Η πλειοψηφία υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταδίκασε τη συμπεριφορά των ΜΑΤ, αλλά και... των καθηγητών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Καταψήφισε ο σύμβουλος της ΝΑΣ Αντώνης Χοροζάνης
Την καταγγελία των πρόσφατων ξυλοδαρμών των εκπαιδευτικών από τα ΜΑΤ και την ακύρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, με ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής, πρότεινε ο υποψήφιος νομάρχης και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Δυτικής Αττικής, Αντώνης Χοροζάνης,στην προχτεσινή συνεδρίαση.
Στη συζήτηση, που έγινε ύστερα από αίτημα της ΝΑΣ από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη (!), ο Αντ. Χοροζάνης ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να απαιτήσει με το ψήφισμα την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και τη θεσμοθέτηση Ενιαίου Γενικού Πολυτεχνικού Σχολείου και μιας ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης στην υπηρεσία των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών.
Ωστόσο, η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου - εκτός από τους Μ. Μπάρδη και Α. Σπυρόπουλο που ψήφισαν την πρόταση της ΝΑΣ - ψήφισε τελικά την πρόταση του νομάρχη Περ. Παπαπέτρου και υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο "καταγγέλλει τα γεγονότα απ' όπου κι αν προήλθαν", τοποθετώντας έτσι στην ίδια μοίρα την τρομοκρατία και τους ξυλοδαρμούς των ΜΑΤ με τους αγώνες των καθηγητών. Μέσα από το ψήφισμα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποδέχτηκαν ουσιαστικά και το νόμο 2525/97, "αναγνωρίζοντας" όμως τα αρνητικά του σημεία... Ωστόσο, δεν έκριναν σκόπιμο ούτε καν να τα αναφέρουν!
Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της ΝΑΣ Αντ. Χοροζάνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση με το νόμο 2525/97 όχι μόνο δεν παρεμβαίνει για να διορθώσει τα "κακώς κείμενα" της εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα επιδιώκει να υποτάξει τη γνώση, την αγωγή και τη διάπλαση των νέων στα στενά όρια των μονοπωλιακών συμφερόντων, των αναπροσαρμογών για ένταση της εκμετάλλευσης, για "ευελιξία στην αγορά εργασίας".
"Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ο Αντ. Χοροζάνης, σαν εκλεγμένο από το λαό όργανο, οφείλει και πρέπει να αντιδράσει στην επιχειρούμενη εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο αγώνας των εκπαιδευτικών. Για να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση τα παιδιά των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων".
Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο - μετά και από πίεση της ΝΑΣ - παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ Θριάσιου Πεδίου, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Θριάσιου, καθώς και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.
"Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σημαίνει δομική, ποιοτική αλλαγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπογράμμισε ο Κ. Βαμβακάς,πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θριάσιου Πεδίου. Με τη μεταρρύθμιση όμως που προωθεί η κυβέρνηση δε γίνεται τίποτα, καθώς αλλάζει το εξεταστικό σύστημα και τίποτα άλλο". Ο Κ. Βαμβακάς αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος νόμος, στις δυσοίωνες προοπτικές που δημιουργούνται τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές και δασκάλους. Κι αυτό γιατί σπρώχνει τους μαθητές σε ένα σύστημα αλλεπάλληλων εξετάσεων και μετατρέπει τους καθηγητές σε απασχολήσιμους, ωρομίσθιους και τελικά άνεργους. Οσον αφορά το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τα επεισόδια που έγιναν, ο Κ. Βαμβακάς τόνισε: "Από τον εμφύλιο και μετά δεν υπήρξε τέτοια κρατική τρομοκρατία".