ΠΡΑΓΑ.-
Με αμφιβολίες και ερωτηματικά για το μέλλον να αιωρούνται αόριστα, περίπου 8 εκατομμύρια Τσέχοι ψηφοφόροι άρχισαν από χθες να προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τα 200 μέλη του Κοινοβουλίου.
Η εκλογική διαδικασία που θα κρατήσει επί διημέρου άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται μετά την Κυριακή. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κρίθηκε αναγκαία μετά την αποπομπή του κυβερνητικού συνασπισμού που ηγούνταν το Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών και του πρωθυπουργού Βάτσλαβ Κλάους τον προηγούμενο Γενάρη, εξαιτίας των οικονομικών σκανδάλων που φέρονταν να είναι αναμεμειγμένοι. Από τον περασμένο Γενάρη, κυβερνά την Τσεχία μεταβατική υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, με πρωθυπουργό τον πρώην πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας Γιόζεφ Τοζόφσκι.
Ετσι οι Τσέχοι καλούνται να ανανεώσουν τη σύνθεση του Κοινοβουλίου δύο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας της απερχόμενης. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν στο μεσοδιάστημα έχουν δημιουργήσει ένα ταραγμένο, οικονομικά και πολιτικά, κλίμα και οι προβλέψεις που υπάρχουν για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να λύσουν τα προβλήματα. Σύμφωνα όμως με τα προγνωστικά αυτά, αναμένεται μία ποιοτική στροφή των Τσέχων ψηφοφόρων προς τα κόμματα του αριστερού φάσματος για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος το 1989 και το "διαζύγιο" με τη Σλοβακία, μετά από δεκαετίες κοινής πορείας στη Σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία.
Οι σφυγμομετρήσεις της τελευταίας βδομάδας δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (CSSD), του οποίου ηγείται ο 53χρονος Μίλος Ζέρμαν,θα έρθει πρώτο ανάμεσα στα δεκαεφτά που μετέχουν στις εκλογές και θα ξεπεράσει με τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες το κεντροδεξιό Κόμμα των Πολιτών (ODS) του πρώην πρωθυπουργού Βάτσλαβ Κλάους. Ωστόσο κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία και πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους για συνέχιση της "πολιτικής αστάθειας". Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως μετά την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού μειοψηφίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος των Συνταξιούχων και ότι ο "ημιθανής" πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ,θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν μετά τις εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης, συνομιλίες που θα διαρκέσουν βδομάδες.
Πέντε κόμματα συνολικά αναμένεται να μπορέσουν να πιάσουν το εκλογικό μέτρο του 5% και να εισέλθουν στη Βουλή, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχίας αναμένεται να αναδειχτεί στην τρίτη θέση την οποία παλεύει με το Κόμμα των Συνταξιούχων.