Στο πρόσωπο του υπουργού Εργασίας οι σύνεδροι αποδοκίμασαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης. "Να τους χαλάσουμε τα σχέδια περνώντας σε μια γενική αντεπίθεση", τόνισε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δ. Ζάχαρης
Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν οι σύνεδροι του 23ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,που άρχισε χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,καταδικάζοντας στο πρόσωπό του την κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης.
Το κάλεσμα από το προεδρείο του συνεδρίου προς τον υπουργό να ανέβει στο βήμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Αντιπρόσωποι από την Ιονική Τράπεζα και τον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα - ανάμεσά τους, αρκετοί της ΠΑΣΚΕ - ζήτησαν από το προεδρείο να μη δοθεί ο λόγος στον υπουργό. Ωστόσο, το προεδρείο επέμενε, ο υπουργός ανέβηκε στο βήμα και κάποιοι της "εκσυγχρονιστικής" ΠΑΣΚΕ όρμησαν στους διαμαρτυρόμενους, προπηλακίζοντάς τους!
Ενα βροντερό "αίσχος! - αίσχος!" δόνησε το χώρο, ενώ ο υπουργός προσπαθούσε να αρχίσει την ομιλία του! Ενα "κύμα" συνθημάτων από την πλειοψηφία των παραβρισκομένων, όπως "Αυτός ο υπουργός δεν είναι Εργασίας, είναι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας", "Αυτή η πολιτική η αντεργατική, των μονοπωλίων είναι εντολή" και "Κάτω τα χέρια απ' την Ιονική", κατέκλυσε το χώρο.
Τα συνθήματα συνεχίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια που ο υπουργός... μιλούσε για τα "καλά" του ΠΑΣΟΚ και την "κατατρόπωση" της ανεργίας, κάτι που τροφοδοτούσε και νέα θύελλα αντιδράσεων! Αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός να μιλάει και να ακούει μόνος του και οι αποδοκιμασίες να συνεχίζονται μέχρι που αποχώρησε τελείως από το χώρο.
Ο Δ. Ζάχαρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χαιρετιστήρια ομιλία του στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και σημείωσε ότι το Κόμμα έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, υπογραμμίζοντας πως "το υπενθυμίζουμε για να προειδοποιήσουμε και πάλι. Εκείνο που μας απασχολεί είναι να αποτρέψουμε τις συνέπειες". Τόνισε ότι η επίθεση της άρχουσας τάξης δεν έχει τελειωμό και πως "την αγωνία να μπούμε στην ΟΝΕ, θα διαδεχτεί η αγωνία να μην βγούμε. Τα θύματα πάντα τα ίδια, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ. Οι εργαζόμενοι της Ιονικής δεν είναι τα τελευταία θύματα, όπως δεν ήταν της "Πειραϊκής - Πατραϊκής"". Υπογράμμισε, συνεχίζοντας, ότι το ΚΚΕ στάθηκε ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο" και τις θεωρίες της "εργασιακής ειρήνης", γιατί μαθηματικά οδηγούν στην υποταγή της εργατικής πάλης. Σημείωσε πως κυβέρνηση - κεφάλαιο - Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν τα χειρότερα σχέδια για στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα και απευθυνόμενος στους συνέδρους τόνισε: "Να τους κάνουμε να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο τα σχέδιά τους θα περάσουν απρόσκοπτα. Η εργατική τάξη μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια, περνώντας απ' την παθητικότητα και τις σπασμωδικές αντιδράσεις σε μια γενική αντεπίθεση για να κατακτήσει ό,τι δικαιωματικά της ανήκει". Σημείωσε στη συνέχεια πως οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν βασικά τους καθήκοντα, να υπερασπιστούν κατακτήσεις και κατέληξε: "Είμαστε σίγουροι ότι μια αλλαγή πορείας στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα βρει την πιο πλατιά στήριξη και συμμετοχή των εργαζομένων".
Με αποδοκιμασίες και το σύνθημα "ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός ψήφισαν το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός", συνόδευσε την άνοδο στο βήμα του εκπροσώπου της ΝΔ Μ, Μιχαλολιάκου.Εντονες ήταν οι αποδοκιμασίες και προς τους προέδρους των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Χρ. Πολυζωγόπουλου και Γ. Κουτσούκο αντίστοιχα.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Σ. Λεουτσάκος από το ΣΥΝ και ο Δ. Τσοβόλας πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ. Ο τελευταίος θεώρησε σκόπιμο να καταφερθεί κατά των κομμάτων εκείνων που - όπως είπε - δε δέχονται την πρόταση του κόμματός του για τη συγκρότηση "ενός πατριωτικού μετώπου", ενώ με "εισαγγελικό" ύφος... έλεγξε τους άλλους αρχηγούς, γιατί δεν παραβρέθηκαν και αυτοί στο συνέδριο. Χαιρέτισαν, επίσης, ο γραμματέας του ΕΚ Ελευσίνας Γ. Κούσκουλος και της Νιγηριανής Κοινότητας στην Ελλάδα Πάτρικ Εντεϊ.
Ο Γ. Φελώνης,πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, στην εισηγητική του ομιλία, αναλώθηκε σε διαπιστώσεις για την άσχημη κατάσταση των εργαζομένων, έκανε λόγο για αγώνες, για να έρθει στη συνέχεια να εκθειάσει τη συμμετοχή του ΕΚΑ στη δημιουργία "τοπικού συμφώνου απασχόλησης" στη Δυτική Αθήνα και να ισχυριστεί ότι η "νέα ΕΓΣΣΕ διασφαλίζει τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων". Τέλος, με κορόνες περί ενότητας, επιτέθηκε "σε όσους δημιουργούν ρήξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα με ξεχωριστούς γιορτασμούς Πρωτομαγιάς"..!
Το συνέδριο συνεχίζεται και λήγει αύριο Κυριακή, ενώ οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης και των άλλων οργάνων θα γίνουν από τις 28 έως τις 30 του μήνα.