(1998-11-05 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται η επέμβαση(1998-10-03 00:00:00.0)
"Δέχεται το αμερικανικό σχέδιο" ο Ρουγκόβα(1998-09-19 00:00:00.0)
"Μυστικές συνομιλίες" Βελιγραδίου - Πρίστινας;(1998-08-22 00:00:00.0)
Ατέλειωτες μάχες, "νέες" ιδέες πρωτοβουλιών(1998-08-12 00:00:00.0)
Νέα μετακίνηση Ρουγκόβα προς τις θέσεις του "Απελευθερωτικού Στρατού"(1998-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ