Επανεμφανίζεται σε τελική φάση ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια. Βέβαια, τα δύο απ' τα τρία Μουντιάλ που έχασε ήταν λόγω τιμωρίας. Για τα προκριματικά της διοργάνωσης στην Ιταλία ('90) έπαιζε με τη Βραζιλία και έχανε με 1 - 0. Ηθελε μόνο νίκη και ο τερματοφύλακας Ρομπέρτο Ρόχας ανέλαβε... δράση. Προσποιήθηκε τραυματισμό και οι συμπαίχτες του σ' ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησαν. Αποδείχτηκε πως όλα ήταν θέατρο και τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό. Ετσι έχασε και την επόμενη διοργάνωση (ΗΠΑ).
Δικαιολογημένα λοιπόν ο Ζαμοράνο δήλωσε: "Η παρουσία μας σε τελική φάση είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Σημαντικό γεγονός για ολόκληρη τη χώρα". Παλιότερα η "κόκκινη" στηριζόταν στη δύναμη, κάτι που προσπαθεί ν' αλλάξει ο Ακόστα. Ενα άλλο εντυπωσιακό ρεκόρ, που ταυτόχρονα σκιαγραφεί και την πορεία της στο χρόνο, είναι ότι νίκη σε τελική φάση έχει να πετύχει απ' το 1962... Αυτό όλοι ελπίζουν ότι μπορεί ν' αλλάξει λόγω του διδύμου "Ζα Σα". Δηλαδή των Ζαμοράνο, Σάλας. Μπορεί η άμυνα της Χιλής να 'ναι... τρύπια όμως μπροστά βγάζει φωτιές. Οι δύο πέτυχαν στα προκριματικά 23 απ' τα 32 της γκολ.
Τον Ιούνη η Χιλή θα κάνει την 7η συμμετοχή της σε τελική φάση Παγκόσμιου Κυπέλλου ('30, '50, '62, '66, '74, '82). Σε 21 αγώνες έχει 7 νίκες, 3 ισοπαλίες και 11 ήττες με 26 - 32 γκολ. Ηταν η 4η και τελευταία εκπρόσωπος της Ν. Αμερικής που "σφράγισε" το εισιτήριο της πρόκρισης. Σε 16 παιχνίδια μέτρησε 7 νίκες, 4 ισοπαλίες και 5 ήττες με 32 - 18 γκολ. Μεγαλύτερη διάκρισή της το 1962 όταν ως οικοδέσποινα κατέλαβε την 3η θέση. Τέσσερις φορές ('55, '56, '79, '87) έφτασε στον τελικό του Κόπα Αμέρικα, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει κανέναν. Στην ομοσπονδία (Φεδερασιόν δε Φούτμπολ) είναι εγγεγραμμένοι 1.800.000 παίχτες. Χρώματά της κόκκινο, μπλε και άσπρο. Απ' τις 18/3 είναι 8η στην κατάταξη της ΦΙΦΑ.