Το χτύπημα των ΜΑΤ έξω από τη Βουλή ήταν προσχεδιασμένο και μπήκε σε εφαρμογή από νωρίς, όταν με την έναρξη της πορείας άρχισαν τους ελιγμούς διμοιρίες των ΜΑΤ από τα πλάγια, προκειμένου να υποσκελίσουν την πορεία, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα έντασης, διαφορετικό από άλλες φορές.
Εντύπωση προκάλεσε η απουσία από την πορεία και του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου,καθώς και άλλων συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει... εγγυήσεις για τη συμμετοχή του σε μια πορεία που δε διέφερε από καμιά άλλη ανάλογη πορεία απεργιακής συγκέντρωσης.
Η στάση αυτή πήρε άλλες διαστάσεις τη στιγμή που η πορεία έβρισκε μπροστά της, κάθετα παρατεταγμένα στη Βασ. Σοφίας, τα ΜΑΤ και τις κλούβες και αυτοί που κρατούσαν το πανό της ΓΣΕΕ στράφηκαν προς την Πανεπιστημίου, παρά τις προτροπές άλλων στελεχών της διοίκησης της ΓΣΕΕ ότι η πορεία συνεχίζεται προς τη Βουλή! Τελικά, το πανό ξαναβρέθηκε στην κεφαλή της πορείας.
Ομως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που απείχε από την πορεία της απεργιακής συγκέντρωσης της Συνομοσπονδίας, συνδύασε τη στάση του και με προβοκατόρικες δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς για εργαζόμενους που προκαλούν τα ΜΑΤ! Επιπλέον, σε γραπτή δήλωσή του, στην οποία δεν κάνει καμιά αναφορά για την επίθεση στους εργαζόμενους, αναφέρει ξεδιάντροπα ότι "ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα αναπτύσσει έντονη αγωνιστική δράση, οργανωμένη μειοψηφική ομάδα ατόμων επιχειρεί με διάφορους τρόπους τη δημιουργία επεισοδίων σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών". Επίσης, ότι αποχώρησε από την πορεία, επειδή εκδηλώθηκαν επεισόδια στη συγκέντρωση, σε βάρος του Γ. Κουτσούκου,προέδρου της ΑΔΕΔΥ. Οτι "το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει ανάγκη από τραμπούκους (!) και ούτε μπορεί να ανεχθεί τέτοιες μεθοδεύσεις".
Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος κάλεσε επίσης "όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση καταδίκης αυτών των γεγονότων και απομόνωσης των ομάδων που δυσφημούν τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος" (!), προσθέτοντας ότι "σε αντίθετη περίπτωση όσοι καλύπτουν και ενισχύουν αυτές τις ενέργειες δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να υπονομεύουν τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος και να επιδιώκουν τη διάσπασή του".
Η δήλωση αυτή στάλθηκε στο Τύπο, την ώρα που εκδηλωνόταν ένα ακόμα δείγμα του κλιμακούμενου κυβερνητικού αυταρχισμού και τα ΜΑΤ αντιμετώπιζαν με τη βία εργαζόμενους που διαδήλωναν για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η δήλωση του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος εντελώς... τυχαία σημείωσε ότι "τα θλιβερά γεγονότα που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες, είναι προϊόν ασήμαντων μειοψηφιών σε αριθμό και απήχηση"..!
Στα πλαίσια αποπροσανατολισμού, από τη βία που ασκεί η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, κινείται και ανακοίνωση της γραμματείας ΠΑΣΚΕ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η οποία σημειώνει πως "τον τελευταίο καιρό - με ιδιαίτερη ένταση στη σημερινή απεργία - πληθαίνουν τα φαινόμενα απαράδεκτων και προβοκατόρικων τακτικών μικροομάδων, οι οποίες με την πρακτική τους διχάζουν την ενωτική δράση των εργαζομένων και αντικειμενικά εξυπηρετούν τους εχθρούς του συνδικαλιστικού κινήματος".
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών κάνει αναφορά σε σκηνές βίας, οι οποίες είχαν "αποκλειστικό στόχο και μόνο τους αστυνομικούς, οι οποίοι εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία στους χώρους αυτούς" και αγνοώντας την απομόνωση και ξυλοδαρμό εργαζομένων, προσθέτει ότι "είναι απαράδεκτο έστω και λίγα άτομα να προβαίνουν σε τέτοιες ακρότητες περιθωριακού χαρακτήρα". Επισημαίνει ωστόσο σαν "υποψία" ότι στο "αστυνομικό προσωπικό δημιουργείται πλέον η εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ως μέσο εκτόνωσης, διαφόρων κοινωνικών ομάδων οσάκις υπάρχει αδυναμία ικανοποίησης κάποιων αιτημάτων τους" και καλεί την κυβέρνηση να εξαντλήσει το διάλογο αναζητώντας λύσεις, για να μην αναγκάζεται ο αστυνομικός να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με κοινωνικές ομάδες.
Προβοκατόρικη για τους αγώνες των εργαζομένων ήταν η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, ο οποίος αφού βάφτισε τις χτεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ως αναμέτρηση "κυβέρνησης και κυβερνητικών εργατοπατέρων" (! ), στη συνέχεια αποδοκιμάζει το ότι "υπολειτούργησαν τα πάντα στο δημόσιο" και "αναστατώθηκε η ζωή των πολιτών της πρωτεύουσας" (! ) και μοιράζει για αυτό τις ευθύνες εξίσου στην κυβέρνηση και στους εργαζόμενους! Αποκορύφωμα όμως της θρασύτητας της Ρηγίλλης είναι, ότι όχι μόνο δεν καταδικάζει την επέμβαση των ΜΑΤ, αλλά επιρρίπτει έμμεσα ευθύνες στους εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για "απαράδεκτα επεισόδια μεταξύ απεργών και ΜΑΤ"!!!