"Το τραγούδι είναι η αρχή της μουσικής και θα είναι ίσως και το τέλος της". Λόγια του Μάνου Χατζιδάκι, λόγια που δεν ξεχνιούνται, λόγια που χαράζονται στη μνήμη και μένουν αναλλοίωτα από το χρόνο. Και η μουσική που θα πλημμυρίσει το χώρο μας καθώς θα γυρίσουμε στο τελευταίο βράδυ του Αυγούστου του 1996 και θα πάμε στο Ηρώδειο για παρακολουθήσουμε κάτι ξεχωριστό, κάτι μοναδικό, κάτι το τόσο ποιητικό και μελωδικό. Και θα νοσταλγήσουμε, θα χαρούμε ,αλλά και θα μελαγχολήσουμε. Από τις "Μεγάλες Παραστάσεις" της ΕΤ-1 τη Δευτέρα στις 23.30 θα παρουσιαστεί η συναυλία με το Μουσικό Σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις" και θ' ακούσουμε τους τέσσερις κύκλους τραγουδιών:
Α Κύκλος: Μπέρτολτ Μπρεχτ - Οδυσσέας Ελύτης: "Ο κύκλος με την κιμωλία" με τον Ηλία Λιούγκο. Πρόκειται για έξι τραγούδια σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι για το έργο του Μπρεχτ ο "Κύκλος με την κιμωλία", που παίχτηκε στην Ελλάδα από το Θέατρο Τέχνης το 1957, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Βακαλό. Τέσσερα από τα τραγούδια αυτά τα πρωτοτραγούδησε σε μορφή για φωνή και πιάνο ο Γιώργος Μούτσιος. Ολοκληρωμένο τον κύκλο ερμήνευσε ο Σπύρος Σακκάς. Στη σημερινή τους μορφή παρουσιάζονται ενορχηστρωμένα από τον Νίκο Κυπουργό. Ερμηνεύει ο Ηλίας Λιούγκος.
Β Κύκλος: Νίκος Γκάτσος: "Οι μύθοι μιας γυναίκας" με την Σαβίνα Γιαννάτου. Οι στίχοι είναι του Νίκου Γκάτσου που γράφτηκαν το 1988 και έγιναν αφορμή να φέρουν κοντά δυο παλιούς συνεργάτες, τον Χατζιδάκι με την Μούσχουρη. Στον κύκλο αυτό περιλαμβάνονται τραγούδια - αφιερώματα στον Λόρκα, στον Μορίς Ζομπέρ, στην Ουμ Καλσούμ, την κατ' εξοχήν γυναίκα της Ανατολής.
Γ Κύκλος: Ντίνος Χριστιανόπουλος "Τα τραγούδια της αμαρτίας": Τραγούδι Ανδρέας Καρακότας και πιάνο Ντόρα Μπακοπούλου.
Γι' αυτό που είναι το κύκνειο άσμα του Μάνου Χατζιδάκι, ο συνθέτης είχε πει κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που είχε παραχωρήσει σε εφημερίδες, μόλις μια βδομάδα πριν από το θάνατό του: "Τα τραγούδια της αμαρτίας" τα έχω σχεδόν ολοκληρώσει, δεν έχω όμως αποφασίσει αν θα τα εκδώσω. Πρόθεσή μου είναι να δανειστώ αυτή την πραγματικότητα, που υπήρξε στην παλιά Θεσσαλονίκη και απεικονίζεται στα ποιήματα του Χριστιανόπουλου, τα οποία μελοποίησα, για να δημιουργήσω ατμόσφαιρα".Και το έκανε! Μαζί με το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα",τα τραγούδια αυτά παρουσιάστηκαν τον Οκτώβρη του 1995, σε μορφή ενιαίου χοροδράματος από την "Ομάδα Εδάφους" και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, με γενικό τίτλο "Ενός λεπτού σιγή".
Τέλος, ο Δ Κύκλος: Εδώ είναι μια μουσική μεταφορά από τον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη με την Μαρία Φαραντούρη.
Επτά μπαλάντες σε μουσική Μ. Χατζιδάκι για τον "Καπετάν Μιχάλη", όπως ανέβηκε σε θεατρική μορφή από το Ελληνικό Θέατρο του Μάνου Κατράκη το καλοκαίρι 1966, σε διασκευή των Κοτζιά και Σταύρου και σε σκηνοθεσία Μάνου Κατράκη, σκηνικά του Γ. Μιγάδη και Ν. Πετρόπουλου. Ο στίχοι των τραγουδιών σχηματίστηκαν από αυτούσιες φράσεις του Καζαντζάκη, που περιέχονται στο ομώνυμο βιβλίο. Την επιλογή και τη σύνθεση σε επτά ενότητες έκαναν οι: Γ. Σταύρου και Κ. Κοτζιά, που έδωσαν θεατρική κίνηση σ' αυτό το έργο. Τα τραγούδια στην πρώτη ενορχηστρωμένη τους μορφή ερμήνευσαν η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Ρωμανός, ο οποίος και τα ηχογράφησε. Στη συνέχεια ο συνθέτης παρουσίασε τα τραγούδια σε μορφή για φωνή και πιάνο με την Φλέρυ Νταντωνάκη και τον Σπύρο Σακκά. Το έργο, στη μορφή που παρουσιάζεται τώρα, είναι ενορχηστρωμένο από τον Νίκο Κυπουργό και από τον ίδιο τον Μάνο Χατζιδάκι. Το μουσικό σύνολο διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.