Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αμερικανικό... πείσμα για την υπόθεση Μ. Ρασίντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η επιμονή των Αμερικανών στην υπόθεση του Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Ρασίντ δε φαίνεται να ικανοποιείται και, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωσή του από τις ελληνικές φυλακές, συνελήφθη, πάλι, και παραπέμφθηκε, αυτή τη φορά, στην αμερικανική Δικαιοσύνη, η οποία του απήγγειλε, εκ νέου, τις κατηγορίες για τις οποίες είχε δικαστεί και καταδικαστεί στην Ελλάδα.

Στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα προσάχθηκε, χτες, ο 51χρονος Μοχάμεντ Ρασίντ, ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές με μια παράδοξη επιμονή από μέρους τους για βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της "Παναμέρικαν", που εκτελούσε την πτήση Ιαπωνία - Χαβάη το 1982, εξαιτίας της οποίας έχασε τη ζωή του ένας Ιάπωνας και τραυματίστηκαν άλλοι 15 επιβάτες. Σύμφωνα, πάντα, με το αμερικανικό "κατηγορητήριο", ο Ρασίντ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του φόνου, της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού και του σαμποτάζ και, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Τζον Ράσελ, αν κριθεί ένοχος θα καταδικαστεί σε ισόβια. Στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα δύο άτομα, τα οποία, όμως, ουδέποτε συνελήφθησαν. Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής εισαγγελίας, ο Ρασίντ θεωρείται ένοχος και για την τοποθέτηση βόμβας, δύο βδομάδες μετά την έκρηξη, σε δεύτερο αεροσκάφος της "Παναμέρικαν", που εκτελούσε την πτήση Ουάσιγκτον - Ρίο ντε Τζανέιρο, η οποία, όμως, εντοπίστηκε πριν να εκραγεί.

Οι αμερικανικές αρχές επιμένουν ότι ο Ρασίντ, όπως και οι συνεργοί του, είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "15η Μάη", η οποία εδράζει στη Βαγδάτη και τη δεκαετία του 1980 "είχε ξεκινήσει αιματηρή εκστρατεία υποστήριξης της παλαιστινιακής Ιντιφάντα". Κατά την προσαγωγή του στον Αμερικανό εισαγγελέα ο Ρασίντ τόνισε ότι "είναι απαράδεκτο να συλλαμβάνεται και να οδηγείται σε δίκη για ένα αδίκημα, για το οποίο έχει, ήδη, εκτίσει ποινή φυλάκισης". Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Οντρεϊ Ρόμπινσον διέταξε την κράτηση του Μοχάμεντ Ρασίντ μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα κληθεί να καταθέσει. Δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο Ρασίντ παρακολουθούνταν από τις αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας, ήδη, από το 1996 και παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές, πριν από λίγες μέρες. Εντούτοις, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μοχάμεντ Ρασίντ συνελήφθη στην Ελλάδα το 1988 για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και στη συνέχεια το όνομά του συνδέθηκε με τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της "Παναμέρικαν" το 1988. Παρά τις έντονες πιέσεις των αμερικανικών αρχών, δεν απελάθηκε τότε. Κατά τη διάρκεια της δίκης του διέψευσε τις κατηγορίες των αμερικανικών αρχών και η ΟΑΠ τότε τον υποστήριξε ως μέλος της. Το 1992 καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη, το 1993 η ποινή του μειώθηκε στα 15 χρόνια και το 1996 απελευθερώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ