Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Η ΕΚΛΟΓΗ του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και η ανάληψη των νέων καθηκόντων του προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο, σε αναντιστοιχία με τη σημασία του γεγονότος, αλλά απόλυτα αντίστοιχο με τις παρεμβάσεις του προκαθήμενου της ελληνικής Εκκλησίας. Το ίδιο και οι καταιγιστικές τοποθετήσεις του, επί παντός επιστητού, στο διάστημα που ακολούθησε. Το ερώτημα που τέθηκε εξαρχής- τι επιδιώκει ο Χριστόδουλος; - έχει ήδη απαντηθεί από τον ίδιο. Τα όσα λέει και γράφει, αποτελούν μνημεία σκοταδισμού, μεγαλοϊδεατισμού, διχασμού των εργαζομένων, προσπάθειας αποπροσανατολισμού και χειραγώγησής τους σε δρόμους εξαιρετικά επικίνδυνους (σελίδα 8)

ΥΣΤΕΡΑ από "κύηση" πολλών μηνών η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νομοθετικό τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις. Στόχος αυτού του σημειώματος δεν είναι η πλήρης ανάλυση του νομοσχεδίου, αλλά κύρια η ανάδειξη των κεντρικών αξόνων που αποτελούν τον πυρήνα του. Οι ιδεολογικοί στόχοι του νομοσχεδίου στηρίζονται στις θεωρίες του "μονόδρομου της ΟΝΕ", της "ανταγωνιστικότητας", του "μεγάλου εργατικού κόστους", της "παραγωγικότητας" και της "αύξησης των κερδών". Μιλούν στο "Ρ" στελέχη Εργατικών Κέντρων, ενώ ο Γ. Μαυρίκος - σ' ένα αποκαλυπτικό του σημείωμα - "ξεσκεπάζει" τους στόχους του νομοσχεδίου (σελίδες 10 - 11)

ΤΗΝ ιδιωτικοποίηση και διάλυση βασικών υπηρεσιών και αυτής ακόμη της Δημόσιας Διοίκησης, επιλέγει η κυβέρνηση και προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση αυτής της απόφασης, ξεκινώντας από τους οργανισμούς: ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ (Λαχαναγορά), ΤΕΟ και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οργανισμοί, οι οποίοι επιδιώκει να αποτελέσουν τον "πιλότο" για την εφόρμηση που σχεδιάζει - σύμφωνα και με δικές της δηλώσεις - ενάντια σε 1.750 οργανισμούς, ΝΠΔΔ και δημόσιες υπηρεσίες... (σελίδες 12, 14)

ΩΣ εντολοδόχοι και διαχειριστές της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτούργησαν στη Θεσσαλία οι νομάρχες και οι δήμαρχοι, που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ. Παράλληλα, πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού του λαϊκού κινήματος και συναγωνίστηκαν στην υπονόμευση της ενότητας και της αποτελεσματικότητας των αγώνων, εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που εκδηλώθηκαν στην περιοχή (σελίδες 38 - 39)

ΟΥΤΕ καν την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν το 1999 δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν στο υπουργείο Οικονομικών για το επόμενο έτος, πολύ δε περισσότερο να εξαγγείλουν μέτρα "ελάφρυνσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων". Αυτό το μήνυμα, ότι δηλαδή και το 1999 θα είναι ένα ακόμα έτος... ασκητικό και γεμάτο δοκιμασίες, στέλνουν οι παράγοντες των οικονομικών επιτελείων (σελίδα 34)

ΣΤΙΣ 20 του Ιούνη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η τακτική Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ, με ημερήσια διάταξη την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων του 4ου Συνεδρίου του κόμματος και τα καθήκοντα για την αύξηση της δραστηριότητας και της ευθύνης των κομμουνιστών. Την εισήγηση της ΚΕ και το κλείσιμο έκανε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (σελίδες 46 - 47)

ΜΙΑ πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, σχετικά με την Αίγυπτο του σήμερα, σε όλα τα επίπεδα, αλλά και για τη δράση του ισλαμιστικού κινήματος στη χώρα αυτή, είχε ο "Ρ" με τον Ιμπραήμ ελ Μπακράουι, εκπρόσωπο των Αιγυπτίων κομμουνιστών, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στη διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μάη, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και με θέμα "Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σημερινές συνθήκες" (σελίδες 44 - 45)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ