Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Με 600 απολύσεις η ιδιωτικοποίηση

Μέσα στις επόμενες μέρες οι διαδικασίες για την παραχώρηση του 23% της πρώην ΔΕΠ σε ιδιώτες

Τουλάχιστον 600 απολύσεις και το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι το... αντάλλαγμα για την ιδιωτικοποίηση της πρώην ΔΕΠ και νυν Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), το 23% των μετοχών της οποίας εισάγεται μέσα στις επόμενες μέρες στο Χρηματιστήριο. Χτες πραγματοποιήθηκε "φιέστα" προς τιμήν των λεγόμενων θεσμικών επενδυτών, όπου τους ανακοινώθηκε ότι από 11 έως 19 Ιούνη θα μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους για την απόκτηση μετοχών της εταιρίας, ενώ στις 16 με 18 Ιούνη θα γίνει η δημόσια εγγραφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα παραδοθεί σε ιδιώτες το 10% των μετοχών της εταιρίας, ποσοστό που αργότερα έγινε 15% και πρόσφατα 20%, τώρα δίνεται η "δυνατότητα" να εκχωρηθεί το 23%, σε περίπτωση που υπάρξει ζήτηση για μετοχές της εταιρίας. Οι συνεχείς αυξήσεις αυτών των ποσοστών είναι ενδεικτικές για τις προθέσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού μελλοντικά, πολύ δε περισσότερο που το αντίθετο δε διασφαλίζεται από πουθενά.

Από τη χτεσινή "φιέστα" προκύπτει ότι η κυβέρνηση "βγάζει στο σφυρί" μια ακόμη στρατηγικής σημασίας επιχείρηση στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας. Πρόκειται για εταιρία λίντερ στην πετρελαϊκή αγορά, με συνολικά κέρδη (προ φόρων) την τριετία 1995 - 1997 70 δισ. δρχ., επενδύσεις το ίδιο διάστημα 61 δισ. δρχ. και προγραμματισμένες επενδύσεις για το 1998 - 2002 της τάξης των 200 δισ. δραχμών.

Διαθέτει τα δύο από τα 4 διυλιστήρια στη χώρα, ΕΚΟ και ΕΛΔΑ, έχει ηγετική θέση σε όλους τους τομείς της αγοράς πετρελαιοειδών, συγκεντρώνοντας το 56% της εγχώριας αγοράς και είναι αποκλειστικός προμηθευτής της ΔΕΗ και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε καύσιμα.

Στον τομέα της εμπορίας με πάνω από 1.100 πρατήρια, δραστηριοποιείται με δύο εμπορικά σήματα (ΕΚΟ - ELDA), που καλύπτουν το 17% της εγχώριας αγοράς. Στα καύσιμα αεροπορίας διατηρεί μερίδιο 51% προμηθεύοντας την "Ολυμπιακή Αεροπορία", καθώς και μεγάλες ξένες αεροπορικές εταιρίες. Διαθέτει επίσης 23 σταθμούς ανεφοδιασμού σε όλα τα μεγάλα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ έχει εμπορική δραστηριότητα και σε Αλβανία, Σκόπια και Γεωργία.

Στον τομέα των πετροχημικών, διαθέτει τη μεγαλύτερη μονάδα της χώρας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους περίπου 60 δισ. δραχμών. Αποβλέπει βέβαια, με κριτήριο πλέον αποκλειστικά το κέρδος που ενδιαφέρει τους ιδιώτες, να κλείσει σταδιακά τις μονάδες χημικών στο συγκρότημα της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει τέλος και στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων πετρελαίου, επενδύοντας σημαντικά ποσά τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Στα πλαίσια των κυβερνητικών σχεδίων για τον κρατικό όμιλο, εντάσσεται και η πρόσφατη εξαγορά της εταιρίας εμπορίας πετρελαιοειδών ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ μαζί με τα χρωστούμενα αυτής, ύψους 14,5 δισ. δρχ., έναντι ενδεικτικού τιμήματος 12 δισ. δραχμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές τέτοιου τύπου, εταιρίες δηλαδή υπερχρεωμένες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων οφείλονται στον ίδιο τον όμιλο. Οι πληροφορίες ενισχύονται και από το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων επενδύσεις ύψους 20 δισ. δρχ. για εξαγορά δικτύων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ