Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Ερίζουν τα μεγαλοσυμφέροντα

Νέο στίβο διαπλοκής μεγαλοσυμφερόντων φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου.Ηδη μεγάλα ευρωπαϊκά συμφέροντα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού, η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε χτες. Πρόκειται για διαγωνισμό ο οποίος τελεί στα πλαίσια του νόμου για τη διανομή και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, η οποία ουσιαστικά επαφίεται στους ιδιώτες, καθώς τους δίνεται όχι απλώς το δικαίωμα συμμετοχής στις ΕΠΑ, αλλά και το μάνατζμεντ. Οι συμμετέχοντες στις υπό ίδρυση ΕΠΑ θα ελέγχουν ουσιαστικά την αστική κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία θεωρείται και το "φιλέτο" του όλου έργου. Η διαμάχη ως εκ τούτου των μεγαλοσυμφερόντων έχει ήδη αρχίσει, με πρωτοστάτη τον ιδιοκτήτη της εταιρίας "Προμηθέας Γκαζ" Δημήτρη Κοπελούζο,τον οποίο η κυβέρνηση έχει καταστήσει ουσιαστικά μέχρι τώρα κάτι παραπάνω από συνεταίρο της ΔΕΠΑ.

Την περασμένη βδομάδα ο εν λόγω επιχειρηματίας προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Αθηνών και έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του διαγωνισμού για την ίδρυση των ΕΠΑ, με το επιχείρημα ότι οι όροι είναι τέτοιοι που αποκλείονται κάποιες εταιρίες. Πρόκειται για τον όρο που προβλέπει ότι στο διαγωνισμό μπορούν να προσέλθουν μόνο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και εκμετάλλευση δικτύων ή θυγατρικές αυτών, στις οποίες όμως η συμμετοχή τους είναι πάνω από το 80%, όρος που δεν πληροί η "Προμηθέας Γκαζ".

Η σχετική αίτηση εκδικάστηκε και το αίτημα απορρίφθηκε. Ωστόσο, ο εν λόγω επιχειρηματίας προσήλθε στο διαγωνισμό, καταθέτοντας προσφορά από κοινού με τη ρωσική εταιρία "Γκαζ Προμ", ώστε - στην περίπτωση που αποκλειστεί - να κινήσει εκ νέου δικαστικές διαδικασίες. Παράγοντες της ΔΕΠΑ πάντως δηλώνουν ήδη ότι η προσφορά θα απορριφθεί στο στάδιο της προεπιλογής, ως ουσιαστικά και τυπικά παράτυπη. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε μία νέα διαμάχη κυβέρνησης και Κοπελούζου, μετά από αυτήν που γνωρίσαμε ένα χρόνο περίπου νωρίτερα και με αφορμή την ίδια υπόθεση, όπου αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά πράγματα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο όλο έργο.

Οσον αφορά πιο συγκεκριμένα την εξέλιξη του διαγωνισμού για τις ΕΠΑ, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από τη ΔΕΠΑ, ενδιαφέρον εκδήλωσαν 17 συνολικά εταιρίες και κοινοπραξίες, εκ των οποίων στην πλειοψηφία τους ενδιαφέρονται για τις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης και μόνο 7 από αυτές για την περιοχή της Θεσσαλίας, που θεωρείται ότι δεν αφήνει υψηλά περιθώρια κερδών. Μεταξύ των εταιριών που κατέθεσαν προσφορές, αναφέρονται η "Γκαζ ντε Φρανς", η "Ιταλ Γκαζ", η γαλλοολλανδική "Τρακτεμπέλ", η σλοβάκικη SPP, η "Ρουρ Γκαζ" και άλλες που θεωρούνται από τις μεγαλύτερες στον κλάδο. Σε ένα μήνα θα δημιουργηθεί η σορτ λιστ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ