Με το άνοιγμα της σεζόν καταγράφεται μια ένταση της ασυδοσίας σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων στον τοπικό τουρισμό
"Χωρίς ανάσα", κάτω από απαράδεκτες συνθήκες χιλιάδες εργαζόμενοι, πίσω από τις βιτρίνες των ξενοδοχείων της Κρήτης, κυριολεκτικά υποφέρουν, καθώς οι συχνές παραβιάσεις της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας σε βάρος τους έχουν γίνει καθεστώς.
Μόνο στο Νομό Ηρακλείου φέτος στα ξενοδοχεία απασχολούνται πάνω από 35 χιλιάδες εργαζόμενοι, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κάθε χρόνο, εξαιτίας της μεγάλης κρίσης που μαστίζει τη γεωργία και την ανεργία, που πλήττει έντονα τον τοπικό πληθυσμό. Οπως είναι αυτονόητο, οι ξενοδόχοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή, ενώ έχουν βρει γερά "πατήματα" στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στην πλήρη αδυναμία ή αδιαφορία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους να επιβάλλουν την εργατική νομοθεσία.
Η "γαλαζοπράσινη" διοίκηση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού περιορίζεται και φέτος σε μια διαδικασία "χαρτοπόλεμου", στέλνοντας προς τον νομάρχη και την Επιθεώρηση Εργασίας απανωτές επιστολές για να ζητήσει, μάταια, την εφαρμογή των νόμων.
Ο "Ρ" απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Συνδέσμου Π. Κοζάκο και του ζήτησε τα ονόματα των ξενοδόχων που παρανομούν απέναντι στους εργαζόμενους. Ο συνδικαλιστής της ΝΔ αρκέστηκε να δηλώσει ότι "με αίσθημα ευθύνης, όλους αυτούς τους εργοδότες θα τους καταγγείλουμε επώνυμα, αν μέχρι τον επόμενο μήνα δεν έχουν συμμορφωθεί στις υποδείξεις του Συνδέσμου και της Επιθεώρησης Εργασίας"...
Κι ενώ αρνήθηκε προς το παρόν να δώσει τα ονόματα, μας έδωσε ενδεικτικά μια πρόσφατη καταγγελία με ημερομηνία 6/4/1998, που έκανε ο Σύνδεσμος προς τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εργασίας, για το ξενοδοχείο "ΚΑΨΗΣ".Το σχετικό έγγραφο αναφέρει ότι από τα μέσα του Φλεβάρη στο ξενοδοχείο απασχολείται προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (35-40 άτομα ίσως και περισσότερα), χωρίς να έχει γίνει ακόμα πρόσληψη μέσω του ΟΑΕΔ. Ακόμα, καταγγέλλεται ότι απασχολείται αλλοδαπό προσωπικό, χωρίς να διευκρινίζεται υπό ποιους όρους γίνεται αυτό.
Στο μεταξύ, πολλές είναι οι καταγγελίες που αυξάνονται καθημερινά και προέρχονται από ξενοδοχοϋπαλλήλους κυρίως των μεγάλων ξενοδοχείων της Κρήτης. Τέτοια είναι τα ξενοδοχεία του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Αγγελόπουλου στον Ανισαρά "KNOSSOS ROYAL", "KRETA VILAGE" και "ROYAL MARE",του Βασίλη Πλεύρη "ΑΦΡΟΔΙΤΗ" στις Γούβες, τα ξενοδοχεία του Τάκη Καλουτσάκη στη Χερσόνησο κ. α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Πλεύρης είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ενώ ο Τ. Καλουτσάκης είναι πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κρήτης!
Συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου τόνισαν στο "Ρ" ότι τα παραπάνω ξενοδοχεία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά "γενικότερα αν υπάρχουν ξενοδόχοι σωστοί σε όλο το νομό είναι ελάχιστοι"...
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα από τους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις στους χώρους των ξενοδοχείων είναι: Η καθυστέρηση της πληρωμής των εργαζομένων όχι μόνο του μισθού, αλλά ακόμα και του δώρου του Πάσχα. Η απασχόληση χωρίς πρόσληψη ένα μήνα πριν την κανονική λειτουργία του ξενοδοχείου. Η καταστρατήγηση των ωραρίων που προβλέπει ο νόμος και το κλέψιμο των υπερωριών. Οι μεθοδεύσεις απολύσεων χωρίς αποζημίωση. Η καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος για τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού των εργαζομένων, προκειμένου να μην τολμήσουν να καταγγείλουν αυτά που συμβαίνουν σε βάρος τους. Η παράνομη απασχόληση χιλιάδων αλλοδαπών σε μεγάλες και κυρίως σε μικρές μονάδες και σε χώρους εστιατορίων, ταβερνών, μπαρ κ. ά.
Χρ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ