Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 73
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - "ΕΞΥΣΑΝ" ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Διεκδίκηση δι' αλληλογραφίας...

Με ένα, ακόμα, διαπραγματευτικό πλεονέκτημα προχωράει η ελληνική κυβέρνηση στη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα,ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι τα γλυπτά υπέστησαν πολλές και ανεπανόρθωτες βλάβες στη διάρκεια συντήρησής τους την περίοδο 1939-40.Βέβαια το θέμα της καταστροφής τέθηκε από το 1985 στην Ουνέσκο, όταν η Ελλάδα διατύπωσε επίσημα το αίτημα της επιστροφής. Αλλά οι αποκαλύψεις του ιστορικού και ακαδημαϊκού Ουίλιαμ Σεν Κλερ στο βιβλίο του "Ο Λόρδος Ελγιν και τα Μάρμαρα" προκάλεσαν όχι μόνο την αντίδραση της βρετανικής κοινής γνώμης, αλλά και του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο αναγκάστηκε, με ανακοίνωσή του, να παραδεχτεί ότι "χρησιμοποιήθηκαν λάθος τεχνικές στη μεταχείριση των γλυπτών του Παρθενώνα πριν από 60 χρόνια και οι υπεύθυνοι γι' αυτό απολύθηκαν και τους επιβλήθηκαν κάποιες κυρώσεις".

Σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στα αρχεία του Μουσείου και τα οποία μελέτησε ο Ουίλιαμ Σεν Κλερ, πριν τον πόλεμο ο έμπορος τέχνης και χρηματοδότης της αίθουσας των Μαρμάρων, λόρδος Ντιβέν,έδωσε εντολή για καθαρισμό, προκειμένου τα μάρμαρα να γίνουν λευκά (!). Ετσι με τη χρήση αιχμηρών εργαλείων και ισχυρών χημικών ουσιών αφαιρέθηκε η προστατευτική πατίνα του χρόνου που δημιουργείται πάνω στο μάρμαρο.Στην πραγματικότητα "απογυμνώθηκαν" τα Μάρμαρα, έχασαν την επιδερμίδα τους και τις λεπτομέρειες των μορφών και έμειναν τραγικά εκτεθειμένα στις περιβαλλοντικές συνθήκες (ρύποι, υγρασία κ. ά.). Τότε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου διέταξε να διακοπεί ο καθαρισμός και σύστησε εξεταστική επιτροπή. Γι' αυτόν τον "καθαρισμό" είχε διαμαρτυρηθεί με επιστολή στον Τύπο ακόμα και ο Βρετανός γλύπτης Γιάκομπ Επστάιν.

Ο καταστροφικός καθαρισμός αποκαλύπτεται 60 χρόνια αργότερα... Η "λογική" που ήθελε να κάνει τα αρχαία "νέα" συνέπεσε με την ιδιοκτησιακή "λογική" των Βρετανών.Ετσι το Βρετανικό Μουσείο και οι βρετανικές κυβερνήσεις επιμένουν να μιλάνε για ελληνική "ανεπάρκεια" ως προς τη συντήρηση και φύλαξη των αρχαιοτήτων, επιδιώκοντας να αντικρούσουν το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων, ενώ απέφυγαν να θέσουν το πρόβλημα της συντήρησης των γλυπτών του κορυφαίου των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αν και είχε υποστεί τέτοιου μεγέθους, σε ποιότητα και ποσότητα, βλάβη.

Αιχμηρός ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για "άγνοια",οφειλόμενη στην "έλλειψη της ιστορικής συνέχειας και ευθύνης" και τόνισε ότι "η ελληνική επιστήμη έχει διεθνώς την πρωτοπορία ως προς την τεχνογνωσία για τη συντήρηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, γιατί τα έχει στον τόπο της, όπως και το αττικό μάρμαρο".

Ωστόσο οι "αιχμηρές" δηλώσεις τείνουν να καταλήξουν σε κορόνες, αφού επιμένει να θέτει την επιστροφή των Μαρμάρων μόνο σε διμερή βάση και "στο πλαίσιο της ελληνοβρετανικής συνεργασίας".Το τελευταίο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα αξιοποιείται... διά αλληλογραφίας,αποστέλλοντας νέα επιστολή στη βρετανική κυβέρνηση. Αλλά σε πολιτικό επίπεδο η Ελλάδα αποφεύγει να θέσει προ των ευθυνών τους τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς οργανισμούς, ώστε να πάρουν θέση. Και βέβαια όχι μόνο την Ουνέσκο, που δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα αποφεύγεται η σύγκρουση με τους Ευρωπαίους "εταίρους" και το πρόβλημα περιορίζεται στην ελληνοβρετανική συνεργασία και σε υποσχέσεις ανταλλαγμάτων.(Ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβε χτες ότι θα ληφθεί μέριμνα να μη μείνει άδεια η αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου!!!). Δηλαδή αποστολή και άλλων αρχαιοτήτων για περιοδικές ή και μόνιμες εκθέσεις, σα να μη φτάνουν τα άπειρα αρχαία μας, τα αρπαγμένα από τους "συμμάχους" μας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και "προστάτες" μας μετά απ' αυτόν, Αγγλους, που ακόμα "κρύβονται" στα υπόγεια του Βρετανικού Μουσείου...

Και βέβαια αποφεύγεται να καταγγελθεί το κυβερνών Εργατικό Κόμμα και συντηρείται η φρούδα ελπίδα ότι θα συναινέσει στην επιστροφή, αν και το κυβερνητικό πλέον Εργατικό Κόμμα απορρίπτει την επιστροφή. Ερωτώμενος σχετικά με την τελευταία δήλωση του Βρετανού ομολόγου του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για μη επιστροφή,ο Ε. Βενιζέλος είπε "να μη συγχέουμε τις δηλώσεις που γίνονται εντός βρετανικού εδάφους με εκείνες που γίνονται προς την ελληνική πλευρά ή προς τα διεθνή συμβούλια".Πάντως ουδέποτε η Ελλάδα πήρε θετική απάντηση από το εν λόγω αγγλικό κόμμα, παρά μόνο προεκλογικές υποσχέσεις του.

Σε επιστημονικό επίπεδο ο υπουργός Πολιτισμού κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο να συγκροτήσει διεθνή επιστημονική επιτροπή για τον έλεγχο των Μαρμάρων, είτε στο πλαίσιο της Ουνέσκο είτε στο πλαίσιο του ICOM. Κάλεσε, εξάλλου, τον Ουίλιαμ Σεν Κλερ, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση, να επισκεφτεί τον Ιούλιο την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώσει τους Ελληνες επιστήμονες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνη «οδός» η αλλαγή συσχετισμών (2012-06-28 00:00:00.0)
«Δεν επιστρέφουμε τίποτα»! (2002-12-12 00:00:00.0)
H περιπέτεια των Μαρμάρων (2000-01-09 00:00:00.0)
Κερδοσκοπούν με τα Μάρμαρα (1999-11-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-06-17 00:00:00.0)
Θετική απόφαση της "Ουνέσκο" (1996-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ