Ατελείς οι έρευνες για την επίδραση στην υγεία της ακτινοβολίας που εκπέμπουν, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αποδειχτεί κίνδυνοι, τονίστηκε σε ημερίδα που οργάνωσε το ΤΕΕ
Οι αυθαιρεσίες των κρατικών υπηρεσιών και το νομοθετικό κενό που υπάρχει ως προς τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις αποφάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων ραντάρ προσέγγισης στα αεροδρόμια της χώρας, είναι τα στοιχεία που τροφοδοτούν τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων σαν αυτές που παρακολουθήσαμε πρόσφατα στην Περαία Θεσσαλονίκης και στην Αλικαρνασσό της Κρήτης.
Τις διαπιστώσεις αυτές έκαναν χτες οι περισσότεροι ειδικοί επιστήμονες, που πήραν μέρος σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ. Ως προς τις επιδράσεις στην υγεία από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ραντάρ, οι περισσότεροι ειδικοί υποστήριξαν ότι δεν εντοπίστηκε προς το παρόν να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, τόνισαν ωστόσο ότι οι διεθνείς εργαστηριακές και επιδημιολογικές μελέτες είναι ατελείς και μένουν πολλά να αποδειχτούν στο άμεσο μέλλον. Μέχρι τώρα έχουν διερευνηθεί μόνο οι θερμικές επιδράσεις στο κοντινό επίπεδο, ενώ οι μη θερμικές επιδράσεις στο μακρινό πεδίο ακόμη διερευνώνται.
Συγκεκριμένα ο αρχιτέκτων - πολεοδόμος Δ. Βιλιουράς επισήμανε ότι η επικινδυνότητα από τα ραντάρ είναι θέμα που παραμένει διεθνώς αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και τόνισε ότι στην περίπτωση της Περαίας, επειδή υπάρχει νομοθετικό κενό, δεν έγινε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προβλέπεται για όλα τα έργα των αεροδρομίων, αλλά μελέτη που αφορά κτιριοδομικά βιομηχανικά έργα! Το νομοθετικό αυτό κενό "βόλεψε" τη διοίκηση για να αυθαιρετήσει και να επιβάλει τις δικές της σκοπιμότητες, γιατί αν απαιτούνταν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τύπου Α (για εγκαταστάσεις αεροδρομίου) θα έπρεπε να γίνει προέγκριση χωροθέτησης, καθορισμός χρονικού διαστήματος για το οποίο ισχύει η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, θα έπρεπε να αποκλειστούν με αιτιολογία εναλλακτικές λύσεις, να εκτιμηθούν και αξιολογηθούν όλες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να θεσπιστεί πρόγραμμα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της απόδοσης των μέτρων προστασίας από ανεξάρτητο φορέα κ. λπ.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης γίνονται ακόμη μεγαλύτερες καθώς ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Σεργιάδης τόνισε ότι μερικές από τις εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης του ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου "Μακεδονία", που υποβλήθηκαν από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης στο υπουργό Μεταφορών, πλεονεκτούν και από άποψη της ραδιοκάλυψης, καθώς και ορατότητας των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης, ενώ βρίσκονται σε ακατοίκητες περιοχές, μικρής ανάπτυξης και χαμηλού οικονομικού ενδιαφέροντος.
Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Λολιούσης τόνισε ότι οι αντιδράσεις των πολιτών υπήρξαν επειδή η ΥΠΑ δεν έπεισε ότι εξάντλησε κάθε δυνατότητα ανεύρεσης άλλων θέσεων για την εγκατάσταση ραντάρ, με επαρκή ραδιοκάλυψη και σε ακατοίκητες περιοχές. Κατά την άποψή του θα πρέπει να αναζητείται για την εγκατάσταση ακατοίκητη περιοχή, να απαγορεύεται στη συνέχεια η δόμηση ή και να απαλλοτριώνεται περιοχή σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου ή έστω να εγκαθίσταται το ραντάρ εντός της περιμέτρου του αεροδρομίου.
Ο καθηγητής και διευθυντής της Α Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του "Αγίου Σάββα" Γ. Ρηγάτος τόνισε ότι οι επιδημιολογικές μελέτες και εργαστηριακές έρευνες που έγιναν διεθνώς τα τελευταία χρόνια δεν τεκμηριώνουν οποιαδήποτε καρκινογενετική ιδιότητα των μη ιονιζουσών ακτινοβολιών (εκπέμπονται και από τα ραντάρ). Ωστόσο - πρόσθεσε - σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν αυξήσεις των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, μέσα όμως στα φυσιολογικά όρια και χωρίς συσχέτιση με λευχαιμία, μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων, αυξημένος αριθμός αυτόματων αποβολών, μείωση των δυνάμεων, θόλωση του φακού, βλάβες ακοής κ. λπ. Ολα αυτά, όμως, υποστήριξε, δεν αφορούν τις συγκεκριμένες ακτινοβολίες των ραντάρ, αλλά το σύνολο των μη ιονιζουσών ακτινοβολιών που δέχεται ο άνθρωπος με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα διεθνείς έρευνες που αποδεικνύουν βλάβες σπερματοζωαρίων σε άνδρες που χρησιμοποιούν φούρνους μικροκυμάτων.
Ο υφυπουργός Μεταφορών Μ. Λουκάκης υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες εφαρμόζουν ακόμη αυστηρότερα όρια από αυτά που διεθνώς καθορίστηκαν, αλλά πρόσθεσε ότι το υπουργείο είναι διατεθειμένο να αξιοποιήσει πρόσθετες γνώσεις που θα προέλθουν από την ημερίδα.
Ο κοινοτάρχης Περαίας Α. Μάτζαρης, βασιζόμενος σε μελέτη έξι περιοχών που έγινε από το ΑΠΘ, είπε ότι η Περαία αξιολογήθηκε 6η και τελευταία, ενώ η περιοχή του ίδιου του αεροδρομίου 5η. Υποστήριξε όμως ότι η πλεονεκτικότερη αυτή θέση αποκλείστηκε και εξαιτίας της αντίδρασης των εργαζομένων, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικό έγγραφο των υπαλλήλων. "Εκείνο που ζητάμε εμείς - κατέληξε - είναι σεβασμός του κράτους στη φύση και τον πολίτη. Και σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε να είμαστε η πίτα σε ένα κράτος που είναι ο χορτάτος σκύλος".