Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΟΡΕΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Στον όμιλο Λάτση η Τράπεζα Αθηνών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαγοράσει την Κρήτης ή την Κεντρικής Ελλάδας ή ακόμη και την Ιονική

"Παρών" στις διεργασίες στο τραπεζικό σύστημα δηλώνει και επίσημα πλέον ο όμιλος Λάτση και η "Γιούρομπανκ", που χτες απέκτησε και τυπικά το πλειοψηφικό πακέτο της Τράπεζας Αθηνών. Η μεταβίβαση του 58,08% των μετοχών της Τράπεζας Αθηνών από τον κορεάτικο όμιλο, που αφορά 1.083.902 μετοχές, έγινε μέσω του Χρηματιστηρίου με επίσημη τιμή τις 8.228 δραχμές ανά μετοχή. Δηλαδή περίπου 9 δισεκατομμύρια δραχμές.Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Αθηνών, που σήμερα διαθέτει 24 υποκαταστήματα, ήταν θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το Γενάρη του 1993 οπότε και πουλήθηκε σε κορεατικό τραπεζικό όμιλο, έναντι 6 δισ. δρχ. Στο διάστημα που μεσολάβησε αξιοποιήθηκε από τους Κορεάτες για να προωθήσουν τις επιχειρηματικές τους θέσεις σε μια σειρά τομείς της ελληνικής οικονομίας, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο "κύκλος" της είχε κλείσει εδώ και αρκετό καιρό και οι ιδιοκτήτες της αναζητούσαν τρόπους να "απεμπλακούν" από αυτή.

Η Τράπεζα Αθηνών είναι η δεύτερη τράπεζα που αποκτά η "Γιούρομπανκ" στον ελληνικό χώρο. Πέρσι το καλοκαίρι είχε εξαγοράσει και την "Ιντερμπανκ", ενώ αργότερα απέκτησε και τα πέντε καταστήματα της "Κρίντιτ Λιονάις" που λειτουργούσαν στη χώρα. Ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει η τράπεζα του Λάτση και στις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Τράπεζα Κρήτης, οι προσφορές της όμως ήταν τόσο προκλητικές που ακόμα και οι "εκσυγχρονιστές" δεν αποτόλμησαν να προχωρήσουν στην παραχώρηση.

Οπως είναι γνωστό στις αρχές του μήνα η "Γιούρομπανκ" ανακοίνωσε σημαντική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 60 δισεκατομμύρια δραχμές, γεγονός που ανοιχτά υποδηλώνει το ενδιαφέρον του ομίλου να πάρει μέρος στο"παιχνίδι" που γίνεται στο χώρο των τραπεζών. Αν υπολογίσει κανείς ότι από τα κεφάλαια αυτά ένα μικρό μέρος θα τοποθετηθεί στην Τράπεζα Αθηνών, είναι φανερό πως τα σχέδια Λάτση να "χτυπήσει" την Τράπεζα Κρήτης και την Κεντρικής Ελλάδας - ενδεχόμενα ακόμα και την Ιονική - εξακολουθούν να είναι στην ημερήσια διάταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ