Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ 2004
Αντισυνταγματικές οι χωροθετήσεις!

"Πρέπει να μετακινηθούμε από τις συλλήψεις και τις υποσχέσεις ενός φακέλου υποψηφιότητας", λέει τώρα η κυβέρνηση και προωθεί αναθεώρησή του, με άγνωστο, όμως, περιεχόμενο. Συνεχίζεται σήμερα και αύριο το συμπόσιο που διοργανώνει το ΤΕΕ

Η χωροθέτηση αρκετών από τα έργα, που περιέχει ο φάκελος υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς του 2004, θα πλήξει καίρια το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου, ενώ η υλοποίησή τους είναι αντισυνταγματική και πιθανότατα θα σκοντάψει σε ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.Το γεγονός αυτό ομολογεί, πλέον, επίσημα και η κυβέρνηση, διά του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου και προέδρου της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς του 2004, ο οποίος ανακοίνωσε την αναθεώρηση του προγράμματος των έργων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, μιλώντας στην έναρξη του διεθνούς επιστημονικού συμποσίου που διοργανώνει το ΤΕΕ με θέμα "Ολυμπιακοί αγώνες και πόλη - Η επόμενη μέρα",είπε: "Πρέπει να σεβαστούμε το συνταγματικό μας πλαίσιο, το πλαίσιο της εθνικής μας νομοθεσίας, το πλαίσιο της κοινοτικής μας νομοθεσίας. Πρέπει να μετακινηθούμε από τις συλλήψεις και τις υποσχέσεις ενός φακέλου υποψηφιότητας, που ήταν άρτιος και αποδείχτηκε αποτελεσματικός, ο οποίος όμως πληρούσε τις προδιαγραφές του εγχειριδίου υποψηφιοτήτων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σε ένα άλλο πεδίο πολύ πιο συγκεκριμένο, πολύ πιο πρακτικό και πολύ πιο αυστηρό. Πρέπει για κάθε μεγάλη παρέμβαση, οι απαντήσεις μας ως προς το ιδιοκτησιακό, το δασικό, το αρχαιολογικό, το πολεοδομικό και το οικιστικό καθεστώς, να είναι βέβαιες και ασφαλείς", ώστε η Οργανωτική Επιτροπή, που είναι η Ανώνυμη Εταιρία "Αθήνα 2004" να μη βρεθεί αντιμέτωπη εκ των υστέρων με τα προβλήματα αυτά.

Το θέμα, όμως, είναι ότι και οι νέοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης παραμένουν άγνωστοι στο πλατύ κοινό και - το κυριότερο - κανείς δεν εγγυάται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν διαλόγου με τους φορείς και τους κατοίκους της πρωτεύουσας, όπως ακριβώς έγινε, άλλωστε, και με το Φάκελο της υποψηφιότητας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να πρόκειται για κάποιον ακόμη κυβερνητικό εμπαιγμό, πολύ περισσότερο που πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναθεωρημένος φάκελος πρόκειται να παραδοθεί στις 30 του Ιούνη, με πρόσχημα την κάλυψη των ασφυκτικών προθεσμιών που θέτει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το ζητούμενο όμως είναι - όπως υπογράμμισαν αρκετοί ομιλητές κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα του συμποσίου - ότι όσα σχεδιάζουμε σήμερα και θα φτιάχνουμε αύριο θα πρέπει να αποβλέπουν στην "επόμενη μέρα" και στην αναβάθμιση της πρωτεύουσας και όχι απλά στην εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Και σ' αυτό το σημείο όμως οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, που μίλησαν, δεν έπεισαν ότι η υπόθεση αυτή θα ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της εμπορευματοποίησης, την οποία επιδιώκουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Επίθεση στους δικαστές

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, μετακινούμενος κάπως από τη θέση του της πλήρους υποστήριξης του φακέλου υποψηφιότητας είπε ότι τα έργα αθλητικής υποδομής είναι αναγκαίο να προωθηθούν και ολοκληρωθούν σύμφωνα με μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σύμφωνα με έγκριση περιβαλλοντικών όρων, όπως ορίζει η νομοθεσία. Δεν έκρυψε, επίσης, ότι πολλά έργα θα γίνουν με πρωτοβουλία των ιδιωτών και με τη ληστρική, για το δημόσιο συμφέρον, μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης. Παράλληλα, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, επειδή ακυρώνει πολλές από τις καταστροφικές, για το περιβάλλον, αποφάσεις του ως αντισυνταγματικές, υποστηρίζοντας ότι "δεν μπορεί να βρίσκεται στην ευχέρεια 2 - 3 δικαστών η ερμηνεία του άρθρου 24 του Συντάγματος", που αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με τον εαυτό του όμως - για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας προφανώς - δεν παρέλειψε να τα βάλει ουσιαστικά και ο δήμαρχος της Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος,ο οποίος τώρα θυμήθηκε να ζητήσει ευρεία συζήτηση με τη συμμετοχή των πολιτών για τα έργα, ξεχνώντας ότι σαν μέλος της επιτροπής υποψηφιότητας δεν είχε ζητήσει κάτι τέτοιο ούτε ο ίδιος. Υποστήριξε, επίσης, ότι τα έργα που σχεδιάζονται είναι πολύ φτωχά σε σχέση με αυτά που υποσχεθήκαμε στη ΔΟΕ, μίλησε για καθυστερήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόκληση είναι, αν η χωροθέτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων θα γίνει με τρόπο που θα αναβαθμίζει ουσιαστικά την πόλη. Τώρα θυμήθηκε να κάνει αντιπολίτευση...

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας είπε ότι οι μηχανικοί είναι "αντίθετοι στη δημιουργία πόλης - σκηνικού για τις ανάγκες των Αγώνων. Θέλουμε πόλη αντάξια της ιστορίας και της προοπτικής της, βιώσιμη για τους κατοίκους, ικανή και για τη διεξαγωγή άρτιων αγώνων". Επίσης, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί η ευκαιρία των αγώνων, για να στρέψει η Αθήνα το πρόσωπό της προς τη θάλασσα.

Ο πρόεδρος της "ΑΕ Αθήνα 2004" Σ. Στρατήγης επανέλαβε ότι η επιτροπή δεν έχει παραλάβει ακόμη κανένα φάκελο με τις οριστικές χωροθετήσεις.

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων Β. Σγούτας,τόνισε ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ πολιτών και πολιτείας, να αισθανθούν οι πολίτες ότι τα έργα γίνονται για την αναβάθμιση της δικής τους πόλης και για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να μην απομακρυνθεί ποτέ η κοινωνική παράμετρος. Ο ίδιος έθεσε το θέμα της πλήρους διαφάνειας, χωρίς αποκλεισμούς, που να εξασφαλίζουν ποιότητα στις μελέτες και τα έργα, σημειώνοντας ότι δεν αποτελούν λύση οι κλειστοί διαγωνισμοί με πρόσκληση.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ οι εργασίες του συμποσίου ξεκίνησαν με τη μαχητική παρέμβαση της "Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στη Διεξαγωγή της Ολυμπιάδας 2004 στην Αθήνα".

Με πανό και συνθήματα, "Το όραμα της Αθήνας: τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων","Αθήνα 2004: νέα "μεγάλη" ιδέα, νέα μεγάλη καταστροφή",ο καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Σαρηγιάννης πήρε, από μέρους της "πρωτοβουλίας" δικαιωματικά το λόγο μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ, αφού - όπως τόνισε - η διοίκηση του Επιμελητηρίου "ξανααποκλείει την κάθε διαφορετική άποψη, περιορίζοντάς την πάλι σε κάποιο ελάχιστο χρόνο παρεμβάσεων σε επιμέρους απογευματινές συνεδριάσεις".Ο Γ. Σαρηγιάννης στην τοποθέτησή του κατήγγειλε την απειλούμενη καταστροφή, από τα έργα της Ολυμπιάδας.

ΟΧΙ στην καταστροφή της παραλίας

Με τα έργα της Ολυμπιάδας, δρομολογείται το τρίτο και τελειωτικό χτύπημα στην παραλία του Ελληνικού, που αυτό πλέον δε θα είναι αναστρέψιμο, τόνισε στην παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Ελληνικού Τάσος Λαβάσας.Ο αντιδήμαρχος είπε ότι η κύρια χρήση της παραλίας είναι και πρέπει να είναι η ακτή κολύμβησης. Η παραλία πρέπει να πάρει χαρακτήρα υπερτοπικού πόλου θαλάσσιας αναψυχής. Ο αιγιαλός να αποκατασταθεί και όπου είναι δυνατό να επεκταθεί η ακτή κολύμβησης.

Στην περιοχή μπορεί να κατασκευαστεί ολυμπιακό ιστιοπλοϊκό κέντρο, εφόσον κατασκευαστεί στην κλίμακα που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του και διατηρήσει αυτή τη χρήση και στη συνέχεια, δηλαδή χρήση συμβατή με την κύρια χρήση της ζώνης της παραλίας που είναι αυτή της κολύμβησης.

Στην παρέμβασή του ο πολιτικός μηχανικός του Δήμου Ελληνικού, Κ. Κουμουνδούρος,είπε ότι τα νέα σχέδια για τα έργα που θα γίνουν στην παραλία Ελληνικού δημιουργούν ένα νησί σε απόσταση 100 έως 700 μέτρων από την ακτή. Η συνολική έκτασή του θα είναι 120 στρέμματα. Ετσι θα δημιουργηθεί μια θαλάσσια λεκάνη πάνω από 450 μέτρα, δυναμικότητας 3.000 σκαφών. Ολα αυτά σ' ένα θαλάσσιο μέτωπο (παράλληλα προς την ακτή) σε απόσταση που ξεπερνάει τα 1.700 μέτρα. Οπως υπογράμμισε ο Κ. Κουμουνδούρος, στα νέα σχέδια δε σημειώνεται αν θα υπάρχει χερσαία ζώνη εξυπηρέτησης σκαφών ούτε η έκταση του χώρου στάθμευσης. Επίσης, ανέφερε ότι τα νέα σχέδια αντιτίθενται στην οικολογική ανασυγκρότηση της παράκτιας ζώνης, στη διεύρυνση και ενίσχυση του κοινόχρηστου και δημόσιου χαρακτήρα της ζώνης για όσο το δυνατόν περισσότερες και πολυπληθέστερες ομάδες χρηστών, όπως και στην απομάκρυνση ασύμβατων χρήσεων και δραστηριοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ