Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροεπαγγελματίες της χώρας μας, επισημαίνει σε γράμμα του ο επιστολογράφος μας ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ, ηλεκτρονικός, εμπορικός αντιπρόσωπος από το Γαλάτσι: "Οι μικροί επαγγελματίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας και επιτελούν πολυσύνθετο έργο. Εργάζονται πολλές ώρες, τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους, χωρίς την ανάλογη αμοιβή και μάλιστα χωρίς ασφάλιση.
Από τις τράπεζες αντιμετωπίζονται ως πελάτες Γ' κατηγορίας και πολύ δύσκολα χρηματοδοτούνται. Οι όροι της χρηματοδότησης, αν τελικά γίνει, είναι σκληροί. Γι' αυτό και οι ενδιαφερόμενοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε τοκογλύφους με εξουθενωτικούς τόκους. Ετσι οι επιταγές που εκδίδουν, με τους δυσβάσταχτους γι' αυτούς όρους, διαμαρτύρονται, με συνέπειες τη ρετσινιά στο Ποινικό τους Μητρώο (το οποίο παραμένει μαύρο έστω και αν τις εξοφλήσουν) και την προσωποκράτησή τους, αν δεν εξοφλήσουν τις ακάλυπτες επιταγές. Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες τους περνάν στο "μαύρο πίνακα" και τους στερούν το μπλοκ επιταγών, με αποτέλεσμα να ξανακαταφεύγουν στους αδίστακτους τοκογλύφους, οι οποίοι τους "γδύνουν" κυριολεκτικά.
Συνέπεια όλων αυτών των καταστάσεων είναι, η ζωή τους να περνά μέσα σε μια φοβερή αγωνία. Ακόμα και στον ύπνο τους ταράζονται από το άγχος της πληρωμής των πολλαπλών οφειλών τους. Πολλές φορές μέσα στη σκοτούρα τους, ξεχνούν να υποβάλουν κάποιο φορολογικό στοιχείο που πρέπει, οπότε αμείλικτη καραδοκεί η κρατική τιμωρία να επιπέσει "επί αδίκων". Προ διετίας είχε καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ όταν αυτές ήταν πιστωτικές ή μηδενικές. Τον επόμενο όμως χρόνο επανήλθε και πολλοί ταλαίπωροι επαγγελματίες δεν το πληροφορήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην υποβάλουν και να υποστούν βαρύτατες συνέπειες.
Με τη γενικότερη κρίση που μαστίζει τον κλάδο, πολλοί επαγγελματίες έχουν χρέη και προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Δεν τους χορηγούν βεβαιώσεις ενημερότητας και οι ΔΟΥ δε σφραγίζουν βιβλία, με αποτέλεσμα να κλείνουν οι επιχειρήσεις τους και να μένουν οι ίδιοι ανασφάλιστοι, χωρίς δικαίωμα σύνταξης, χάνοντας όσες εισφορές έχουν πληρώσει.
Προτάσεις που θα έδιναν κάποιες λύσεις είναι:
- Να δοθεί προθεσμία υποβολής των ανεπίδοτων πιστωτικών ή μηδενικών περιοδικών και εκκαθαριστικών χωρίς το πρόστιμο των 15.000 δρχ. για την καθεμία.
- Να γίνει παρέμβαση στις τράπεζες για χορήγηση μακροπρόθεσμων χαμηλότοκων χρηματοδοτήσεων.
- Να γίνουν κεφαλαιοποιήσεις με όρους προσιτούς, χωρίς εφάπαξ καταβολές, και να εξεταστούν οι ειδικές περιπτώσεις.
- Να αποφασιστεί η απάλειψη από τα ποινικά μητρώα της κατηγορίας για ακάλυπτες επιταγές".