Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Αμείωτος ο ανταγωνισμός

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα χτες. Το πρακτορείο "Ρόιτερ" μετέδιδε πως η κυβέρνηση των Ινδουιστών - Εθνικιστών υποστήριξε ότι μέλος της πρεσβείας της στο Πακιστάν δέχτηκε επίθεση, και κάλεσε τον Πακιστανό πρέσβη για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι 21 τραυματίστηκαν σεδύο βομβιστικές επιθέσεις, επικαλούμενο ανακοίνωση των αρχών του κρατιδίου Τζαμού - Κασμίρ.

Οι εξελίξεις αυτές, ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την έκτη πυρηνική δοκιμή του Πακιστάν (Σάββατο), υπογραμμίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιμάκωση της ρητορικής των κυβερνήσεων Πακιστάν και Ινδίας.

Στο μεταξύ το πρακτορείο "Νέα Κίνα" μετέδωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συναντηθούν στις 4 Ιουνίου (δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη) στη Γενεύη, για να συζητήσουν τρόπους"εκτόνωσης της έντασης" στη νοτιοανατολική Ασία μετά τις ινδικές και τις πακιστανικές πυρηνικές δοκιμές.

Η Βρετανία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, θα φιλοξενήσει στις 12 Ιουνίου τη σύνοδο της Ομάδος των Οχτώ - ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Βρετανία και Ρωσία - "κατά την οποία οι οικονομικά ισχυροί του κόσμου θα συντονίσουν τη θέση τους έναντι των πυρηνικών δοκιμών της Ινδίας και του Πακιστάν", όπως έλεγε πηγή της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ινδίας αρνήθηκε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει και νέα πυρηνική δοκιμή.

Ανακοίνωσε πάντως μεγάλες αυξήσεις στις στρατιωτικές και στις δαπάνες για την ατομική ενέργεια στον προϋπολογισμό της για το 1998 - '99, τον οποίο παρουσίασε τρεις βδομάδες μετά τις πολυσυζητημένες 5 πυρηνικές δοκιμές της.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιασουάντ Σίνχα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα φτάσουν τα 412 δισεκατομμύρια ρουπίες (περίπου 988 εκατομμύρια δολάρια) από 361 δισεκατομμύρια που ήταν την περίοδο 1997 - '98.

Οι δαπάνες για την ατομική ενέργεια θα αυξηθούν κατά 68% και θα φθάσουν τα 13,91 δισεκατομμύρια ρουπίες από 8,28 δισεκατομμύρια, πρόσθεσε.

"Δε θα υπάρξει συμβιβασμός στην αμυντική μας ετοιμότητα", είπε ο ίδιος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ