ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-
Αποφασισμένη να επιμείνει στην προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" φέρεται να είναι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δε διάκειται αρνητικά στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας σχετικής ευρω-αμερικανο-αραβικής διάσκεψης. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να επαναδιατυπώσει την υποστήριξή του στο λιβανικό αίτημα για αποχώρηση, άνευ όρων, των ισραηλινών στρατευμάτων από το Νότιο Λίβανο.
Καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" δεν έχει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία είχε χτες σύντομη συνάντηση, στη βελγική πρωτεύουσα, με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πος. Μετά το τέλος της συνομιλίας τους, ο Πος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μαντλίν Ολμπράιτ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς και συμπλήρωσε ότι η Αμερικανίδα υπουργός "φάνηκε να αποδέχεται" τη γαλλο-αιγυπτιακή πρόταση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό.Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου άφησε να εννοηθεί ότι η Αμερικανίδα ομόλογός του εξέφρασε την άποψη ότι η πραγματοποίηση μιας τέτοιας διάσκεψης, πιθανώς, να κάνει κατανοητό στους πάντες ότι "η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή". Η πρόταση πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης έγινε από τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ, στις αρχές του μήνα. Οι δύο άνδρες, που, στην ουσία, κάλεσαν τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στην "ειρηνευτική διαδικασία" να συζητήσουν με τους Ευρωπαίους κυρίως, κατέστησαν σαφές ότι τάσσονται υπέρ του αιτήματος για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να φτάσει στη Βηρυτό ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, στα πλαίσια τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Λίβανο. Ο Σιράκ, που επισκέπτεται για τρίτη φορά το Λίβανο από το 1996, θα εγκαινιάσει το κτίριο Παλαί ντε Πεν, που ήταν η έδρα της γαλλικής αποικιοκρατικής αρχής κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, έδρα των Γάλλων πρεσβευτών μετά την ανεξαρτητοποίηση του Λιβάνου το 1946 και καταστράφηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο της προηγούμενης δεκαετίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Ελίας Χράουι, τον πρωθυπουργό, και προσωπικό φίλο του, Ραφίκ Χαρίρι και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Σιράκ αναμένεται να τονίσει ιδιαίτερα τους στενούς δεσμούς που συνεχίζουν να ενώνουν τη Γαλλία με το Λίβανο, ενώ θα υποστηρίξει και τη λιβανική θέση για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το νότιο μέρος της χώρας άνευ όρων. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Γαλλία έχει, ήδη, συνεισφέρει με 500 εκατομμύρια φράγκα, αλλά και με υλικοτεχνική βοήθεια στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Λιβάνου και, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, η βοήθεια αυτή θα ενισχυθεί, καθώς "ο Λίβανος παρουσιάζει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για τη Γαλλία".