• Διαψεύδει κατηγορηματικά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς η Βαγδάτη
  • - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.- Επικίνδυνα παιχνίδια των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ απειλούν άμεσα να δυναμιτίσουν στην εύθραυστη ηρεμία... - 1998-07-01 00:00:00.0"/>
  • Διαψεύδει κατηγορηματικά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς η Βαγδάτη
  • - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.- Επικίνδυνα παιχνίδια των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ απειλούν άμεσα να δυναμιτίσουν στην εύθραυστη ηρεμία... - 1998-07-01 00:00:00.0" /> Δυναμιτίζουν οι ιμπεριαλιστές την εύθραυστη ηρεμία στον Περσικό | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 9
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
    Δυναμιτίζουν οι ιμπεριαλιστές την εύθραυστη ηρεμία στον Περσικό
    • Πύραυλο κατά ιρακινού αντιαεροπορικού εκτόξευσε αμερικανικό F - 16, που πραγματοποιούσε έλεγχο στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, επικαλούμενο "κλείδωμα" στα ιρακινά ραντάρ των 4 συνοδευτικών βρετανικών "Τορνέιντος"
    • Διαψεύδει κατηγορηματικά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς η Βαγδάτη

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-

    Επικίνδυνα "παιχνίδια" των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ απειλούν άμεσα να δυναμιτίσουν στην εύθραυστη ηρεμία στον Περσικό Κόλπο και να ανεβάσουν στα ύψη, για άλλη μια φορά, το θερμόμετρο της έντασης σε ολόκληρη την περιοχή. Αμερικανικό αεροσκάφος, που πραγματοποιούσε έλεγχο στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εκτόξευσε πύραυλο εναντίον ιρακινής αντιαεροπορικής συστοιχίας, επικαλούμενο την ανίχνευση κατάστασης "εγκλωβισμού" τεσσάρων συνοδευτικών βρετανικών αεροσκαφών στα ιρακινά ραντάρ, ενέργεια που ερμηνεύεται ως ένδειξη "πρόθεσης επίθεσης" κατά των "εγκλωβισμένων" αεροσκαφών. Το γεγονός ανακοινώθηκε και σχολιάστηκε, τόσο από το Πεντάγωνο και το Λονδίνο όσο και από τη Μόσχα. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη διέψευσε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και υποστήριξε ότι ούτε, καν, είχαν τεθεί τα ραντάρ της σε λειτουργία!

    Ελεγχο ρουτίνας πραγματοποιούσαν, όπως υποστηρίζουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, τα τέσσερα βρετανικά "Τορνέιντος" και το αμερικανικό F-16, χτες νωρίς το πρωί, στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ πάνω από την περιοχή της Βασόρας. Κάποια στιγμή, οι πιλότοι των αεροσκαφών "έλαβαν σαφείς ενδείξεις" ότι τα 4 "Τορνέιντος" βρίσκονταν στο στόχαστρο ιρακινού αντιαεροπορικού. Η απάντηση ήταν άμεση, καθώς ο Αμερικανός πιλότος εκτόξευσε άμεσα, ενάντια στην ιρακινή συστοιχία, έναν πύραυλο αντιραδιενεργό και υψηλής ταχύτητας. Μετά το συμβάν και τα 5 αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση του συμμαχικού στρατηγείου στη Σαουδική Αραβία.Ολα τα παραπάνω στοιχεία έγιναν γνωστά διά στόματος του εκπροσώπου του Αμερικανού Πενταγώνου, στρατηγού Ρίτσαρντ Μάριντζες, ο οποίος τόνισε ότι η αντίδραση του Αμερικανού πιλότου είναι σύμφωνη με τους υπάρχοντες κανονισμούς, καθώς "το κλείδωμα", όπως ονομάζεται στην αεροπορική στρατιωτική ορολογία, αεροσκαφών σε εχθρικό ραντάρ θεωρείται προάγγελος χτυπήματος και σαφώς επιθετική ενέργεια. "Η αντίδραση του πιλότου, υπογράμμισε ο στρατηγός Μάριντζες, σε μια τέτοια περίπτωση οφείλει να είναι αμυντική ενέργεια επιθετικής κατεύθυνσης".

    Καλύπτει πλήρως το Λονδίνο, απειλεί ο Κοέν

    Ανάλογες δηλώσεις έκανε από το στρατηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία και ο ναύαρχος Τζον 'Ο Νηλ,υπεύθυνος για τη δραστηριότητα στον Περσικό Κόλπο. Ο ναύαρχος 'Ο Νηλ επανέλαβε ότι "οι πιλότοι της μεικτής συμμαχικής δύναμης έλαβαν μήνυμα ότι τα 4 βρετανικά αεροσκάφη ήταν κλειδωμένα, αποτελούσαν, δηλαδή, στόχο, και κατά συνέπεια η απάντηση έπρεπε να είναι άμεση και δυνατή". Το συμβάν επιβεβαίωσε με μια λιτή ανακοίνωση και το Γραφείο Τύπου του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, στην οποία δε δίνονται εκτενείς λεπτομέρειες του γεγονότος. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι "πιθανώς η ένδειξη για εγκλωβισμό των βρετανικών αεροσκαφών στα ιρακινά ραντάρ να ήταν λανθασμένη,κάτι, όμως, που δεν αναιρεί το γεγονός ότι η αντίδραση του αμερικανικού πιλότου ήταν ορθή και απαραίτητη". Βρετανικές κυβερνητικές πηγές, πάντως, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση ότι λίγες ώρες μετά το συμβάν, η τιμή "σποτ" του πετρελαίου Μπρεντ (του βρετανικού πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα) παρουσίασε αισθητή αύξηση στην "κατεύθυνση" της αγοράς πετρελαίου του Λονδίνου.

    Για το γεγονός ενημερώθηκε, όπως έγινε γνωστό από αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στη Σαγκάη όπου βρίσκεται, ο οποίος είχε σχετική επικοινωνία και με τον Σάντυ Μπέργκερ, σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Ο Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, που συνοδεύει τον Μπιλ Κλίντον στην περιοδεία του στην Κίνα και θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, απέφυγε να σχολιάσει γιατί το συμβάν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ γνωστοποιήθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με, τουλάχιστον, 8 ώρες καθυστέρησης, οπότε και πρωτομεταδόθηκε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    "Προειδοποίηση" χαρακτήρισε την εκτόξευση του πυραύλου από το F-16 ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος τόνισε ότι η ενέργεια του Αμερικανού πιλότου αποτελεί απόδειξη της αποφασιστικότητας των συμμαχικών δυνάμεων να συνεχίσουν, ανεμπόδιστα, τους ελέγχους τους στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ. Ο Κοέν σχολίασε ότι "είναι άγνωστα τα ιρακινά κίνητρα" και εξέφρασε την ελπίδα ότι το συμβάν δεν πρόκειται να οδηγήσει σε γενικότερη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

    Διαψεύδει η Βαγδάτη, εξηγήσεις ζητά η Μόσχα

    Τη δυσφορία της για την εμπλοκή στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ εξέφρασε, χθες το απόγευμα, η Μόσχα. Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ραχμάνιν εξέφρασε την ελπίδα ότι το γεγονός αυτό δε θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης και τόνισε ότι η Μόσχα δεν έχει ενημερωθεί πλήρως γι' αυτό και έχει ζητήσει εξηγήσεις τόσο από τη Βαγδάτη όσο και από την Ουάσιγκτον.

    Την άποψη των συμμαχικών δυνάμεων για το συμβάν διέψευσε με ανακοίνωσή του το ιρακινό υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "η εκτόξευση του πυραύλου ήταν μια αδικαιολόγητη ενέργεια, που αποδεικνύει την αμερικανική επιθετικότητα και νοοτροπία όχι μόνο σε βάρος του Ιράκ, αλλά και ολόκληρης της περιοχής". Τονίζεται, επίσης, ότι τη χρονική περίοδο της διενέργειας ελέγχου από τα συμμαχικά αεροσκάφη κανένα ιρακινό ραντάρ δεν είχε τεθεί σε λειτουργία και κατά συνέπεια είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι "εγκλωβίστηκαν" τα βρετανικά "Τορνέιντος". Εκανε, επίσης, γνωστό ότι ο αμερικανικός πύραυλος δε βρήκε το στόχο του, αλλά κατέληξε 18 χλμ. μακριά από το κοντινότερο ιρακινό ραντάρ.

    Οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων

    Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του συμβάντος, έγινε γνωστό ότι το τουρκικό κοινοβούλιο ανανέωσε, όπως αναμενόταν, για ένα ακόμη εξάμηνο την παραμονή των αμερικανικών και βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, προκειμένου να ελέγχεται η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, πάνω από την κουρδική περιοχή. Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι "η παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων κρίνεται αναγκαία, καθώς η κατάσταση στην περιοχή δε φαίνεται διόλου σταθερή, γεγονός που αποδεικνύεται και από την εμπλοκή στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ".

    Υπενθυμίζεται ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εγκαθιδρύθηκε στο Νότιο Ιράκ τον Αύγουστο το 1991 από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία με πρόσχημα την"παροχή προστασίας" προς τους Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς Σιίτες μουσουλμάνους, των οποίων η εξέγερση καταπνίγηκε, ιδιαίτερα βίαια, τον Φεβρουάριο του 1991, αμέσως μετά τον Πόλεμο στον Κόλπο. Τον Σεπτέμβρη του 1996, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, επικαλούμενος την ανάμειξη του ιρακινού καθεστώτος στην κουρδική διαμάχη στο Βόρειο Ιράκ, αποφάσισε την επέκταση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μέχρι τον 33ο παράλληλο, περιοχή που φτάνει μέχρι τα νότια προάστια της Βαγδάτης. Κατά τη διάρκεια της 7χρονης εφαρμογής της απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ έχουν αναφερθεί παρόμοιες εμπλοκές με τα ιρακινά ραντάρ, οι οποίες, όπως υποστήριζαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, ήταν στιγμιαίες και γι' αυτό δεν υπήρξε ποτέ αντίδραση από τις συμμαχικές δυνάμεις.


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ