Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σημερινές συνθήκες

Ο "Ρ" δημοσιεύει τις ομιλίες των εκπροσώπων της συνάντησης

Εργατικό Κόμμα Κορέας

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Εργατικού Κόμματος Κορέας ήταν οι: Γι Γιάε Ριονγκ,υποδιευθυντής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής, Κιμ Σον Γκιονγκ,σύμβουλος της γενικής αντιπροσωπείας της Κορέας στη Γαλλία, Ρι Ουνγκ Κιλ,μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.

Αγαπητοί αντιπρόσωποι, σύντροφοι και φίλοι,

Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τον σύντροφο και επίτιμο Πρόεδρο, Χαρίλαο Φλωράκη, την συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα και την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που φιλοξενούν τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και προσκάλεσαν την αντιπροσωπεία του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, καταβάλλοντας φιλότιμες προσπάθειες για την επιτυχία της συνάντησης.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να δώσω θερμά συγχαρητήρια και να απευθύνω συντροφικό χαιρετισμό εκ μέρους όλων των μελών του Εργατικού Κόμματος και του λαού της Κορέας σε όλα τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, που γιορτάζουν την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση του κόμματός τους, καθώς και τους συντρόφους αντιπροσώπους όλων των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων του κόσμου που συμμετέχουν στη συνάντηση.

Σύντροφοι,

Πέρασαν 150 χρόνια από τη δημοσίευση του ιστορικού "Κομμουνιστικού Μανιφέστου", το οποίο παρείχε στην εργατική τάξη όλου του κόσμου, που εξεγέρθηκε ενάντια στον καπιταλισμό και την καταπίεση, τα όπλα για να πολεμήσει για την ταξική απελευθέρωση, αποτελώντας το έμβλημα του αγώνα.

Το όνομα του Καρλ Μαρξ, του πρωτεργάτη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που συντέλεσε στη ριζική αναδιάρθρωση του αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού για την ελευθερία και την απελευθέρωση, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ανθρώπων της εργατικής τάξης όλου του κόσμου.

Η ιστορία συνεχίζεται μετά την εμφάνιση του μαρξισμού, ο οποίος κατέδειξε το αναπόφευκτο της κατάρρευσης του καπιταλισμού και την αναγκαιότητα της νίκης του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού. Η δημοσίευση του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" και ο αγώνας του λαού για ανεξαρτησία διανύουν καινούρια φάση στην πορεία τους.

Ο σοσιαλισμός που ως τότε υπήρξε μόνο ιδανικό, έγινε πραγματικότητα και αποδείχτηκε επιστημονικά ορθός. Σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο της Γης έγινε συνείδηση, ότι ο σοσιαλισμός είναι ο μόνος δρόμος της εργατικής τάξης προς την αδέσμευτη ανεξαρτησία, ελευθερία από κάθε είδους εκμετάλλευση και καταπίεση.

Αυτή ακριβώς είναι συνοπτικά η ιστορική πορεία της ανθρώπινης κοινωνίας, όπως ξετυλίγεται μπροστά μας στο κατώφλι του 21ου αιώνα.

Οι ιμπεριαλιστές και οι αποστάτες του σοσιαλισμού αρνούνται την επαναστατική ιδέα της εργατικής τάξης και την αλήθεια του επιστημονικού σοσιαλισμού και μιλούν για "αιωνόβιο" καπιταλισμό και "τέλος" του σοσιαλισμού. Ωστόσο, οι απόψεις αυτές δεν είναι παρά σόφισμα, με στόχο την ωραιοποίηση του καπιταλισμού, για τον οποίο πλησιάζει η μέρα της κρίσης.

Βέβαια, είναι κρίμα η εξουδετέρωση του σοσιαλισμού και η διάλυση των κομμάτων σε ορισμένα κράτη, αλλά το φαινόμενο αυτό είναι παροδικό.

Ο σύντροφος Κιμ Γιονγκ ΙΙ, Γενικός Γραμματέας του Κόμματός μας, κοινοποίησε πολλές φορές κλασικά έργα σχετικά με το δίδαγμα παράλογων γεγονότων και τη δυνατότητα εξέλιξης του σοσιαλιστικού κινήματος.

Το δίδαγμα που υπαγορεύει η εξουδετέρωση του σοσιαλισμού και η κατάρρευση των κομμάτων σε ορισμένα κράτη αποδεικνύει την αναγκαιότητα της ανεξαρτησίας του κόμματος σε ό,τι αφορά στην οργάνωση και τις δραστηριότητές του.

Ενα κόμμα της εργατικής τάξης θα πρέπει να αναλάβει μόνο του την εξέταση των θεμάτων που προκύπτουν στην οργάνωση και τις δραστηριότητές του καθώς και την επίλυσή τους, βασιζόμενο αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις.

Ακόμα και τα στοιχεία που αποκομίζει από άλλους, πρέπει να προσαρμόζονται δημιουργικά σύμφωνα με την πραγματικότητα στη χώρα του.

Με δεδομένο ότι σε κάθε κράτος επικρατούν διαφορετικές συνθήκες, αν ένα κράτος αποδεχτεί δογματικά τις εμπειρίες άλλων κρατών, δεν είναι δυνατόν να μπορεί να υπηρετήσει τα ιδανικά του λαού, τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Ενα άλλο δίδαγμα αφορά την αναγκαιότητα διαφύλαξης της καθαρότητας της σοσιαλιστικής ιδέας και την τήρηση των επαναστατικών αρχών προκειμένου για την υλοποίηση των ιδανικών του σοσιαλισμού.

Η ιστορία διδάσκει, ότι αλλαγές στην ιδεολογία επιφέρουν επίσης αλλαγές στο εργατικό κόμμα και στο σοσιαλιστικό σύστημα, τα οποία παύουν να υφίστανται.

Εξαιτίας του εκφυλισμού της ιδεολογίας, το κόμμα γνώρισε αποστάτες και οδηγήθηκε σε διάλυση.

Είναι αναμενόμενο να μην μπορεί να λειτουργήσει ούτε και η παντοδύναμη οικονομική και στρατιωτική εξουσία και να καταρρέει το σοσιαλιστικό σύστημα, παρά την αναπτυξιακή πορεία δεκαετιών, αν εκφυλιστεί η ιδεολογία.

Το δίδαγμα της ιστορίας από την εξουδετέρωση του σοσιαλισμού και τη διάλυση των κομμάτων σε ορισμένα κράτη, υπαγορεύει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της διεθνούς ενότητας και αλληλεγγύης από τα κόμματα, με βάση τη σοσιαλιστική ιδέα και την ανεξαρτησία στις σχέσεις τους με τρίτους.

Η ανεξαρτησία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας χώρας και ενός έθνους και τα ιδανικά του σοσιαλισμού αντιπροσωπεύουν τα ιδανικά τόσο σε εθνικό και κομματικό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμιο.

Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα έχουν δικαίωμα να προασπίσουν την ανεξαρτησία τους, αλλά και υποχρέωση να σέβονται την ανεξαρτησία των άλλων, καθώς και να ενισχύουν τη συντροφική ενότητα και συνεργασία, βασιζόμενοι στην ιδέα του σοσιαλισμού για τη νίκη των ιδανικών του.

Η ιστορία διδάσκει τη σημασία που έχει για όλα τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα η τήρηση των ακόλουθων αρχών προκειμένου για την αναδιοργάνωση και σταθεροποίηση του διεθνούς σοσιαλιστικού κινήματος, καθώς και τη συνέπεια απέναντι στα σοσιαλιστικά ιδεώδη:

1. Τα οργανωτικά και ιδεολογικά θεμέλια πρέπει να σταθεροποιούνται με βάση τη σοσιαλιστική ιδέα.

2. Η οργάνωση των κομμάτων αποσκοπεί στη δημιουργία λαϊκών κομμάτων με λαϊκή βάση.

3. Πιστή εφαρμογή της σοσιαλιστικής ιδέας, ανεξαρτήτως συνθηκών.

4. Η παγκόσμια ενότητα και αλληλεγγύη ενισχύονται με βάση την αντιιμπεριαλιστική και σοσιαλιστική ιδέα.

Προς το παρόν πολλά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και επιδιώκουν ενεργά την τοποθέτηση της σοσιαλιστικής ιδεολογίας σε καινούρια τροχιά, παρά τις συνταρακτικές ανατροπές που γνώρισαν παροδικά με την εξουδετέρωση του σοσιαλισμού σε ορισμένα κράτη.

Σήμερα οι ιμπεριαλιστές δοκιμάζουν απεγνωσμένα την ανεξαρτησία του λαού, τα ιδεώδη του σοσιαλισμού.

Οι ιμπεριαλιστές παραβιάζουν απροκάλυπτα την ανεξαρτησία και την εθνική ταυτότητα των άλλων χωρών με την πρόφαση της "παγκοσμιοποίησης" και με δόλο προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή μια νεο-αποικιακή κυριαρχία.

Η ιμπεριαλιστική πολιτική του "νεο-φιλελευθερισμού" είναι πλάγια πολιτική που αποβλέπει στην υπονόμευση της ανεξάρτητης ανάπτυξης των χωρών και στην οικονομική υποταγή τους στο μονοπωλιακό καπιταλισμό.

Η διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εθνικής ταυτότητας στον επαναστατικό αγώνα αποτελεί προϋπόθεση για τα κόμματα όλων των χωρών, προκειμένου να αντισταθούν στην υποταγή τους και στην κυριαρχία που επιβάλλουν απροκάλυπτα οι ιμπεριαλιστές και να κάνουν πραγματικότητα την ανεξαρτησία της χώρας και του έθνους τους.

Ο μεγάλος ηγέτης σύντροφος Κιμ Γιονγκ λέει τα εξής:

"Είναι θεμελιώδης αρχή για την επίτευξη της ανεξαρτησίας του λαού και την υλοποίηση του σοσιαλισμού, η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και εθνικής ταυτότητας στην επανάσταση και την ανασυγκρότηση".

Με τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας στον επαναστατικό αγώνα, εννοούμε ότι ο λαός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος την τύχη τη δική του, της χώρας του και του έθνους του.

Με τη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας, εννοούμε ότι πρέπει να διατηρούνται και να αναπτύσσονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έθνους, καθώς και να ενσωματώνονται σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής.

Είναι κοινή επιταγή και φιλοδοξία όλων των ανθρώπων του κόσμου η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της εθνικής ταυτότητας.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αγαπά ή να μην εκτιμά τη χώρα και το έθνος του και να θέλει να θίγεται, ή να αγνοείται η αξιοπρέπεια και η ψυχή του έθνους του.

Το κόμμα μας δηλώνει πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα της Ευρώπης για τη στάση και τον αγώνα τους για τη δημοκρατική και λαϊκή ενοποίηση της Ευρώπης, σε αντίθεση με την ιμπεριαλιστική και αντιλαϊκή πολιτική, και την κατάργηση όλων των στρατιωτικών βάσεων των ξένων χωρών.

Η ανεξαρτησία και η εθνική ταυτότητα είναι ο θεμέλιος λίθος της επανάστασής μας.

Υπό τη σοφή ηγεσία του συντρόφου Κιμ Γιονγκ ΙΙ το κόμμα και ο λαός μας θεμελιώνουν στέρεα το πολιτικό - ιδεολογικό, οικονομικό και στρατιωτικό προπύργιο του σοσιαλισμού, τα τρία βασικά φρούρια της επανάστασής μας, προασπίζοντας σθεναρά την ανεξαρτησία και την εθνική ταυτότητα στην επανάσταση και την ανασυγκρότηση.

Επίσης, στο μέλλον θα προασπίσουμε και θα εμπλουτίσουμε το λαοκρατικό σοσιαλισμό που μας αντιπροσωπεύει, ενάντια στα αντιδημοκρατικά και αντισοσιαλιστικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, διαφυλάσσοντας ασφαλώς την ανεξαρτησία και την εθνική ταυτότητα στην επανάσταση και την ανασυγκρότηση.Η επιτυχία της ειρηνικής και δίχως ξένες παρεμβάσεις επανένωσης της χώρας υπήρξε όνειρο ζωής για το μεγάλο ηγέτη σύντροφο Κιμ Σουνγκ καθώς και ομόφωνη επιθυμία ολόκληρου του λαού της Κορέας.

Ο μεγάλος ηγέτης Κιμ Γιονγκ ΙΙ, Γενικός Γραμματέας του Κόμματός μας, εξέθεσε στις 18 Απρίλη 1998, τα 5 σημεία της πολιτικής της Μεγάλης Εθνικής Ενότητας στο βιβλίο του με τίτλο: "Αφήστε την εκπληκτική ενότητα ολόκληρου του έθνους να πραγματοποιήσει ειρηνικά την επανένωση της χώρας μας χωρίς ξένες παρεμβάσεις", που αντανακλά την επιθυμία του λαού μας να εκτελέσει αλάθητα την εντολή του μεγάλου ηγέτη συντρόφου Κιμ ΙΙ Σουνγκ.

Τα 5 σημεία της πολιτικής της Μεγάλης Εθνικής Ενότητας για τη διαφύλαξη της αρχής της εθνικής ανεξαρτησίας, για λαό ενωμένο κάτω από το λάβαρο της αγάπης για το έθνος και τη χώρα, για τη βελτίωση των σχέσεων Βορρά - Νότου, για τον αγώνα ενάντια στην ξένη κυριαρχία και στις αντι-ενωτικές δυνάμεις και για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και ενότητας ολόκληρου του έθνους, χάρη στις καλές σχέσεις και το διάλογο, αποτελούν έμπνευση για ολόκληρο το λαό της Κορέας στην εφαρμογή των ιδανικών της εθνικής επανένωσης.

Το κόμμα και ο λαός μας θα πετύχουν ασφαλώς την ειρηνική, δίχως ξένες παρεμβάσεις, επανένωση της χώρας ακολουθώντας προσεκτικά τους Τρεις Χάρτες Εθνικής Επανένωσης και τα 5 σημεία της πολιτικής της Ενδοξης Εθνικής Ενότητας υπό τη σοφή ηγεσία του αξιότιμου συντρόφου Κιμ Γιονγκ ΙΙ.

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου μέσω των συντρόφων αντιπροσώπων στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας και στα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα όλου του κόσμου για τη διαρκή συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που έδειξαν στο λαό μας, στον αγώνα του για σοσιαλιστική ανασυγκρότηση και εθνική επανένωση.

Το κόμμα δεσμεύεται επίσης να διαφυλάξει στο μέλλον με σθένος, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τις αρχές της ανεξαρτησίας, του σοσιαλισμού και του αντιιμπεριαλισμού, κρατώντας το λάβαρο της Διακήρυξης της Πιονγκ Γιανγκ υπό τη σοφή ηγεσία του ένδοξου ηγέτη συντρόφου Κιμ Γιονγκ ΙΙ, Γενικό Γραμματέα του Κόμματός μας, προβάλλοντας αντίσταση στην επιδρομή, τον πόλεμο, την κυριαρχία και την υποταγή που προσπαθούν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές και ενισχύοντας με κάθε τρόπο τη διεθνή αλληλεγγύη, συνεργασία και κοινή πρακτική μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και της ανεξαρτησίας του λαού.

Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, το σοσιαλισμό και τον αντιιμπεριαλισμό, ο δίκαιος αγώνας θα νικήσει οπωσδήποτε.

Ζήτω η αλληλεγγύη μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων, που αγωνίζονται για ανεξαρτησία, σοσιαλισμό και αντιιμπεριαλισμό!

Ευχαριστώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΑΚΕΛ(2006-08-15 00:00:00.0)
Κάθε επιτυχία στους αγώνες σας!(2003-12-10 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2001-11-16 00:00:00.0)
Η λεηλασία το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού(2000-09-15 00:00:00.0)
"Εφυγε" ο Κώστας Μπαζοδήμος(1998-11-27 00:00:00.0)
Ζωντανό παράδειγμα στην καθημερινή μας δράση(1997-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ